Sain kirjoitukiellon Uuden Suomen blogiin, mutta vanhoja blogeja pääsee lukemaan täältä.

http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayttaja/laurahuhtasaari

Uusia blogeja kirjoitan nykyään tänne, Oikeamedia.com

Alaston totuus

Totuus ja valhe menivät yhdessä uimaan. Valhe nousi vedestä ennen totuutta ja puki totuuden vaatteet päälleen. Totuus ei tahtonut pukea päälleen valheen vaatteita. Näin totuudesta tuli alaston totuus. Ulkolinja: Sharialaki Tanskassa on esimerkki alastomasta totuudesta. ᡹Kyllä täällä voi asua, kunhan ei omaksu Tanskan kulttuuria.᡹ Vieläkö joku ihmettelee silmät ympyröinä integraation epäonnistumisesta kertovia lukuja? Dokumentti vääntää rautalangasta totuuden. Rautalanka taipuu kuviksi ja sanoiksi. Tervetuloa todellisuuteen. 

http://areena.yle.fi/1-3869235

Jos Ruotsista tulee muslimienemmistöinen maa, tuleeko sharialaki voimaan virallisesti? Millaista on Suomessa sen jälkeen, jos naapurivaltiona on Lähi-itä? Kaikki ymmärtävät, että 1,7 miljardia muslimia eivät ole samasta puusta. Politiikkaa tehdään kuitenkin tilastoja hyväksi käyttäen. Yksittäinen perhe, joka tulee työn perässä, ei ole ongelma. Humanitaarinen massasiirtolaisuus islamistisista maista on ongelma. Meidän pitää erottaa sellaiset asiat, joihin tulee reagoida. Avoimien rajojen politiikan ideologia on testattu käytännössä jo monessa maassa. Vihdoinkin jopa Ruotsissa ongelmat on myönnetty, vaikka Ruotsissa asuu vain hyviä tekoja tekeviä ihmisiä. Tuloksista yritetään vääntää omalaatuisia johtopäätöksiä ja kieltää ihmisten vihainen puhe. Rahaa riittää vihapuheen kitkemiseen. Vihapuhe on suhteellinen käsite. Somessa ainakin huomaa sen, kuinka paljon kantasuomalaiset vihaavat toisia kantasuomalaisia. Voi olla eri mieltä, mutta ei tarvitse olla ilkeä. Voi olla suvaitsevainen, mutta ei kannata olla tyhmä.

Presidenttiehdokas Haavisto sortui puhumaan tunteella. Hän sanoi, että on olemassa kaksi vaihtoehtoa. Saunan taakse tai sitten rajat auki. Miksi hän halusi vahvistaa kahta ääripäätä? Onhan olemassa myös välitila. Parempia ratkaisuja olen esittänyt monen monta kertaa. Kertaakaan en ole esittänyt Haaviston vaihtoehtoja. Voimme poliitikkoina toki olla puhumatta ongelmista, mutta ongelmat eivät lakkaa puhumasta. Mihin on hävinnyt luterilainen kohtuus? Kärjistämisen aika meni jo. Nyt tarvitaan tyylipisteitä, ei irtopisteitä. Tosiasiat pöytään ja tunteet pöydän alle. Meidän on löydettävä jokin muu ratkaisu kuin "toivotaan". Maahanmuuton ongelmat eivät ole rasistien tai rasistiksi syytettyjen vika. 

"Tämän hetken ja tulevaisuuden paras bisnes on ihmissalakuljetus. Ihmissalakuljetus ei tule hiipumaan. Tulijoita riittää, ja salakuljettajien palveluille on paljon enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Palveluja mainostetaan Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa."

Meidän oma pääministerimmekin laittoi kutsuhuudon ja se levisi netissä laajalle.

Terrorismin rahoitusta tutkineen italialaisen Lorretta Napoleonin mielestä Pohjoismaiden tulisi laittaa rajat kiinni. Italia ei siihen kykene. Tilanteeseen pitäisi osata suhtautua myös turvallisuusongelmana humanitaarisen ongelman lisäksi. Hänen mielestään rajojen avaaminen on väärin. Yhdyn tähän!

PS: Jyrki Kataiselle tiedoksi. Emme ole tarjoamassa helppoja ratkaisuja. Tarjoamme erilaisia ratkaisuja.

Lähteet: 

HS

http://areena.yle.fi/1-3869235

5.2.2017

Vapaudella on hintansa

Olen matkalla kotiin Trumpin rukousaamiaiselta. Lentokoneessa mietin ääneen, minkä elokuvan katsoisin. Mieheni sanoi, että tuo voitti palkintoja, sellaisethan sä aina skippaat. Lentokentältä ostin korun silti, vaikka mieheni sanoi inhoavansa sitä. Laitoin korun kaulaani ja kysyin koneessa, että vieläkö inhoat korua yhtä paljon? Vastaus oli kyllä. En ole vielä tähän päivään mennessä tavannut ihmistä, joka olisi kaikessa kanssani samaa mieltä. En ole kaikesta Trumpin kanssa samaa mieltä, enkä tule jatkossakaan olemaan. Suurimmasta osasta kyllä. Tai ainakin niistä, jotka ovat minusta nyt juuri tärkeä hoitaa. Trumpissa ei ole eunukin henkeä toisin kuin monissa poliitikoissa nykyään. Hän ei ole lämmittämässä tuolia. He is a doer. Poliitikkona olet velkaa omatunnollesi ja sinun äänestäjillesi. Ei ole kohtuuton vaatimus Trumpilta, että maahanmuuttajien pitää rakastaa amerikkalaisia ja heidän arvojaan. Ei pidä olla naiivi. Ruotsalaisilla ei ole ollut tarpeeksi poliittista kanttia puolustaa omia arvojaan ja siksi maahanmuuttajat ovat tuoneet Lähi-idän Ruotsiin. Todisteena 55 "no go aluetta". Löytyykö mistään Euroopasta sellaista nälkää, joka saisi ihmiset puolustamaan arvojamme?

Yhdysvallat on sananvapauden maa. Yhdysvalloissa on laajempi sananvapaus kuin Suomessa. On käsittämätöntä, että Suomessa saa tuomion profeetta Mohammedin kutsumisesta pedofiiliksi. On minullekin puhtaasti loukkaamistarkoituksessa sanottu, että miksi sinä sellaiseen huoran penikkaan uskot? Tällä tarkoitettiin Jeesusta. Ei tullut mieleenikään, että koko universumin suunnittelijan pojan haukkumisesta pitäisi saada tuomio. Ajattelin kyllä, että olipa sopimatonta käytöstä ja häpeä tästä kuuluu pilkkaajalle. Sananvapauden maassa Yhdysvalloissa on korkea palvelukulttuuri. Ihmisten huomioiminen on korkealla tasolla ja kohtelias käytös arkipäivää. Kouluissa panostetaan erityisen paljon kohteliaaseen käytökseen. Jumalanpilkka pois laista ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan tulee järkeistää. Kirjoitin tästä edellisessä blogissani otsikolla "Teeskentelyn aika". Vapauden hintana on ilkeä kieli. Mikään ei ole ilmaista. 

Uskonvapaus on asia, jota tulee vaalia. Ei ole olemassa mitään neutraalia tilaa, missä täysin objektiivisesti toimitaan ja tehdään päätöksiä. Jokainen alistaa asiat oman maailmankuvansa, ideologiansa, aatteensa tai jonkun ismin kautta. On uskonvapauden rikkomista väittää, että esim. kristityttyjen ei pitäisi tehdä päätöksiä, mitkä pohjaavat heidän maailmankatsomukseensa. Olen sitä mieltä, että on arvokasta tunnistaa ja tiedostaa ne vaikuttimet, jotka meitä ohjaavat. Silloin voimme myös ymmärtää paremmin muiden lähtökohtia. Käytin Yhdysvalloissa taksia. Maksoin matkani ja taksini itse. Tätä kuitenkin kysyisitte kommenteissa. Istahdin taksiin ja kuski kysyi minulta ensimmäiseksi, miksi olet täällä? En heti ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti. Sitten hän näytti taustapeilissä roikkuvaa ristiä ja vastasi itse. Jeesuksen takia olet täällä. Hymyilin ja vastasin myöntävästi. 

Yhdysvalloissa on avoin ja välitön kulttuuri, mutta kovat tuomiot. Yhdysvalloissa on huomattavasti  kovemmat tuomiot väkivaltarikoksista kuin Suomessa. Se on oikeudenmukaista riipumatta siitä, vähentääkö se rikoksia.

Rukousaamiaisella nimensä mukaisesti rukoiltiin paljon. Puhujina oli Trumpin lisäksi mm. Jordanian kuningas, Marco Rubio ja senaattoreita. Tarjolla oli myös antoisia seminaareja. Osallistuin myös sellaiseen, joka oli tarkoitettu vain naisille. 

Viesti oli kirkas. Elinkeinoelämälle haluttiin muistuttaa, että yritys ei ole vain osakkeenomistajia varten. Yrityksiä tulee johtaa tavalla, josta koko yhteiskunta hyötyy. Poliittisille päättäjille rukoiltiin viisautta ja ymmärrystä. Pohdin paljon NATOA. Tulin siihen lopputulemaan, että Suomi tai Baltian maat eivät koskaan tule olemaan niin arvokkaita, että meitä täydellä massalla puolustettaisiin. EU on väliaikainen. On kuitenkin yksi asia, mikä ei ole välikainen. Se on meidän naapuruutemme Venäjän kanssa. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tulla toimeen ja harrastaa diplomaattista dialogia. 

Nähtäväksi jää, kuinka vahva muutos Trump onnistuu olemaan. Olen vieläkin lentokoneessa. Amerikassa oli pahaa kahvia. Huomenna keitän itselleni Juhla Mokkaa. 

Kaksinaismoralismi: https://www.facebook.com/FilmingCops/videos/1305974309437661/

26.1.2017

Amerikkalaiset saivat presidentiksi Miehen! Eivät hiirtä

Onhan se poikkeuksellista, kun poliitikko pitää lupauksistaan kiinni. Kunnioitettavaa ja hyvä esimerkki muille. Trump aikoo rajoittaa pakolaisten maahanpääsyä seitsemästä Lähi-idän ja Afrikan maasta: Irakista, Iranista, Libyasta, Somaliasta, Sudanista, Syyriasta tai Jemenistä. 

Kansainvälisen oikeuden professori Matti Koskenniemen mukaan suvereenilla valtiolla on oikeus oman turvallisuusnäkemyksensä nojalla poiketa kansainvälisistä sopimuksista, joissa se on mukana. Toisin sanoen, vuoden 1951 sopimus ei evää valtiolta oikeutta päättää itse siitä, kuka sen alueelle saa tulla.

Trump aikoo myös rakentaa sen muurin. 

Theresa May ja Donald Trump aikovat neuvotella kauppasopimuksesta, joka leikkaa tariffit ja antaa työntekijöille mahdollisuuden siirtyä Yhdysvaltojen ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä.

Suomi on jäänmurtamisen suurvalta. Yhdysvallat suojelee omaa merenkulkuaan ja laivanrakennustaan niin sanotulla Jones Actilla. Sen mukaan amerikkalaissatamasta toiseen saa kulkea vain Yhdysvalloissa rakennettuja laivoja. Telakkaprotektionismi on suojellut omaa teollisuutta, mutta luonut myös tilanteen, jossa Yhdysvalloilla ei ole ollut varaa pitää jäänmurtajalaivastoaan kunnossa. Helsingin Hietalahden telakka on nykyisin venäläisomistuksessa. Arctech Helsinki Shipyardin omistajista venäläinen United Shipbuilding Corporation on Yhdysvaltain pakotelistalla. Jos olet pakotelistalla, et ole mukana kilpailussa. Toivottavasti Trump purkaa Yhdysvaltojen Venäjä-pakotteet. Suomi on saanut tästä taloussodasta pahasti takkiin.

Eurooppaan on perusteilla jättimäinen litiumakkutehdas ja mahdollisesti sähköautotehdas. Toteutuessaan Teslan akkutehtaan saaminen olisi miljardi-investointi. Pidetään huoli, että saamme Suomeen työtä! Porin vahvuuksia ovat sijainti satamineen, rautateineen ja valtatieyhteyksineen. Tarjolla on runsaasti työvoimaa sekä monimuotoista käyttöenergiaa. 


Trump-viha alkaa olla jo koomista ja pelottavaa. Vaalit on käyty ja nyt pitää lähteä näistä lähtökohdista. Kaikki tietävät, että Hitleriin vertaaminen on yksi isoimpia loukkauksia. Suomen poliitikkoja oli mukana marssilla, jossa Trumpia verrattiin Hitleriin. Onko todellakin Suomen etu kenkkuilla Yhdysvalloille? Ei muiden maiden johtajia tarvitse rakastaa, kyse on diplomatiasta. Poliittinen satiiri on demokratian suola. Satiiri on vaikea laji. Tavallinen huumori on helpompi laji. Kansanedustajat ovat kuitenkin Suomen valtion virallisia edustajia. Kansanedustajilla on vastuu pitää diplomaattisia suhteita yllä. Diplomatialla ei tavoitella sitä, että miten onnistuisi loukkaamaan toista mahdollisimman hyvin.

 

Maailma muuttuu nyt nopeammin kuin naismuistiin koskaan aikaisemmin. Ottakaamme ajasta vaarin. Ehdotankin nyt Suomi100 -hengessä, että perustamme ajatuspajan Suomen euro- ja EU-eroon varautumiseen. Olemme EU:ssa olleet vain reagoimassa ja toteamassa tapahtuneita asioita. Nyt on aika olla ajoissa vaikuttamassa, kun EU:n hajoaminen on alkanut. Ajatuspaja keräisi tietoa, laatisi analyysejä, etsisi heikkouksia ja vahvuuksia. Ennen kaikkea se varmistaisi onnistuneen tien pois rahaliitosta ja EU:sta.  Se olisi lahja itsenäiselle Suomelle.

Lähteet:

http://www.satakunnankansa.fi/satakunta/myos-pori-mukana-teslan-jattitehdaskisassa-14054906/

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002849643.html

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/22/theresa-may-donald-trump-hold-talks-trade-deal-cuts-tariffs/?WT.mc_id=tmg_share_tw

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005060713.html

 

Vanhemman haettava häiriköivä lapsi pois koulusta

KIRJALLINEN KYSYMYKSENI

Huolimatta siitä, että asiasta puhutaan koko ajan, vastaansanominen ja jopa väkivalta muita lapsia ja opettajia kohtaan kouluissa vain lisääntyy. Onko aikuisen ihmisen auktoriteetti häviämässä kokonaan? Jos aikuinen ei pysty valvomaan järjestystä, kaikkien turvallisuus on vaarassa. Miten aikuinen voi puuttua koulukiusaaminen ilman auktoriteettia?

Kanta-Hämeessä Janakkalassa noin kuukausi sitten 10-vuotias kuristi 9-vuotiaan tajuttomaksi niskalenkkiotteella. Oppilas putosi maahan ja paikalle kutsuttiin ambulanssi ja poliisi. Kyseisen koulun rehtori Pekka Pihkon mukaan teot raaistuvat ja pienet lapset käyttävät vakavaa väkivaltaa paljon useammin.

Myös videokuvaamisesta on tullut oppilaille uusi kiusaamisen muoto ja kiristyskeino. Sitä käytetään toisia oppilaita ja opettajia kohtaan. Oppilaat pyrkivät provosoimaan opettajia, jotta tilanne saadaan kärjistetyksi ja tallennetuksi. Videolla pyritään tarkoituksenmukaisesti saamaan opettaja noloon asemaan. Teon onnistuminen ja sen tuoma julkisuus rohkaisee oppilaita jatkossakin kuvaamaan opettajien toimintaa kielteisessä valossa. Tällainen tapaus kävi nyt hiljattain Kärpäsen koulussa Lahdessa, jossa oppilaat julkaisivat Youtubessa videoita.

Turvallinen koulu on yhteiskunnan tukipilari. Koulun tehtävä on tukea lasten kasvua, kehitystä ja oppimista. Päävastuu kasvatuksesta on aina huoltajalla. Huoltajalta tulee edellyttää vastuuta lapsen käytöksestä. Yksikin oppilas luokassa voi terrorisoida koko opetusta ja muiden oppilaiden viihtyvyyttä ja turvallisuutta. Jos opettaja ei saa oppilasta koulupäivän aikana kuriin, vanhempi tulisi velvoittaa hakemaan lapsi kotiin. Jokainen perhe on yksilö. Jokaisen perheen elämäntilanteet vaihtelevat. Yhteiskunnan tulee taata yksilöllistä tukea. Jos vanhemmalla ei ole keinoja, esimerkiksi perhetyöntekijä voisi tukea vanhempaa tässä kaikkein arvokkaimmassa tehtävässä, mitä kukaan voi elämässään saada, eli lapsen kasvatus.

Asiasta puhuminen selvästikään ei ole johtanut tuloksiin, joten nyt tarvitaan uusia, konkreettisia ja rohkeitakin keinoja. Suunta on saatava muuttumaan. Nuorten käyttämää haistattelevaa tai solvaavaa kieltä kaikki opettajat eivät edes miellä kiusaamiseksi, koska se on niin arkipäiväistä, varsinkin peruskoulussa. Tämä on väärä suunta.

Koulukiusaaminen ja häiriökäyttäytyminen kouluympäristössä eivät ole uusia ilmiöitä. Ne näyttävät kuitenkin saaneen uusia muotoja.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Millä tavalla aikuisen auktoriteettia aiotaan vahvistaa kouluissa?
Millä tavalla taataan turvallinen kouluympäristö sekä aikuisille että lapsille?
Mitä uusia keinoja hallitus esittää opettajien mahdollisuuksiin puuttua kouluympäristössä esiintyvään fyysiseen ja henkiseen väkivaltaan sen kaikissa muodoissa?

16.8.

Väärä unelma

Slovakia: Euroopan unionin tämänhetkinen puheenjohtajavaltio Slovakia sanoo suorasanaisesti ᡹ei᡹ multi- tai monikulturismille ja erityisesti muslimimaahanmuutolle, raportoi maan poliitikkoja äskettäin haastatellut Politico-lehti.

 

Suomi: Oli se vaan vallan kauhiaa se Immonen ja muut väärinajattelevat persut.

 

Slovakia: Noin 80 prosenttia slovakialaisista vastusti maaliskuisessa mielipidekyselyssä kaikenlaista maahan kohdistuvaa siirtolaisuutta. Maan hallitus on myös toiminut tämän mukaisesti ja muun muassa ilmoittanut pääministeri Robert Ficon suulla, että Slovakia tulee ottamaan vastaan vain kristittyjä pakolaisia. EU:n asettamia turvapaikanhakijoiden vastaanottokiintiöitä Slovakia ilmoitti heti vastustavansa.

ᢹ Se ei jäänyt vain tyhjäksi puheeksi. Kun EU:n sisäministerineuvosto ilmoitti syksyllä 2015 ohjaavansa Slovakiaan 802 pakolaista unionin taakanjakojärjestelmän mukaisesti, maan hallitus päätti sen sijaan ottaa vastaan 149 kristittyä pakolaista, jotka oli valittu sisäisten pakolaisten leireiltä Irakista, Politico kertoo.

Ääri-islamistien suorittaman Pariisin terrori-iskun jälkeen Fico ilmoitti, että Slovakia tulee valvomaan kaikkia maassa olevia muslimeita.

 

Suomi: Ei rasisteja EU:hun... ja tätä toistetaan.

 

 Slovakia: Slovakialaispoliitikot aina vasemmistosta lähtien perustelevat maan ratkaisuja keskisen Euroopan syrjäytymis- ja terroriongelmilla.

ᢹ Me olemme pieni ja etnisesti homogeeninen kristitty maa, sanoo keskustavasemmistolaisen sosiaalidemokraattipuolue SMER:n nouseva tähti Lᠹubo䦁 Blaha Politicon mukaan.

ᢹ Jos multikulturalismi on epäonnistunut Pariisissa ja Brysselissä, miksi kokeilisimme sitä täällä?

 

Suomi: Nyt Suomesta ne suvaitsevaiset kertomaan Slovakiaan, että monikulttuurisuus ja maahanmuutto on VAIN rikkaus. Eikä sitä saa vastustaa.

 

Slovakia: Blaha ihailee perinteisiä sosialismin ja kansainvälisen solidaarisuuden sankarihahmoja kuten Che Guevaraa ja Fidel Castroa. Politico huomauttaa, että Blahan ja slovakialaisten enemmistön oma solidaarisuus ei kuitenkaan ulotu Välimeren siirtolaiskriisiin.

- Ei avointen ovien maahanmuuttopolitiikkaa voi harjoittaa maassa, jossa yleinen mielipide tahtoo aivan päinvastaista. Silloin fasistien kannatus nousisi, Blaha perustelee.

Slovakian syksyisen EU-puheenjohtajakauden ajoitus on Politicon mukaan kiusallinen, sillä harva EU-maa vastustaa unionin turvapaikkalinjauksia yhtä voimakkaasti ja suorasanaisesti kuin nykyinen puheenjohtajamaa.

 

Suomi: Nyt pitää demokratia lopettaa Slovakiassa. Hehän ajattelevat väärin.  Suomessa nuo mielipiteet on rasismia, syrjintää ja kiihottamista. Sinusta tulee epäsopiva ihminen ties mihin... 

Kyllä on muilla hallituspuolueilla vaikiaa.. eihän sitä nyt mitenkään tämmöisen sakin kanssa (persut)..?

Ei sovi kansanedustajan arvokkuudelle väärät mielipiteet.

Häpeärangaistuksia ainoastaan persuille, koska ovat pahoja ja suvaitsemattomia. Lisäksi väärillä mielipiteillä varustettu.... Uutinen toisen perään jahtausta ja pöyristystä. 

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/201486-eun-puheenjohtajamaa-slovakia-kieltaytyy-monikulturismista-ja-muslimimaahanmuutosta

21.7.

Ainaiset loukkaantujat

On jälleen aika pöyristyä, järkyttyä ja erityisesti loukkaantua. Perussuomalainen on jakanut blogin ja käyttänyt blogistin saatesanoja jakaessaan linkin. Kyseessä on siis transihmisen blogikirjoitus.

http://mustaorkidea.blogspot.fi/

 

Emma Kari on jo asiaa ehtinyt hysterioida facessa. Saku Timonen, joka jatkuvasti haukkuu Perussuomalaisia on toki blogissaan avautunut inhostaan. Myös Aamulehden mielestä blogi oli pahasta jakaa. 

 

Blogisti kirjoittaa blogissaan, että "kuten kuvista näkyy, kyseessä on pervojen K-18 -vappuparaati." En itse kuitenkaan ymmärtänyt blogia tavalla, että kaikki homot, heterot, ym. kulkuueseen osallistuvat ihmiset olisivat pervoja. En itse myöskään ajattele, että kaikki osallistujat olisivat pervoja. 

 

Kuvittelin tietysti, että tämän blogin jakaminen saisi ihmisiä pohtimaan pukeutumistaan kyseisiin tapahtumiin, koska kyseessä on koko perheelle tarkoitettu tapahtuma. Mutta ei. Loukkaantumiskeho on valmiina loukkaantumaan. Ei pohtimaan. 

 

Sitten vielä kysymys. Jos noissa kyseisissä kuvissa ei ole mitään pervoa, niin missä sitten on?

18.6.

EU ei kykene itsekritiikkiin

Hyvän johtajuuden salaisuus on luottamus. Vuosi 2014 oli kahdeskymmenes kerta peräkkäin, kun tilintarkastajat eivät hyväksyneet EU:n tilinpäätöstä. Nuoremmat polvet eivät pode herranpelkoa ja osaavat kyseenalaistaa byrokratiakoneistoja. Johtajuuden päämäärä on saada muut loistamaan. EU:sta ei ole enää lisäarvoa kuin EU:lle. Lakivaliokunnassa olemme keskustelleet Euroopan syyttäjäviraston (EPPO) perustamisesta. Asiantuntijoiden mukaan siitä ei ole Suomelle lisäarvoa. Vaikka siitä jäisi pois, niin jokainen EU-jäsenvaltio saattaa silti joutua maksamaan sen kulut. Saadaan taas komea virasto ja hyväpalkkaisia virkamiehiä lisää. EU ei tule purkamaan itse itseään. Poliitikoilla olisi liian paljon menetettävää. 

EU ei pysty itsekritiikkiin. EU ei analysoi sitä, miksi hyvin asiansa hoitaneet maat kuten Sveitsi veti juuri jäsenhakemuksensa pois. EU ei mene itseensä, kun maa toisensa jälkeen pohtii kansanäänestyksen järjestämistä, kuten Britannian lisäksi Tanska. Brexit-äänestys on pian. Siihen EU reagoi pelottelemalla EU:lla. Britannia ei pelkää mielipiteen kysymistä kansalta. Britannia on ilmoittanut halustaan olla mukana vain sisämarkkinoissa.

Virheiden tekeminen ei sinänsä ole katastrofi, mutta niiden piilottaminen on. EU on kokenut monia kriisejä. EU ei ole pystynyt vastaamaan haasteisiin ja samalla tehnyt kansallisvaltiot jäykäksi. EU on myös sellainen klubi, jossa omia sääntöjä ei noudateta. EU ei enää osaa puhua muusta kuin rauhasta, joka onkin hyvä saavutus. Se vain ei enää riitä. Ainoastaan uudistumiseen kykenevä pitää itsensä relevanttina myös tulevaisuudessa. EU:n toimimattomuus tulee aiheuttamaan jatkossa rauhattomuutta. EU:n toimimattomuuden vuoksi jäsenvaltiot eivät kykene tarpeeksi joustavasti ja ketterästi toimimaan kansalaistensa hyvinvoinnin turvaamiseksi. Suomessa valitetaan kilpailukyvystä, mutta samalla suomalaiset veronmaksajat tulonsiirtounionin välityksellä tukevat esim. Puolaa, jonne valuu suomalaisten työpaikkoja.
 
Millä tavalla Norjaa peloteltaisiin, jos he nyt haluaisivat erota EU:sta? Siihen emme saa vastausta, koska he eivät ole liittymässä EU:hun. Brexitin toteutuessa Suomelle avautuisi parempi mahdollisuus irtautua EU:sta. Suomelle kauppaliitto on edullisempi kuin liittovaltio.

Laita ne rajat kiinni

Saan usein palautetta kansalaisilta, että laita ne rajat nyt jo kiinni. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovalta nousee kansasta ja toteuttaa kansan tahtoa. Minun kannattajat eivät halua käyttää miljardeja euroa maahantulijoihin. Minun kannattajat eivät halua lisätä rikollisuutta ja terrorismin uhkaa Suomessa. Tällä hetkellä Suomi on lähinnä terrorismin rekrytointimaa, ei kohdemaa toisin kuin jotkut muut Euroopan valtiot. Minun kannattajat ovat sitä mieltä, että heillä on oikeus päättää oman maansa rajoista. He haluavat päättää kuinka monta, ketä ja millä perustein Suomeen otetaan. Eikä niin, että meille ei jää muuta mahdollisuutta kuin ottaa ihmisiä huoltosuhteeseen, sitä mukaan kuin niitä tulee. Osan saamme palautettua, osaa emme. Joka tapauksessa maksamme ja paljon. Kannamme myös siitä seurauksena kototumisen ongelmat, koska kotoutumiseen ei ole ratkaisua. Tulokset puhuvat puolestaan koko Euroopassa.

Kansallisvaltiokeskeisyyteen pohjaava ideologia ei hyväksy, että päätösvalta siirtyy yhä enemmän EU:lle. Vallansiirto johtaa siihen, että kansallisvaltio ei pysty enää toimimaan kansan edunvalvontakoneistona. 

Ehdotin jo viime vuoden syyskuussa Dublin-sääntöön vedoten, että Ruotsin puolelta tulevat maahantulijat pitäisi käännyttää takaisin. 

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117825-tulijat-pitaa-pysayttaa-rajalle-ja-palauttaa-ruotsiin-vastaus-tuli-jo-ylella

Sipilä myönsi tämän. 

http://www.finnleaks.net/sipila-myontaa-venajalta-tulleet-turvapaikanhakijat-laittomasti-maassa-voitu-palauttaa-video/

(ennen kuin aloitatte keskustelun sivustosta, niin kuitenkin siinä puhuu ihan oikea pääministeri).

 

Esimerkiksi Irakissa on paljon ihmisiä jo lähtökuopissa. He haluavat Suomeen. Jos sallimme, niin tulijoita voi tulla ympäri maailmaa enemmän kuin Suomessa on ihmisiä. Osa tulijoista ovat hädänlaisia, osa ei. Pelkästään hädänalaisia ihmisiä on tässä maailmassa paljon enemmän kuin Eurooppa pystyy kantamaan. 

 

Itävalta on tehnyt kansallisia ratkaisuja. 

http://yle.fi/uutiset/3-8685361


Suomenkin pitäisi tehdä omia ratkaisuja. Vaihtoehtoja on. Onko tahtoa ja saadaanko siihen enemmistö monipuoluehallituksessa mukaan. 

 

Olen ehdottanut myös turvapaikanhakuoikeuden poistoa. Emmehän halua olla tukemassa terroristijärjestöjen rahoittamista. Salakuljetusbisnes kukoistaa.  

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_18+2016.aspx

 

Voisimme myös ottaa mallia Itävallasta ja Slovakiasta (maahantulijoiden määrän rajoittaminen esim. 20 turvapaikanhakijaa kuukaudessa).

 

Nyt pitää olla rohkeutta tehdä realistista, ennakoivaa ja järkevää maahanmuuttopolitiikkaa. 

4.4.

Kiistelty TTIP-sopimus

EU:n ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimus tuo mahdollisuuden purkaa kaupan esteitä. Yhdysvallat ovat Suomelle merkittävä kauppakumppani. Kauppa Yhdysvaltojen kanssa on perinteisesti ollut Suomelle ylijäämäistä. Vapaakauppasopimus ja investointisuoja ovat kaksi eri asiaa. Vapaakauppasopimukseen kaavaillaan sisältyvän investointisuoja, jossa riidat ratkaistaisiin välimiesmenettelyssä. Välimiesmenettely kehitettiin aikoinaan yksityisiin kauppasopimuksiin. Siksi se ei sovi julkisen vallan tehtävien määrittämiseen. Valtiolla tulee olla oikeus muuttaa esimerkiksi ympäristöön ja terveyteen liittyviä säädöksiä ilman, että yritys voisi haastaa valtion oikeuteen lainsäädäntömuutosten vuoksi.

Haasteita on nostettu ympäristöterveyden osalta Kanadaa ja ongelmajätteiden käsittelystä Meksikoa vastaan. Jos valtio häviää oikeudessa, velkoja saa oikeuden periä saataviaan ottamalla haltuunsa kyseisen valtion ulkomailla olevaa omaisuutta esim. takavarikoimalla.

Huoli kansallisen lainsäädännön asemasta on saanut Euroopan komission tuomaan vapaakauppasopimuksen neuvottelupöytään mallin, joka korvaisi välimiesmenettelyn. Siinä sijoittajien ja valtion väliset riidat ratkaisisi pysyvistä jäsenistä koostuva investointituomioistuin, jonka päätöksistä olisi valitusoikeus. Menettely olisi avointa. Tällä ei kuitenkaan poisteta menettelyyn liittyvää olennaista ongelmaa. Amerikkalainen sijoittaja voi edelleen vaatia, että valtion viranomaisen on otettava huomioon amerikkalaisen sijoittajan näkökulma valmistellessaan uutta lakia. Amerikkalainen kulttuuri on erilainen kuin Eurooppalainen. Uhkaaminen oikeudella on osa neuvottelutaktiikkaa. Investointisuojasopimuksen irtisanomisaika jo tehtyjen investointien kohdalla on noin 15-20 vuotta. 

Investointisuojan puute ei ole estänyt investointeja EU:n ja Yhdysvaltojen välillä. Ei ole näyttöä, että investointisuoja lisäisi investointeja EU:n ja Yhdysvaltojen välillä. Yhdysvallat tuskin tulevat hyväksymään komission esittämää investointituomioistuinta ja EU taas ei halua välimiesmenettelyä. Ratkaisu tulee todennäköisesti olemaan jonkinlainen kompromissi. Sen jälkeen on todella tärkeää, mitä luonnokseen kirjataan. Luonnokseen tulisi kirjata, että asianomaiset valtiot voisivat halutessaan estää kanteen käsittelyn kansainvälisessä elimessä. Silloin se ohjattaisiin kansalliseen menettelyyn, kun kysymys on kansallisen lain tai viranomaispäätöksen tulkinnasta. Neuvottelut tulevat jatkumaan vielä tovin.

Varmin keino varmistaa kansallinen liikkumavara on jättää investointisuoja pois neuvotteluista. Emme tarvitse investointisuojaa, pelkkä vapaakauppasopimus riittää.

4.2.

Kirjallinen kysymys turvapaikanhakuoikeudesta

Nykyisen maahanmuuttolinjausten tiukennuksen lisäksi pitäisi päättää, kuinka monta pakolaista aiomme vuosittain ottaa vastaan. Suomi on ottanut viime vuosina vastaan vuosittain 750ᣙ1 050 pakolaista, joilla on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n myöntämä pakolaisstatus.
 
Suomeen suuntautunut turvapaikanhakijoiden virta uhkaa hyvinvointijärjestelmäämme ja turvallisuuttamme. Tulijoita on myös loputon määrä. Hyvinvointipalveluista, kuten koulutuksesta ja terveydenhuollosta, joudutaan leikkaamaan jatkuvasti lisää, jos huoltosuhteessa olevien henkilöiden määrä kasvaa. Suomessa on paljon työttömiä jo omasta takaa, joten maahantulijoiden työllistäminen ei tule olemaan helppoa. Ihmisten siirtäminen paikasta toiseen ei ratkaise ongelmia, mutta siirtää ongelmat tänne. 
Jos ottaisimme ainoastaan kiintiöpakolaisia, Suomeen ei tulisi elintasopakolaisia, koska pakolaisstatus tarkistetaan jo ennen kuin astuu Suomen rajojen yli. Poliisin voimavarat vähenisivät huomattavasti, koska niitä ei tarvitsisi käyttää turvapaikanhakijoiden tekemien rikosten takia. Rahaa ei myöskään kuluisi turvapaikkaprosessiin ja turvapaikanhakijoiden ylläpitoon tai palautuksiin. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä ei tällä hetkellä aina edes onnistuta poistamaan maasta. 
Puheessaan vuoden 2016 valtiopäivien avajaisissa presidentti Sauli Niinistö totesi: 
"On tehty kansainvälisiä sopimuksia, EU-direktiivejä ja kansallisia lakeja, ja on ajateltu kauniisti ja oikein ᣙ että kaikkia hädässä olevia autetaan. Käytännössä se toteutuu niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan "asylum", turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli." 
Lisäksi presidentti Niinistö totesi: " Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita." 
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Olisiko Suomen jo aika luopua turvapaikanhakuoikeudesta, koska sitä ei ole tarkoitettu kymmeniin- tai satoihintuhansiin maahantulijoihin sovellettavaksi?
 
Helsingissä 4.2.2016 

3.2.

Valtiopäivien avajaiset 2016

Terveisiä valtiopäivien avajaisista. Meillä on tolkun presidentti. Ei puutu suhteellisuudentajua. Hän näkee asioiden rajat ja ääriviivat. Kun viisaat vaikenevat, eniten huutava ottaa vallan. Nyt on aika viisaiden puhua. Presidenttimme on ottanut paikkansa arvojohtajana. Kunnioitan.

http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=341374&nodeid=44810&contentlan=1&culture=fi-FI

3.2.

Mistään ei tule mitään ilman sähköä

Suomalainen yhteiskunta on täysin riippuvainen sähköstä. Kun valtion omaisuutta lähdetään myymään, pitää tietää mitä myy. Pitää myös selvittää mitä seurauksia myynnillä voi olla. Suomessa on pitkään tehty huonoja kauppoja ja sitten jälkikäteen pöyristelty. Valtiolle ydintärkeitä asioita kannattaa pitää kotimaisessa omistuksessa. Caruna-kauppa on hyvä esimerkki siitä, mitä ei pidä tehdä. Ala, jossa on monopoli ja ulkomainen omistaja. Valtiolla on nyt yksi omaisuuserä vähemmän. Tämä rankaisee erityisesti pieni- ja keskituloisia. Verokikkailu kuuluu samaan asiaan, joten verotulot eivät mene kotimaan palveluihin.

Hinnankorotusten lisäksi Carunaa on arvosteltu siitä, että se maksoi yli 50 miljoonan euron liikevoitostaan yhteisöveroa Suomeen vain 1,6 prosenttia eli hieman yli 800 000 euroa. Tämän yhtiö toteutti Suomessa toimivan tytäryhtiön lainaketjutuksina veroparatiisissa toimiviin holdingyhtiöihin, jotka ovat Carunan pääomistajia. Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharjun mielestä poliitikot eivät viime vaalikaudella tienneet, mistä he oikein päättivät. Oksaharju viittaa sähkömarkkinalakiin, jossa säädetään, että sähkönsiirrosta saa periä kohtuullista tuottoa. Oksaharjun mukaan lain jättämä porsaanreikä on se, että kohtuullinen tuotto lasketaan nettotuloksesta. Nykyinen omistaja pystyy vetämään liiketoiminnan tulosta ulos ulkomaille korkokuluina. Lainsäädäntö ei rajoita, paljonko saa olla velkaa ja millä korolla.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) aikoo viedä sähkönsiirtoyhtiöiden suunnittelemat isot hinnankorotukset talousvaliokunnan käsiteltäväksi.Byrokraateista kun ei ole pulaa. Ne pitää nyt pistää hommiin. Monopolien helppo rahastus on lainsäädännöllisesti estettävä. Päättäjien tulee varmistaa, että tulos on riittävän hyvä.

Lähde: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/170297-porssigurukin-turhautui-caruna-munaukseen-raha-haviaa-kummasti-kun-kapitalisti

12.1.2016

Suomen kansan edustaja

"Hyökkää ja raiskaa valkoinen nainen, käytä häntä niin kuin tahdot. Uutena vuotena tehkää taharrush gamai kaikkialla Euroopassa. Hyökätkää heidän naisiaan vastaan, näyttäkää, keitä olemme", kuului lehden mukaan viesti." 

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/saksa_ahdistelu-45294

Koska Husu (http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/160941-somalit-timo-soinille-kannattaa-kehua-vahemman-jussi-halla-ahoa) ja muut myöntävät, että Halla-aho on ollut oikeassa? Minä heräsin vuonna 2010 ja siksi liityin Perussuomalaisiin.


"Tärkeintä on saada vaellus loppumaan keinolla millä hyvänsä, koska minkään maan julkinen talous tai yhteiskuntarauha eivät kestä tämänkaltaista siirtolaisuutta tällaisissa määrin.

Vasta, kun akuutti tilanne on otettu haltuun, voidaan Halla-ahon mielestä yhtyä keskustelemaan siitä, mikä olisi kokonaisvaltainen ratkaisu Eurooppaan kohdistuvaan ja jatkuvasti yltyvään siirtolaispaineeseen.

ᢹ Ratkaisu ei ole väestön siirtäminen, koska potentiaalisia muuttohalukkaita on satoja miljoonia."  

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-ruotsista-tulijat-kaannytettava-rajalta-vaellus-saatava-loppumaan-keinolla-milla-hyvansa/

http://yle.fi/uutiset/kansanedustaja_turvapaikanhakijat_kaannytettava_keinolla_milla_hyvansa/8447431

Nyt pitää muistaa kenelle me tätä politiikkaa teemme. Suomessa me olemme suomalaisten edunvalvojia! Tämä on vaikea kysymys, koska mikään ei korvaa poliitikkojen menetettyjä kasvoja. On vaikea myöntää olleensa väärässä. Meidän on otettava vastuu!  

http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207479-paattajat-tulosvastuullisia-myos-maahanmuutossa

Kyllä, tunnen syyllisyyttä siitä, että en ole saanut ns. rajoja kiinni. Naisten ja tyttöjen turvallisuus on päättäjien käsissä. Turvallisuus on valtion ydintehtäviä.


Ulkomaalaisille rikollisille automaattikarkotus Sveitsin tapaan. 

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/sveitsi-hyvaksyi-ulkomaisten-rikollisten-automaattikarkotuksen/2148510

http://villetavio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206270-lakialoite-karkotusautomaatista

Tästä mallia. 

http://laurahuhtasaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209149-norjan-polttoaineena-myos-jarki

 

 

21.12.

Olisit sinäkin jo hiljaa

Tämä twiitti kuitenkin haluttiin ymmärtää niin, että olisin tarkoittanut sillä, että ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille. En kylläkään sellaista sanonut ja tarkensin asian, kun sitä kysyttiin. Tämä ei tietenkään riittänyt, vaan edelleen väitetään minun kiistäneen ihmisoikeudet. Lisäksi halutaan osoittaa, että en ymmärtäisi ihmisoikeuksista mitään ja sotkisin ne perusoikeuksiin eli perustuslain takaamiin oikeuksiin. En sotke. Esimerkiksi ihmisoikeusjulistuksen 22. artikla: ᡹Jokaisella on yhteiskunnan jäsenenä oikeus sosiaaliturvaan᡹ osoittaa, että perus- ja ihmisoikeudet menevät osin limittäin. YK:n piirissä laadittuja ihmisoikeussopimuksiaon erilaisia ja on myös alueellisia ihmisoikeussopimuksia, kuten Kairon julistus ihmisoikeuksista.

Jari Tervo sanoi nykylain avioliitosta loukkaavan ihmisoikeuksia ja siksi sitä oli hänen mielestään muutettava. Nykylaki saattoi loukata hänen mielipidettään, mutta kyseessä ei ole ihmisoikeusloukkaus. Kukaan ei nostanut tästä kohua tai tarjonnut Jari Tervolle koulutusta ihmisoikeuksista.

Keskustelukulttuuri ei toimi, jos emme oikeasti keskustele ja edes pyri ymmärtämään vastakeskustelijan ajatuksia. Ei se ole keskustelua, jos tahallaan tai tahattomasti ymmärretään väärin ja siten saadaan synnytettyä joukkopöyristys. ᡹Mielipiteeni sinun ajatuksistasi ovat jo selvät, joten älä turhaan sekoita minua kertomalla ajatuksistasi᡹.

Toimittaja Juha Ståhle kehottaa minua (SK 20.12.) keskittymään eduskunnassa edunvalvontatyöhön avauksieni sijasta. Oliko tämä viesti, että olisit sinäkin jo hiljaa? Se, että otan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin tai herätän keskustelua, ei poissulje perustyötäni eduskunnassa. Työskentelen sinnikkäästi aamusta iltaan Suomen ja Satakunnan eteen. Perustyö tehdään valiokunnissa ja olen erittäin tyytyväinen, että saimme esimerkiksi 4 miljoonan euron lisäpanostuksen etsivään nuorityöhön ja nuorten työpajatoimintaan.

Maailmaa muutetaan sanoilla. Sanoilla muokataan mielipiteitä ja siten puheet voivat muuttua teoiksi. Haluan keskustella, kohuja en kaipaa. Haluan toivottaa Juha Ståhlelle ja kaikille muillekin oikein rauhallista joulunaikaa. Annetaan aikaamme läheisillemme. Joulun ydinsanoman voisi kiteyttää Juha Tapion laulun sanoin: ᡹Rikkaus köyhyyttä kumartaa saa ja viisaus viattomuutta᡹.

 

http://timo-vihavainen.blogspot.fi/2015/12/ihmisen-oikeus-ja-vaaryys.html

5.11.

Huume nimeltä valta

Siinä tämä maailma meni vikaan. Valta ja vallanhimo ovat vanhimpia laumaominaisuuksiamme. Suurvaltojen valtapolitiikka määrittelee maailmaa. Venäjä, USA ja Naton kautta myös Ranska ja Englanti ovat olleet vaikuttamassa nykyiseen sekasortoon. Britannian entinen pääministeri Tony Blair on uutiskanava CNN:n haastattelussa pyytänyt anteeksi vuoden 2003 Irakin sodassa tehtyjä virheitä. Kuten Tuntemattomassa sotilaassa todetaan: sodat loppuvat sotimalla. Mutta sota voi kestää kauankin. Vanhat kaunat ja kosto elävät myös vahvana. Palestiinan ja Israelin välille tuskin saadaan koskaan muuta kuin välirauhoja aikaan.

Vallanhimo johtaa sotiin, eivät niinkään uskonnot. Uskontojen avulla fanaatikot saadaan kyllä tekemään monia asioita. Uskontojen avulla on myös helppo hallita ihmisiä. Myös ismien, kuten kommunismin avulla ihmiset saadaan yhtä lailla aivopestyä ja toimimaan sekä ajattelemaan tietyllä tavalla. Totuus on kuitenkin se, että arvotyhjiötä ei ole. Ateismi ja multikulturalismi ovat myös ismejä. Totalitarismi johtaa pahimmillaan siihen, että väärä mielipide voidaan palkita jopa niskalaukauksella. Ihminen on aina etsinyt elämän tarkoitusta. Miksi minä olen täällä? Nykyään vaihdellaan kristinuskosta buddhalaisuuden kautta ateismiin. Minulle on tärkeä, että on vapaus olla oma itsensä. Minulla on jyrkkiäkin mielipiteitä. Jyrkänteen alla pidän vaahtomuovipatjaa, jotta ei satu jos putoan. Kunnioitan toisinajattelijoita, se pitää mielen avoinna. Kutsumuksena tulee olla ymmärryksen lisääminen.

Islamiin suhtaudun kuitenkin erityisen kriittisesti. Mielestäni ei ole lainkaan sattumaa, että islamistisissa maissa naisen asema on surkea. Ideologeja, uskontoja ja aatteita tulee tarkastella kriittisesti. Jos ne loukkaavat ihmisoikeuksia, ovat ne niiltä osin väärässä. On eri asia osoittaa aatteissa olevia epäkohtia kuin harrastaa jumalanpilkkaa. Jumalanpilkka on vaikea harrastus. Pilkka osoitetaan aatteen kannattajiin. Olen kiinnittänyt huomiota Jari Tervoon, jonka halveksunta kristittyjä kohtaan on käsin kosketeltava. Viimeksi hän kertoi Jumalan asuvan Vantaalla. Kristinuskon kannattajien solvaaminen erilaisin sanakääntein kertoo kuitenkin enemmän Tervon malttamattomasta halusta ilkkua kuin suoranaisesta pettymyksestä kristinuskoa kohtaan. Tervon mielestä myös suomalaisten geeneissä on jotain perin vialla ja siksi tarvitsemme maahanmuuttajia rikastamaan. En ymmärrä oman kansan halveksuntaa. Ei myöskään ole Suomen vika, että maailmassa soditaan.

Minuun on otettu yhteyttä, että suomalaiset ovat juntteja ja kulkevat tuulipuvussa. Mitä vikaa on tuulipuvussa? Hyvä ja käytännöllinen asu, sopii lisäksi erinomaisesti näihin ilman olosuhteisiin. Ei kai tässä tarvitse soittaa aamuisin Milanoon ja kysyä mitä sopii laittaa päälle, jotta kelpaa. Miksi suomalainen ei saisi olla sellainen kuin on? Tuntuu, että aina on joku häpeämässä Suomea ja suomalaisia. Lopettakaa.18.10.

Oppiminen on kuin ikuinen virta

Suomi on jämähtämässä Euroopan reunalle. On pidettävä huoli, että esimerkiksi tutkivan lääketeollisuuden työpaikat eivät siirry pois Suomesta Ruotsiin tai Tanskaan tai lopulta Euroopan kilpailukykyisempiin maihin, koska juuri tutkimuksen ja innovaatiokehityksen kentällä meidän olisi mahdollista pärjätä. Elinkeinoelämän Valtuuskunnan mukaan Suomen tieteen ja tutkimuksen taso on 2010-luvulla rapautunut ja kansainväliset kilpailijat ohittaneet Suomen etenkin innovaatiokyvykkyydessä. Menestyminen kansainvälisessä kilpailussa edellyttää elinkeinoelämän, yliopistojen ja tutkimuslaitosten välistä yhteistyötä sekä kansainvälistä verkostoitumista.

Muistan, kun mieheni oli ohjaajansa kanssa lähettämässä lääketieteen väitöskirjaansa tulevaa tutkimusta kansainväliseen lehteen julkaistavaksi. Vertaisarvioinnin vastineessa mieheni muotoili yhdessä kohtaa, että arvioija on ymmärtänyt kyseisen kohdan väärin. Väitöskirjaohjaaja kiirehti korjaamaan, että lauseen ei tule sisältää moitetta arvioijaa kohtaan. Lause korjattiin seuraavasti: ᡹pahoittelemme, että emme ilmaisseet asiaa riittävän selkeästi᡹. Tutkimus julkaistiin palautekierroksen jälkeen lehdessä. Vuorovaikutustilanteista on lyhyt matka pysyvämpään verkostoitumiseen. Ei tarvitse livertää, mutta asiallisuus ja ystävällisyys luovat luotettavaa ilmapiiriä. Kansainvälinen ilmapiiri vaatii nöyryyttä ja itsevarmuutta oikeissa suhteissa. Tanskalaiset ja Ruotsalaiset yliopistot pärjäävät Suomea paremmin, vaikka suomalaiset eivät ole yhtään huonompia.

Innovaatioidemme kaupallistaminen vaatii vielä paljon työtä. Elinkeinoministeri Olli Rehn on todennut, että Tekesin rahoitusinstrumentteja uudistetaan tukemaan tutkimuksen ja osaamisen kaupallistamista. Hallitus panostaa koulutusvientiin. Esteitä puretaan kaikilta koulutusasteilta ja otetaan käyttöön lukukausimaksut EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Suomen yliopistoille tulee nyt mahdollisuus tarjota maksullisia opintoja. Raha jää yliopistojen omaan käyttöön. Kansainvälinen tutkimusrahoitus on myös hyvin kilpailtu. Suomen tulisi aktiivisesti hakea rahoitusta mm. kansainvälisistä säätiöistä.

Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri sanoo, että tutkimuksen suuntaaminen uusiin kohteisiin ja erikoistuminen ovat yliopiston kilpailukyvyn kannalta välttämätöntä. On tutkimusalueita, jotka olivat ajankohtaisia 30 vuotta sitten, mutta eivät ole enää. Nyt tarvitaan tulevaisuuden osaamisen ennakointia. Leikkaukset pakottavat yliopistoja uudistumaan. On joka tapauksessa valitettavaa, että säästö-Suomi kohdistaa leikkauksia koulutukseen.

 

21.9.

"Uskovainenkin vaikuttaa viisaalta, kunhan pysyy hiljaa"

Se, että uskoo Jumalan luomistyöhön ei saa olla sellainen asia, joka on pakko pitää salassa. Oli sitten missä tahansa virassa. Luonnollisesti opetussuunnitelmaa noudatetaan, jos tekee opetustyötä.

Tiede korjaa itseään ja tiede lakkaa olemasta tiede, jos siitä tulee uskonto. Mikä tänään on totta, voi huomenna olla epätosi. Tällä hetkellä opetetaan niitä asioita, joita tiede tänään pystyy parhaiten todentamaan. 

Tiede on ilmiöiden järjestelmällistä ja arvostelevaa tutkimista ja sen pohjalta jäsentyneen kokonaisuuden hahmottamista. Yliopistojen tärkein tehtävä on tutkiminen, tieteen tekeminen ja sen opettaminen. Tiede kehittyy haastamalla. Nykytiedon valossa ihmisen evoluution kehityslinjasta on epäselvyyksiä ajallisen sijoittumisen ja tiettyjen aikakausien fossililöytöjen vähäisyyden vuoksi. Evoluutioteoria on selitysmalli. Ei kiveen hakattu totuus. Evoluutio ei ole täydellinen eikä aukoton teoria ja mielestäni kritiikin esittäminen ja kyseenalaistaminen on oikeutettua. Evoluutio ei poissulje Jumalan olemassaoloa. Uskonnollisen tunteen ei tarvitse olla tieteellisesti todistettu - toisin kuin tieteen, joka riippuu todistettavasta näytöstä.

Universumin ja elämän synnyn perimmäinen syy on mysteeri. On vaikea uskoa, että se olisi tapahtunut ei mistään, ei kenenkään toimesta ja ilman syytä, sattumalta. Luonnontieteissä on useita kristittyjä ja Jumalaan uskovia tutkijoita. Uskonnollisen elämänkatsomuksen omaaminen tai toisaalta sen puuttuminen ei tee parempaa tai huonompaa luonnontieteilijää. Olen elämänkatsomukseltani kristitty.

Media nosti tästä kohun ja nämähän on näitä, kun ollaan "myrskyn silmässä", niin silloin katsotaan kestääkö takapuoli merivettä. En ole missään vaiheessa ollut aikeissa tehdä tieteellistä vallankumousta. Tieteellisen luokittelun mukaan ihminen luetaan eläinkuntaan. Ihmistä on jossain vaiheessa alettu kutsua ihmiseksi ja eläimiä eläimiksi.

Minä en usko, että meillä kaikilla olisi sama kantamuoto. Enkä sitä, että ihmisellä ja apinalla olisi sama esi-isä. Kristittynä uskon, että ihminen on luotu ihmiseksi. Muuntelupotentiaali on selvä. Ihmiset ovat sopeutuneet ja eläimet ovat sopeutuneet. Saman "heimon" sisällä muuntelua tapahtuu esim. jääkarhut pärjäävät omassa ympäristössään. Olisiko muuntelupotentiaali näissä karhulajeissakin ollut sattuman kaupalla ladattuna? Eräs tähtitieteilijä sanoi ennen elääkkeelle menoaan "ei auta muuta kuin uskoa Jumalaan".10.8.

Syyllinen on jo löydetty, nyt pitäisi keksiä rikos

Patriotismi eli isänmaallisuus on hyveellisen politiikan edellytys. Immosen face päivitystä on nyt analysoitu päivät pääksytysten. Sitä on jopa luonnehdittu väkivaltaan lietsovaksi. Siitä ei ollut kuitenkaan kyse. Minulle oli itsestäänselvyys, että Olli ei kirjoituksellaan kannattanut väkivaltaa tai rasismia. Julkisessa ja varsinkin poliittisessa keskustelussa puhumme helposti toistemme ohi. Ei politiikka ole rikki, ihmiset ovat. Keskusteluilmapiiriin sutaistiin ajatus, että Perussuomalaisten mielestä kaikki ulkopuolinen ja vieras on uhka isänmaalle. Se pitää ajaa puukko kädessä pois.

Kuten muitakin politiikan osa-alueita, myös maahanmuuttoa tulee arvioida ensisijaisesti tavoitteiden toteutumisesta käsin. Ongelma on se, että vanhat puolueet idealistisesti ohittavat tosiasioita. Hoetaan vain vuosikymmenestä toiseen samoja fraaseja, kuten ᡹tulevaisuuden Suomi tarvitsee maahanmuuttoa᡹. On kuitenkin mahdollista saada koeteltua tietoa. Voidaan katsoa ja verrata kuinka hyvin erilaiset ryhmät integroituvat Suomeen. Mittarina käytetään usein työllisyysastetta ja rikostilastoja. Tämä ei suuntaudu yksittäiskohteisiin vaan on luonteeltaan tilastollista.


Myös maahanmuuttajat arvostavat samoja asioita kuin tavalliset suomalaisetkin, eli kohtuullisia veroja, hyvää koulutusjärjestelmää, toimivia palveluita, yhteiskuntarauhaa ja turvallisuutta. Epäonnistunut maahanmuutto nakertaa pohjaa Suomen vetovoimalta. Epäonnistunut maahanmuutto ei ole luonnonvoima. Se on poliittinen valinta.

Maahanmuuttoa on tapahtunut aina. Tämä ei siis ole valtakunnassa mitään uutta. On kuitenkin saatava keskustella, ketkä saavat tulla maahamme ja kuinka pitkäksi aikaa. Maahanmuuttopolitiikka on yksi keskeinen teemamme. Perussuomalaiset toimivat aktiivisesti paremman maahanmuuton puolesta. Esimerkiksi ministeri Mäntylä laittaa ministeriössä virkamiehet selvittämään ja tukkimaan porsaanreiät, että tulevaisuudessa ei voida maksaa Kela-tukia Isis-joukkoihin lähteneille.

Poliitikolla pitää olla lempeä sydän, mutta rationaaliset aivot. Pitää uskaltaa sanoa ei, vaikka joku suuttuisi. Suomalaiset ovat aina miettineet liikaa, mitä meistä muut ajattelevat. Meidän tulee työskennellä onnistuneen ja turvallisen yhteiskunnan puolesta. Se on paras käyntikorttimme. Politiikan on oltava tiukkaa sellaisen maahanmuuton osalta, jonka vaikutukset suomalaiselle yhteiskunnalle ovat kielteiset. Myöskään pakolaispolitiikkaa ei pitäisi sekoittaa työperäiseen maahanmuuttoon eikä humanitaarista maahanmuuttoa yleisesti koko maahanmuuttoon. Mitä tulee anteliaisuuteen, niin onko se sitä, että ollaan valmiita antamaan toisten rahaa.

Se joka taistelee kriittistä maahanmuuttokeskustelua vastaan, ei taistele rasismia vastaan. Rasismia ja järkiperäistä maahanmuuttoa ei tule sotkea keskenään.

 5
.7.

Ryhmään lisäämiseni tapahtui näin

  • Ryhmään lisäämiseni tapahtui näin
  • Ryhmään lisäämiseni tapahtui näin
  • Ryhmään lisäämiseni tapahtui näin
  • Ryhmään lisäämiseni tapahtui näin

Olen joutunut useamman päivän ajan vastaamana syytöksiin ja uutisointiin, joiden mukaan olisin oma-aloitteisesti liittynyt tiettyyn facebook-ryhmään. http://www.hs.fi/politiikka/a1435805005367

Ensinnäkin en nyt ota kantaa ryhmän sisältöön. Normaalisti olisi vaikea varmuudella muistaa, onko johonkin ryhmään liittynyt vai ei pitkällä aikajänteellä. Tässä tapauksessa kuitenkin muistijälki on vahva kyseisestä ryhmästä, koska kävimme läpi avustajani kanssa ryhmiä joihin kuulun. Muistan sanoneeni avustajalleni, että taasko minut on tuonne liitetty, olenhan sieltä aiemminkin eronnut ja erosin siitä uudestaan. En tajunnut klikata eron yhteydessä "estoa", joka estäisi uudelleen liittämisen.  Se pitää tehdä eron yhteydessä, jälkeenpäin sitä ei pysty tekemään. Näin ollen olin varma, että en ole itse tuohon ryhmään liittynyt. Lisäksi vastavalittuna edustajana olen pyrkinyt olemaan erityisen tarkka toiminnoissani. 

Olen avoimesti maahanmuuttokriittinen. Haluan kuitenkin välttää ryhmiä, joissa jaetaan mahdollisesti rasistiseksi tulkittavaa materiaalia. Yleisesti haluan korostaa, että mielestäni ryhmään kuuluminen ei ole sama asia kuin allekirjoittaisi kaiken siellä jaettavan materiaalin. Jokaisen tulee vastata omista kirjoituksistaan. Siksi on jollain tavalla absurdia jahdata ihmisiä siitä, mitä joku toinen sattuu jakamaan ryhmässä, jossa olet jäsenenä. Laittomat ryhmät voidaan joka tapauksessa poistaa ilmiantotoiminnalla.

Antti Lehto kertoi minulle, millaisia bugeja facebookissa ilmenee. Yksi tällainen bugi sisältyy ryhmän jäsenten liittymistapaan. Tämä oli kriittinen tieto tapaukseni kannalta. Väitetty oma-aloitteinen liittymiseni ryhmään perustuu ainoastaan kuvankaappaukseen ryhmän jäsenlistasta, jossa lukee kohdallani "liittynyt" eikä "lisännyt ryhmään käyttäjä se ja se". Julkisissa ryhmissä on tunnetusti se ominaisuus, että kuka tahansa ryhmän jäsen voi lisätä kenet tahansa kaverinsa ryhmään ilman liitettävän henkilön suostumusta.

Jos esimerkiksi käyttäjä Pekka kutsuu henkilön Laura ryhmään, niin ryhmän jäsenlistaan tulee automaattisesti näkyviin, että Pekka on lisännyt Lauran ryhmään. Jos kuitenkin tämän jälkeen Pekan profiili poistetaan, niin silloin jäsenlistaan muuttu näkyviin,  että Laura on liittynyt ryhmään itse.

Ohessa on testimielessä luotu julkinen ryhmä "Testiryhmä" ja käyttäjä "Pekka Salminen", joka lisää minut kyseisen ryhmän jäseneksi.

Ohessa kuvankaappaus jäsenlistasta, kun "Pekan" facebook-profiili on vielä käytössä.

Sen jälkeen "Pekka" poistaa profiilinsa facebookista, jonka jälkeen kuvankaappaus ryhmän jäsenlistasta, jossa liittämisen sanamuoto on vaihtunut liittymiseksi.

Lisäksi otin kuvankaappaukset viimeisen kahden kuukauden aikaisesta facebook-ryhmien jäsenyystoiminnasta, joissa ei ole minkäänlaista mainintaa liittymisestäni tai lisäämisestäni kyseiseen ryhmään. Facebookin toimintalokista häviää ryhmään liittymiset ja poistumiset, kun eroaa ryhmästä.

Blogi

1.7.

Speaker of the United States John A. Boehner, representative Ann Wagner and representative Susan Brooks

pic22.jpg
pic1.jpg

30.6.2015

Julkaisuvapaa

Kansanedustaja Laura Huhtasaari kysyy turvapaikkamenettelystä ja elintarvikkeiden etikettivaatimusten liiallisesta byrokratiastauvapaa

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (PS) on jättänyt t

änään ministerien vastattavaksi kaksi kirjallista kysymystä koskien turvapaikkojen myöntämisen kriteereitä ja elintarvikkeiden etikettivaatimusten liiallista byrokratiaa.

᡹Ulkomaalaislaissa olevat edellytykset turvapaikan antamiselle ovat samat kuin Geneven pakolaissopimuksessa, johon Suomi on sitoutunut. Jos turvapaikan saamisen edellytykset eivät täyty, voidaan turvapaikkahakemuksen perusteella myöntää oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella, eli toissijainen suojeluasema. Myös jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät täyty, voidaan oleskelulupa myöntää humanitaarisen suojelun perusteella. Viro ei myönnä toissijaisin tai humanitaarisin perustein turvapaikkaa. Viro myöntää turvapaikan, jos turvapaikkakriteerit täyttyvät. Voisiko Suomi myös luopua muista kuin turvapaikkakriteerien oikeuttamien henkilöiden toissijaisen ja humanitaaristen oleskelulupien myöntämisestä?᡹,  Huhtasaari kysyy.

᡹Vuonna 2013 turvapaikkaan oli oikeutettu 556 henkilöä. Toissijaisen ja humanitaarisen suojelun perusteella myönnettiin 791 myönteistä päätöstä. Virosta turvapaikkaa haki vuonna 2013 97 ja

seitsemälle (7) myönnettiin turvapaikka᡹, Huhtasaari jatkaa.

Toisessa kirjallisessa kysymyksessä Huhtasaari kiinnittää huomiota elintarvikkeiden etikettivaatimusten liialliseen byrokratiaan.

᡹Eviran luomat lait ovat tuho pientuottajille ja pienille torikauppiaille. Etikettien sisältöihin tulee vähintään vuosittain lisää vaatimuksia. EU:n direktiivi on muuttunut Suomessa laiksi, vaikka on kuitenkin pelkkä suositus. 

Etelä-Euroopan maissa ei ole tehty ylilyöntejä näissä asioissa᡹, Huhtasaari kertoo.

᡹Normienpurkutalkoiden hengessä hallituksen tulisi ryhtyä toimenpiteisiin, että liiallinen byrokratia saadaan purettua elintarvikkeiden etikettivaatimusten osalta᡹, Huhtasaari korostaa.

10.6.

Sain kunnian olla Vuoden Ääni 2015

Kuvassa toimitusjohtaja Marsa Bäck ja Vuoden Ääni -kummi Pirkko Arstila

vuoden_aani.jpg

28.5.

Sananen hallitusohjelmasta

Politiikka on sopimista, ei minkään puolueen sanelemista. Jos Perussuomalaiset olisivat saaneet yksin päättää, olisimme ottaneet hallitusohjelmaan puolueemme ohjelmat sellaisenaan. Hallitusohjelma sovittiin kolmen kimpassa.

 Minulle tärkeitä asioita, joita saimme läpi, on kuitenkin monia.

Työ ja yrittäminen edellä olivat painopisteenä. Verotuksen tulee olla ennakoitavaa ja johdonmukaista. Meidän tulee toimia aktiivisesti kansainvälisen veronkierron estämiseksi. Tämä toki on haastavaa, koska Luxemburg toimii veroparatiisina. Veroparatiiseihin tulisi pystyä vaikuttamaan erityisesti EU-tasolla. Minulla on heikko luottamus EU:hun. Tulokset ovat nähtävissä. Hallinto paisuu, korruptio lisääntyy.

 Hieno asia oli, että käyttöön otetaan 5% yrittäjävähennys liikkeen- ja ammatinharjoittajille, maa-, metsä- ja porotalouden harjoittajille sekä elinkeino- ja verotusryhmille. Hallitusohjelmassa edistetään sukupolvenvaihdosta perintöveroa keventäen. Vihdoin otetaan myös käyttöön pienten yritysten maksuperusteinen arvonlisäverotus.

Suomi alkaa rokottamaan ulkomaalaisia autoilijoita ᢹ tienkäyttömaksu tulossa. Hyvä asia.

Verokevennykset koskevat kaikkia tuloluokkia, mutta eläkeläisiä, pieni-, ja keskituloisia painottaen. Takuueläkkeeseen tulee 30 miljoonan euron tasokorotus 2016 lukien. Se on hyvä asia.

 Erityisen harmillinen on ajoneuvoveron kiristäminen. Sen arvioidaan tuovan noin 100 miljoonaa lisää tuloja.

Sipilä puhui jo vaalien aikana siitä, että perustettaisiin eri tarkoituksiin rahastoja pääomittamalla. Hallitusohjelmassa lukee, että ne rahoitetaan valtion omaisuutta myymällä. Tässä pitääkin olla tarkkana. Suomi on myynyt omaisuuttaan huonolla menestyksellä aiemmin.

Järki voitti siinä, että vapaa-ajan asuntojen muuttamista pysyvään asuinkäyttöön joustavoitetaan. Hyvä asia on se, että luonnonvaroiltaan rikas Suomi edistää nyt puurakentamista. Rakentamismääräyksiä, jotka estävät puun käyttöä tullaan purkamaan. Jätevesiasetusta lievennetään. Se oli Perussuomalaisille tärkeä asia. Uusiutuvan energian käyttöä lisätään, tämä sisältää mm. turpeen. Turve on kotimaista energiaa ja Perussuomalaiset kannattavat turpeen käyttöä.

Opettajana vaikein pala on leikkaukset koulutukseen. Hyviä asioita hallitusohjelmassa on uudistuspyrkimys. Olemme jääneet jälkeen digitaalisissa oppimisympäristöissä. Opettajien täydennyskoulutus tulee kehittää samalla, kun opetusta uudistetaan. Koulurauhaa parantamalla opettajat voivat keskittyä ydintehtäväänsä, eli opettamiseen. Lasten ja nuorten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin tason nostaminen on tähtäimessä. Koulukiusaamiseen tulee pystyä puuttumaan entistä paremmin. Se on velvollisuus.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta tullaan rajaamaan, jos toinen vanhemmista on kotona. Se on hyvä asia. Nostetaan päivähoidossa yli 3-vuotiaiden lapsiryhmää. Se on huono asia.

Hallitusohjelmassa edistetään vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työmahdollisuuksia avoimille markkinoille. Vammaisten yrittäjien toimintamahdollisuuksia parannetaan. Edellä mainituista kohdista olen hyvin tyytyväinen. Hallitusohjelma on strategia, sitten alkavat toimenpiteet.

SOTE tulee, olemme valmiita. En itse kannata ylikansallisia yrityksiä, joita käytetään vanhusten hoidossa. Olen julkisen sektorin kannattaja. Tavoitteeni on, että ydintehtävät hoitaisi julkinen sektori. Vanhustenhoito kuuluu valtion ja kunnan ydintehtäviin.

Omaishoitoon tullaan kohdentamaan resursseja. Se on viisas päätös ja minulle henkilökohtaisesti tärkeä. Siinä riittää paljon työsarkaa. Omaishoitajat ovat Suomen voimavara.

EU-linjaukset tehtiin myös kolmen kimpassa. Itse en kannata nykymuotoista EU:ta tai euroa. Perussuomalaiset ovat aina suhtautuneet EU:hun kriittisesti ja tuoneet epäkohtia esille. Hyvä linjaus on se, että Suomen nettomaksuosuutta halutaan kohtuullistaa. Hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Tulokset ovat nähtävillä, joten miksi jatkaa kaivamista, kun olemme jo kuopassa.

Ohjelmassa mainitaan myös se, että integraatiota ei ole tarpeen syventää kaikilla aloilla. Verotusoikeutta ei tule unionille antaa. Erityistä huomioita tulee kiinnittää suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuden turvaamiseen. Hallitus haluaa, että turvapaikanhakijat EU:n sisäisissä siirroissa perustuvat jäsenvaltioiden vapaaehtoisuuteen. Tämä oli tärkeä asia saada kirjattua. EU: n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimuksen osalta mainitaan, että Suomen oikeusvaltioperiaate tulee turvata. Suomessa on omat oikeusasteensa. Jos Suomen valtio haastetaan oikeuteen ja Suomen oikeudesta päätetäänkin muualla, niin herää kysymys, miten se turvataan? Itse en ole TTIP-sopimuksen kannalla. Näen siinä enemmän riskejä kuin hyötyjä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että rikoksista saadut rangaistukset tulee olla suhteessa teon moitittavuuteen. Ensikertalaisuussäännöksiä tullaan tarkistamaan. Väkivaltarikosten sekä lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistustasoa tarkistetaan. Tätä olenkin odottanut. Olen jo pitkään hävennyt niitä mitättömiä rangaistuksia, joita lasten raiskaamisesta on annettu.

Maahanmuuttolinjauksessa emme saaneet vähennettyä pakolaisten määrää. Ei sitä onneksi lisättykään. Osallistuminen YK:n tai EU:n terroristijärjestöksi luokitellun organisaation toimintaan kriminalisoidaan. Törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamista nopeutetaan. Työvoiman tarvehankinnasta pidettiin kiinni. Perheenyhdistämisen kriteereitä tarkennetaan EU:n perheen yhdistämisdirektiivin mukaisesti.

Minusta meidän tulisi vielä ajaa turvapaikan myöntämiseen tiukemmat kriteerit. Se tarkoittaa sitä, että vain turvapaikkakriteerien täyttävät saisivat turvapaikan. Nyt myönteisen oleskeluluvan voi saada myös muulla kansainvälisen suojelun tarpeen kriteerillä. Virossa myönnetään turvapaikka eli pakolaisasema vain kriteerit täyttävälle. Viro myönsi seitsemän turvapaikkaa 2013. Viro ei ota yhtään kiintiöpakolaista. Suomi myönsi 2013 noin 500 turvapaikkaa ja noin 800 muun suojelun perusteella. Suomi ottaa vastaan pakolaisia suhteessa väkilukuunsa enemmän kuin suurin osa Euroopan maista.

Suomi on nyt vakavan paikan edessä. Suomi on ainoana Pohjoismaana taantumassa. Jos emme saa aikaan Suomeen todellista käännettä, niin viimeinen voi sammuttaa valot.

21.5.

Suomen etu on kauppaliitto, ei liittovaltio

Tapio Furuholm (SK 15.5.) haluaa tietää, mitä mieltä olen EU:sta ja eurosta. Mielestäni Islanti, Sveitsi ja Norja eivät ole jääneet mistään paitsi, vaikka eivät kuulu EU:hun. Rahaliiton (euro) suhteen tulokset ovat nähtävissä. Talousnobelisti Paul Krugman kirjoittaa New York Times-lehdessä (2014) eurosta: ᡹Siitä tuli kuitenkin ansa᡹. Perussuomalaiset eivät ole ajamassa tällä hetkellä Suomen eroa EU:sta tai eurosta. Minä henkilökohtaisesti en kannata nykymuotoista EU:ta enkä euroa. Perussuomalaiset ovat kuitenkin lähellä omia arvojani EU-politiikan suhteen ja tässä puolueessa koen voivani vaikuttaa asioiden viemiseen oikeaan suuntaan. Perussuomalainen kädenjälki näkyy hallituksen EU linjauksissa. Se näkyy hallituksen kielteisenä suhtautumisena Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Hallitusohjelmassa Suomi tavoittelee nykyistä vähemmän, mutta parempaa ja kevyempää sääntelyä. Pk-yrityksiä koskevia joustoja on käytettävä täysimääräisesti. Hallitus ei lisää kilpailukykyä haittaavaa ylimääräistä taakkaa EU-sääntelyn kansallisessa toimeenpanossa ja vahvistaa Suomen kykyä arvioida EU-sääntelyn taloudellista merkitystä ja oikeudellisia ulottuvuuksia. Hyvä suunta on myös se, että hallitusohjelmassa halutaan unionin toimivan päättäväisesti Välimeren alueen laittomien muuttovirtojen hallitsemisessa.

Perussuomalaiset liittyivät europarlamentissa vuonna 2014 Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään ECR:ään. Britanniassa konservatiivit voittivat vaaleissa. Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestään. Odotan mielenkiinnolla vaalitulosta.

8.5.

Periaatteet lensivät romukoppaan euron myötä

 Antti Vuolanne (SK 4.5.) esittää mielenkiintoisen näkemyksen, että ulkoisen devalvaation osalta eniten kärsivät pienituloiset. Argumentti on heikko, koska sisäinen devalvaatio on selvästi kivuliaampi kuin ulkoinen devalvaatio, etenkin pienituloisille. Talouttamme koettelee itsenäisen Suomen viides lama. Lamakauden voittamiseksi ja kilpailukyvyn vauhdittamiseksi on rahan arvoa heikennetty. Valuutan arvon laskiessa tuonti kallistuu, mutta se taas vauhdittaa kotimaista kysyntää. Ruotsi kelluttaa valuuttaansa ja säätelee näin kilpailukykyään sopivaksi. Suomi on piilotellut kilpailukyvyn puutettaan lisävelalla, joka tuo vain hetkellistä lohtua.

Vuolanne pelottelee hurjilla koroilla. Meidän pitäisi siis uskoa, että jos Suomi olisi jäänyt muiden Pohjoismaiden tavoin rahaliiton ulkopuolelle, niin meillä olisi korot mystisesti korkeat kun ne muualla maailmassa ovat alhaiset.

 Eurojäsenyys tulee Suomelle kalliiksi. Erityisen huolissani olen edellisen eduskunnan hyväksymästä Euroopan vakausmekanismista. EVM:n jäsenyys on Suomen valtion kalleimpia ulkomaisia sitoumuksia vuosikymmeniin. EVM voi määräenemmistöllä vaatia Suomea maksamaan 11,14 miljardia euroa EVM:n tappioiden kattamiseksi tai sen maksukyvyttömyyden välttämiseksi. Euro on suurpoliittinen hanke. Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi on sanonut, että euro on ikuinen ja peruuttamaton. Eurosta eroaminen on vaikeaa. Demareiden olisi kuitenkin jo aika tunnustaa, että yhteiseen rahaliittoon meno oli virhe.

4.5.

VASTINE (lHelsingin Sanomat)

Lepsu moraali kaataa talouksia

Dosentit Hänninen, Kahlos ja Vuolanto ottivat mielipidekirjoituksessaan (HS 29.4.) kantaa haastatteluuni (HS Sunnuntai 26.4.). Rooman valtakunnan romahtamiseen on esitetty lukuisia teorioita ja debatti syistä jatkuu edelleen. Kirjoittajien mukaan Rooma ei romahtanut moraaliseen rappioon, mutta useimmissa tieteellisissä lähteissä moraalin rappio mainitaan edelleen yhtenä osatekijänä sen sijaan että se olisi kumottu. Mielestäni moraaliseen rappioon sisältyvät mm. huono taloudenpito ja eläminen yli varojensa, orjatyövoiman käyttö, virkamiesten korruptio, poliittisen eliitin valtapeli, hallinnon tehottomuus ja tavallisen kansan hyvinvoinnin laiminlyöminen. Nämä ovat myös alan kirjallisuudessa esitettyjä merkittäviä syitä Rooman valtakunnan romahtamiseen.

Kirjoittajat ovat myös ymmärtäneet käyttämäni yhteisvastuu ᢹtermin väärin. Yhteisvastuulla en tässä yhteydessä tarkoittanut heikommista huolehtimista tai hyvinvointivaltion periaatteiden alasajoa, vaan EU:n ajamaa linjaa eurokriisiin liittyvästä yhteisvastuusta. Eurokriisin hoito yhteisvastuullisesti on aiheuttanut moraalikadon. En näe myönteisenä asiana sellaista yhteisvastuuta, jossa suomalaiset veronmaksajat pääomittavat Saksan ja Ranskan pankkeja. Se ei ole heikomman auttamista, vaan velkojen maksattamista jäsenvaltion veronmaksajilla. Erityisen huolissani olen edellisen eduskunnan hyväksymästä Euroopan vakausmekanismista. Euroopan vakausmekanismin EVM:n jäsenyys on Suomen valtion kalleimpia ulkomaisia sitoumuksia vuosikymmeniin. EVM voi hätätapauksessa määräenemmistöllä vaatia Suomea maksamaan 11,14 miljardia euroa EVM:n tappioiden kattamiseksi tai sen maksukyvyttömyyden välttämiseksi. Taloustoimittaja Jan Hurrin mukaan Suomen ei olisi kannattanut liittyä vakausmekanismiin, koska Suomen osallistuminen ei vaikuta kriisin kehittymiseen eikä suomalaisilla rahoituslaitoksilla ole merkittäviä taloudellisia vastuita kriisimaissa.

Maahanmuuttopolitiikassa Suomen tulisi käyttää järkeä ja säilyttää oma päätäntävalta. Suomella ei ole varaa ottaa tänne lisää työttömiä elämään tulonsiirroilla. EU on luomassa turvapaikanhakijoiden taakanjakojärjestelmää, jossa jäsenvaltioilla ei ole sananvaltaa määrittää omaa maahanmuuttopolitiikkaansa.22.3.

Nyt ei ole myyjän markkinat

Antinkatu 2 on hieno arvokiinteistö. Kiinteistön sijainti jokimaisemineen on loistava. Kaupunki tarvitsee kuitenkin omia tiloja, eikä vuokralla oleminen ole pitkällä tähtäimellä järkevää. Porin kaupungilla on paljon kiinteistömassaa. On varmasi viisasta päästä eroon huonokuntoisista ja huonolla paikalla olevista rakennuksista. Antinkatu 2 on kuitenkin helmi, jota viisaasti käyttämällä saadaan hyödynnettyä moneen eri tarpeeseen.

Ennen kuin kaupunki päätti myydä arvokiinteistön, esitin kaupunginhallituksessa, että kyseistä kiinteistöä ei myytäisi ollenkaan. Mielestäni tämän kiinteistön myyntipäätös kertoo sivistyksen puutteesta ja huonosta talouden hoidosta. Viisas kunta pitää huolta omaisuudestaan. Kiinteistöstä on tarjottu 2 miljoonaa euroa. Tuolla rahalla ei paljon muita rakennuksia remontoida. Arvokiinteistö myydään vain kerran, eikä nyt ole edes myyjän markkinat.

7.3.

Lauran lista

Valtion tulee aikaisempaa enemmän keskittyä ydintehtäviensä hoitamiseen, kuten koulutukseen, terveydenhuoltoon ja turvallisuuteen. Kaikkia menoja pitää tarkastella ilman lasikattoja, vaikka se kuinka herättäisi keskustelua ja kritiikkiä. Nyt pitää esittää vaihtoehtoja. On paljon yhdistyksiä, poliittisia ja ei-poliittisia, joiden tuet voitaisiin puolittaa tai lopettaa. Joskus yhdistyksille annetaan rahaa vuodesta toiseen, koska niin on ennenkin tehty. Byrokratiaa karsimalla myös byrokraatikkojen määrä vähenee. Talojen energiatodistus on turha, selviämme vallan hyvin ilman sitä. Jätevesiasetus on peruttava. Haja-asutusalueilla ei tarvita kalliita järjestelmiä. Harmaan talouden kuriin saaminen tuo valtioille tuloja ja parantaa rehellisten yrittäjien kilpailukykyä. Myöskään erilaisia koordinaattoreita ja konsultteja ei tarvita niin paljon kuin ennen. Yritystuista voidaan leikata, erityisesti tuulituista.

 

Säästöjä tulee hakea Suomen rajojen ulkopuolelle menevistä varoista. Kehitysapu on toimimaton. Kehitysapu tulisi siirtää pääosin vapaaehtoispohjalle. Suomessa on paljon ihmisiä, joilla on sekä varaa että halua antaa rahaa sellaisiin kohteisiin, jotka menevät perille ja joista on oikeasti hyötyä. Humanitaarisesta maahanmuutosta tulee leikata. Euron toimimattomat tukipaketit pitää lopettaa. On hyvä muistaa, että jos ottaa taakakseen, ottaa maksaakseen. Epäonnistuneen europolitiikan käsi on tulehtunut, koska poliitikot myöntävät tosiasiat? Suomen tulee neuvotella EU-jäsenmaksuihin huojennuksia. Suomi on maksanut EU-tovereiden kuten Britannian jäsenmaksuhelpotusta. Se on epäreilua. Euroopan talousveturi Saksa maksaa suhteessa asukaslukuun pienempää jäsenmaksua kuin Suomi. Suomi on noin miljardin nettomaksaja EU:ssa. Tämä pitäisi puolittaa.

 

᡹Älkää tehkö niin kuin minä, vaan tehkää niin kuin minä sanon᡹ ei ole vastuullista Suomen päättäjiltä. Myös kansanedustajien palkkoja tulisi leikata tai pitää ennallaan. Niiden yritysten hallituspalkkiot, joihin valtio pystyy vaikuttamaan, tulisi myös jäädyttää nykyiselle tasolle tai leikata. Tätä listaa tulee jatkaa.

3.2.

Arvokkaasti viimeiseen asti

Anoppini toimi omaishoitajana äidilleen. Muistan kerran, kun anoppini äidillä ei ruoka pysynyt sisällä ja autoimme hänet pois ruokapöydästä. Vanhemmat ihmiset ovat herkkiä ja saattavat tuntevat häpeää tilanteestaan. Omaishoidon hyvänä puolena on se, että huolta pitävä ihminen tuntee vanhempansa. Anoppini kertoi minulle, millainen ihminen hänen äitinsä on ja mitkä ovat ne tarpeet, joissa muut voivat tukea ja auttaa. Ihminen haluaa, että hänelle ollaan läsnä. Kuulluksi tulemisen tarve kulkee mukana vauvasta vaariin. Omaishoito on arvokasta työtä. Kaikilla tähän ei ole mahdollisuutta.

Vietti ihminen vanhuutensa kotona tai palvelutalossa, heidät on hoidettava kunnialla. Hyvä hoito vaatii resursseja ja aikaa. Superin hiljattaisen selvityksen mukaan kotihoito on kriisissä. Vanhuksella ei ole mahdollista tulla kuulluksi kiireen keskellä. Kotihoidon työntekijöistä valtaosa vastasi, että henkilöstöä oli liian vähän, työmäärä on kasvanut ja hoidon laatu kärsii pahasti. Viime toukokuussa Super totesi puolestaan, että joka viides ympärivuorokautisen hoidon yksikkö alittaa edelleen 0,5 minimihenkilöstömitoituksen ja vaati sitovan henkilöstömitoituksen kirjaamista lakiin.

On aika lopettaa löpinät siitä, että hoitajamitoitusta ei tarvita. Se tarvitaan ja se pitää laatia nyt. Määrä ei korvaa laatua, mutta millaista laatua voimme lähteä tavoittelemaan, jos käsipareja ei ole riittävästi. Ensin hoitajamäärät kuntoon, sitten on hyvä keskittyä laatuun. Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Elämä on lahja loppuun asti. Tehdään siitä elämisen arvoista. 

1.2.

Terveydenhuolto ja vapaakauppasopimus

 

Kuntien sosiaali- ja terveysmenot olivat 19,6 miljardia euroa vuonna 2013. Terveyssektorilla käytetään paljon julkista rahaa ja rahahan kiinnostaa aina markkinoita. EU:n ja Yhdysvaltojen markkinoita halutaan yhdistää.  EU:n ja Yhdysvaltojen välisessä TTIP-vapaakauppasopimuksessa ei ole kyse perinteisestä vapaakauppasopimuksesta.  Huolta herättää vapaakauppasopimuksen investointisuoja. On ennakoitu, että EU-maassa toimiva Yhdysvaltalainen yritys voisi haastaa valtion oikeuteen lakimuutoksesta, jos sen koetaan rajoittavan kilpailua. Investointisuoja tarkoittaa tilannetta, jossa valtio muuttaa lakejaan ja investoijan voitot sen seurauksena vaarantuvat. Investointisuojaan liittyvä riita-asia ratkaistaan valtion oman oikeuslaitoksen sijaan kansainvälisessä välimiesoikeudessa. Käsittely ei ole julkinen. Slovakia haastettiin välimiesoikeuteen lain säätämisestä, jossa kansallisella pakollisella terveysvakuutuksella ei voi tehdä voittoa, vaan se on sijoitettava takaisin terveyspalveluihin.

 

Vapaakauppasopimusneuvottelut alkoivat kesällä 2013. Neuvottelijoiden tulisi erottaa riskit ja reagoida niihin. Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälven mielestä investointisopimus sopii varsin huonosti terveydenhuollon sektorille ja hänen mukaansa olisi selvintä sulkea se sopimuksen ulkopuolelle. Lääkärilehdessä 5/2015 uhkakuvana nähdään se, että terveyteen ja lääketurvallisuuteen liittyvä säädöspolitiikka neuvotellaankin suuryritysten edun eikä kansanterveyden kannalta. Avoimuus toisi prosessiin läpinäkyvyyttä. Kyseessä on maan asia, ei yksityisasia. Myöhemmin on turha taistella tuulimyllyjä vastaan, jos ne on itse rakennettu.

 

11.1.2015

Maahanmuuttokriittisyys on fiksua


Islamistisissa maissa tai niissä maissa, joissa islamilla on suuri rooli, niin jokainen voi miettiä toteutuvatko siellä ihmisoikeudet? Millaista naisilla on niissä maissa asua? 

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti (2010) että monikulttuurisen Saksan rakentaminen on epäonnistunut täysin. Saksassa ei ole pystytty luomaan yhteiskuntaa, jossa erilaisista kulttuuritaustoista tulevat ihmiset pystyisivät elämään rauhanomaisesti keskenään.

Simo Elo kirjoittaa blogissaan: "Erikoisinta terrorismikeskustelussa on, että valtamedialle, poliitikoille ja tutkijoille tärkeintä ei ole että miten estetään tulevat terrori-iskut, vaan miten terroriteot vaikuttavat ihmisten mielikuvaan islamista."

Päättäjät ovat vastuussa kansalaistensa turvallisuudesta

24.12.

Älä tuhlaa turhaan

Puhelinmyyjä soitti ja mainosti edullista lehteä. Lisäksi hän kertoi kuinka paljon saisin kaiken sortin tavaroita lahjaksi lehden lisäksi. Vastasin myyjälle, että kun joku vain hakisi nämä entisetkin turhat roinat kotoani pois. Niitä kertyy, vaikka ei mitään tarpeetonta mielestään ostaisi. Jatkoin myyjälle, että vaikka lehden tilaisin, niin niitä tavaroita en halua. Lehtitilausta ei myöskään tällä kertaa syntynyt.

Meillä on taloyhtiön pikkujouluissa teemana ᡹anna toiselle lahjaksi itsellesi tarpeettomaksi käynyt tavara᡹Talouskasvun ei tule perustua tarpeettoman tavaran hankinnan kuplaan. Vanhempani auttavat ja viettävät paljon aikaa lasteni kanssa. Jouluisin haluaisin muistaa heitä arvokkailla lahjoilla. Äitini on jo monena vuonna sanonut minulle hyvin tiukasti, että ei aio vuokrata tai ostaa lämmitettyä tilaa tarpeettomille tavaroille. Hänellä on jo kaikkea, mitä ihminen tarvitsee. Suklaata ja vessapaperia saan kuulemma kuitenkin halutessani tuoda.

Kierrätys on tarpeellista, mutta vielä parempi olisi, jos saisimme kierrätettävän tavaran määrää vähenemään. Esimerkiksi sähkölaitteet tulisi suunnitella kestämään. Uudella sähkövatkaimellani oli takuuaika kaksi vuotta ja vatkain hajosi puoli vuotta takuuajan umpeuduttua. Äitini lahjoitti minulle vanhan sähkövatkaimen, jonka oli aikoinaan 70-luvulla ostanut anopilleen lahjaksi ja saanut takaisin perinnön yhteydessä. Kyseinen vatkain toimii edelleen moitteettomasti.

On harmillista, että tuotteiden kestävyys ei ole myyntiargumentti entiseen tapaan. Onko kestävä tuote markkinamiehen painajainen? Käyttäjät hylkäävät helposti laitteen, jos sitä on kallista tai vaikeaa huoltaa. Jos oikeasti olisimme kiinnostuneita ympäristöstä, vaatisimme siirtymistä kertakäyttöisyydestä tuotteiden ja tavaroiden kestävyyteen.

Lapsillekaan ei aina tarvitse ostaa uutta tavaraa edes joululahjaksi. Tärkeä osa lapsen kasvua on opettaa ymmärtämään rahan arvo. Tyttäreni joskus pari vuotta sitten sanoi kaupassa, että äidin kortilla saa mitä vaan. Nykyään koululaisena hän osaa itse jo pyytää lelukirppikselle, koska siellä viisi euroakin on iso raha. Samalla pieni lapsi oppii, että raha loppuu kun sitä käytetään. Opittuaan miten raha toimii, monet lapset osoittavat yllättävää säästäväisyyttä. Taloudellinen harjoittelu suojaa lapsia vielä aikuisenakin. On hyvä, että lapsi oppii säästämään systemaattisesti asioita varten. Liian hyvältä kuulostavia pikavoittoja ei kannata tavoitella.

Hyviä joulun pyhiä ja onnea vuoteen 2015!

2.12.

Antaa yrittäjien yrittää

Suomen politiikka on pysähtynyt paikalleen. Eduskunnassa istutaan ikään kuin museossa, jossa oppositioon karannut vasemmisto jurputtaa edelleen tuloerojen kasvusta. Suomen tuloerot ovat kuitenkin eurooppalaisittainkin pieniä. Penituloisuus taas johtuu yleisimmin työttömyydestä. Olisi aika alkaa pohtia, miten saisimme Suomeen työpaikkoja.

Suomessa pitäisi kannustaa kansalaisia ottamaan riskejä ja perustamaan yrityksiä. Uusia työpaikkoja syntyy kitsaasti siksi, että työn tarjoaminen on Suomessa kallista. Suomessa et ainoastaan maksa palkkaa, vaan erilaisten tilitysten, vakuutusten ja ilmoitusten tekeminen eri tahoille on työlästä. Pitäisi olla yhden maksulipukkeen malli, joka sisältää kaikki työnantaja velvoitteet.  Suomalaisia yrityksiä karkaa Viroon. Yksi Viron mallin hienouksista on liiketoiminnan laajentamiseen kannustava verotus. Kun yritykselle jää tulosta, sitä ei veroteta. Tämä kannustaa yrityksiä investoimaan ja kasvuun. Lisäinvestointien myötä saadaan myös lisää työpaikkoja. Harva uusi firma pystyy valloittamaan maailmaa heti kättelyssä. Ensin kasvetaan tulorahoituksella, jotta tuotekehitykseen ja markkinointiin tarvittava pääoma karttuisi kassavirrasta, eikä ulkopuolisella rahoituksella, jonka intresseissä on vain pääomalle saatava korko ja mahdollisimman alhainen rahoitusriski. Huomion arvoista on myös Viron ottama edistysaskel sähköisissä palveluissa tarjoamalla EU-kansalaisille mahdollisuutta hakea sähköistä henkilöllisyyttä. Samalla maa avaa houkuttelevan mahdollisuuden ulkomaisille yrittäjille ulottaa toimintaansa Viroon.

Viron veromallia tulisi kokeilla Suomessa pilottikokeiluna esimerkiksi 4-6 vuotta. Pilottia voisi kokeilla ensiksi pienissä alle 10 henkilön yrityksissä. Pilottikokeilun jälkeen voitaisiin arvioida laajemmin koko yritysverotuksen siirtämistä tämän mallin mukaiseksi. Hankkeen aikana olisi tärkeä havaita ja korjata mahdollisia epäkohtia. Suomeen tarvittaisiin myös USA:n tyylistä henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuutta, jossa vaikeuksiin joutunut yrittäjä tai asuntovelallinen on oikeuden päätöksen jälkeen sekä velaton että varaton. Epäonnistumisen jälkeen olisi mahdollista aloittaa uudelleen ilman vuosien piinaa velkavankeudessa.

Työelämää ei tule enää jäykistää. Työpaikkoja saadaan myös, kun puretaan yritystoimintaa turhaan kontrolloivaa byrokratiaa. Tässä esimerkiksi yksi turhake: kampaamoyrittäjä Nina Olander joutui hakemaan aluehallintovirastolta 200 euron hintaista poikkeuslupaa, koska aikoo pitää liikkeensä auki itsenäisyyspäivän juhlijoille. Poliitikkojen pitäisi miettiä useampia rohkeitakin vaihtoehtoja ja lopettaa lässyttäminen.

30.11.

Nössölä?

Ärsyttää. Sellaiseksi nössöläksi tai vastaavaksi touhu menee helposti, kun pitää yrittää kumarrella joka suuntaan. Ei nähtävästi uskalleta ollenkaan pitää kiinni omista mielipiteistämme, kun aina pitää yrittää olla kaikkien mahdollisten mieliksi.

Esimerkki eduskunta äänesti sukupuolineutraalista avioliitosta. Jos oikeasti joku kokee "valaistumisen" asiassa ja oikeasti muuttaa mielipidettään, se on OK. Mutta älkää nyt hyvät immeiset muuttako mielipidettänne sen takia, että olette vähemmistössä tai ilmapiirin painostus kertoo sinun olevan ahdasmielinen tai jotain vastaavaa. Uskalla ajatella itse! Kunnioita toisinajattelijoita, kunnioita myös itseäsi niin paljon, että et ole riippuvainen muiden mielipiteistä. Loppujen lopuksi mieti tarkkaan, kenen hyväksyntää olet vailla? Minulle riittää, että sydämessäni tiedän toimivani oikein.

Mitä tulee rohkeuteen, niin tuskin olisin saanut ylistystä, jos olisin Vihreiden riveissä kansanedustajaksi päässyt ja äänestänyt tätä aloitetta vastaan. Minulle rohkeus on sitä, että menen rohkeasti mukaan sellaiseen puolueeseen, joka vastaa omia tavoitteitani ja ajan siellä rohkeasti asioita.

Toki omia mielipiteitään pitää perustella. Toki joskus ihminen muuttaa mieltänsä, jos tulee vastaan parempaa tietoa. Minä en ole muuttanut mieltäni tässä sukupuolineutraalissa avioliittokysymyksessä. Jos nyt ilmoittaisin parhaalle ystävälleni, kaasolleni (20 vuotta olemme jo tunteneet ja hän kannattaa sukupuolineutraalia avioliittolakia), että olen muuttanut mieleni, niin kyllä Satu ajattelisi: "Mistä nyt tuulee?" Meidän ystävyytemme kun ei tuosta asiasta ole koskaan ollut kiinni. 

30.11.

Syöttötariffi takaa kannattavuuden

Satakunnan Kansassa oli tänään asiaa tuulivoimasta. Tuli, ilmi että näiden myllyjen bisneksessä liikevoitto voi olla SUUREMPI kuin liikevaihto. Muuta ei varmaan tarvitse sanoa. Tätä se Vihreiden citybroilerius teettää.

Satakunnan Kansassa lukee: "Esimerkkinä Tuuliwatti Oy:N viime vuoden tilinpäätöstiedoista. S-Voima Oy:n ja öljy-yhtiö ST1:n omistama energiayhtiön liikevaihto oli noin 8,1 miljoonaa euroa ja liikevoitto noin 11,7 miljoonaa euroa."

26.11.

Nummelinille faktatietoa

 Aki Nummelin väittää (17.11. SK), että ulkomaalaisten vankien häätämisestä ei koituisi säästöjä. Tämä ei pidä paikkaansa. Ulkomaalaisten vankien määrä Suomessa on kasvanut yli kaksikymmentäkertaiseksi viimeisimmän 20 vuoden aikana. Ulkomaalaisvankien tarve tulkin käyttöön lisää myös kustannuksia. Suomessa on enemmän ulkomaalaisia vankeja kuin ulkomailla on suomalaisia vankeja. Ulkomailla suomalaiset vangit taasen hakevat usein siirtoa Suomeen esim. Venäjältä siirtoa haetaan lähes aina. Yhtenä pontimena ovat vankiloiden olot.

 Suomessa ulkomaalaisista vangeista suurin ryhmä ovat virolaiset. Harva vanki lähtee vapaaehtoisesti Suomesta. Vankilavirkailijain Liiton hallituksen jäsen Risto Nieminen (2011) ei ihmettele yhtään sitä, että ulkomaalaiset vangit viihtyvät Suomen vankiloissa. Esimerkiksi jos ulkomailta Suomeen tuleva huumekuriiri jää kiinni, niin vankilassa hän voi tienata laillisesti paljon enemmän. Vangit tienaavat samalla tavalla kuin ihmiset tapaavat tienata vankilan ulkopuolellakin eli töitä tekemällä. Nieminen muistuttaa, että sellainen ero siinä kuitenkin on, että vankilassa työhaluinen saa töitä, mutta vapaudessa ei läheskään aina.

 Sveitsin mallin mukainen automaattikarkotus ulkomaalaisille rikollisille tulisi ottaa käyttöön Suomessa. Mitä tulee yleisesti Suomen vankiloihin ja oikeusjärjestelmäämme, niin siinä on paljon uudistettavaa. Itse kannatan vankiloihin pakkotyötä, en palkallista työtä. Pedofiileille tarvitsisimme huomattavasti kovemmat tuomiot. 

14.11.

�Miten Suomi onnistuu?

Työelämää ei tule enää jäykistää. Työpaikkoja saadaan, kun puretaan yritystoimintaa turhaa kontrolloivaa byrokratiaa. Helpotetaan pienten yritysten mahdollisuuksia. Tässä yksi turhake (kampaamoyrittäjä Nina Olander päätti hakea aluehallintovirastolta 200 euron hintaista poikkeuslupaa ja pitää näin liikkeensä auki itsenäisyyspäivän juhlijoille). Linkki aiheesta.

Työtä ei synny sillä tavalla, että otetaan velkaa ja annetaan se kansalle, joka ostaa ulkomailla tuotettuja tuotteita. Työtä ei synny tavalla, jota Keskusta ajaa, eli myydään tuottava valtion omaisuus ja jaetaan se tuottamattomille kepua lähellä oleville yrityksille ja kutsutaan sitä yritystueksi. 

Tarvitaan tuottavia investointeja. Aina, kun investoidaan, niin tehdään se järkevästi. Satakunnan tiet kuntoon, se on tuottava investointi.

On tärkeää tehostaa, ryhtyä byrokratiatalkoisiin ja säästää. Sen jälkeen lääkkeet loppuvat. Suomi on sellaisessa tilassa, että teollisuus ei elätä. Meiltä puuttuu 20-30 miljardia euroa verotuloja. Oma valuutta on toiminut aikaisemmin lääkkeenä. Nyt sitäkään ei ole.

11.11.

Viisaasti säästämällä kestävä tulevaisuus

Rikosseuraamuslaitos on ehdottanut Satakunnan vankilan Huittisten osaston lakkauttamista säästösyistä. Huittisten osastoa ei pidä lakkauttaa. Säästöjä Suomessa voidaan hakea esim. ulkomaalaisista vangeista. Aamulehden mukaan yksi vanki maksaa yhteiskunnalle 186 euroa päivässä. Vuodessa vangin hinnaksi kertyy 67 750 euroa. Kaikkiaan ulkomaalaisvangit maksavat yhteiskunnalle vuodessa 29 miljoonaa euroa. Länsi-Suomen Rikosseuraamusalueen turvallisuuspäällikkö Jukka Lallukan (2011) mukaan ulkomaalaisten vankien määrän kasvun suurin ongelma on heidän verkostoitumisensa suomalaisrikollisten kanssa. Sveitsin esimerkkiä seuraten, Suomessakin pitäisi ottaa käyttöön ulkomaalaisten rikollisten automaattikarkotus. Sveitsissä vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotetaan automaattisesti.

 

Säästöt ovat valtion ja kunnan tulevaisuuden arkea. Säästöhuumassa kunnat ovat siirtämässä eritoten vanhusten palveluja yksityisen hoidettavaksi. Se on itsensä pettämistä. Kunnan oma työ on kokonaistalouden kannalta usein edullisinta, arvioi JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine. Oma työ on hyvä keino estää veronmaksajien rahoja valumasta ulkomaisille pääomasijoittajille ja veroparatiiseihin. Palvelujen laatu on myös helpommin valvottavissa. Uudessa sote-järjestelmässä pienet ja keskisuuret paikalliset yritykset kärsivät, koska uudistus pyrkii suurempiin kokonaisuuksiin. Kilpailutuksissa pienet palveluntuottajat tullaan karsimaan. Suuret monikansalliset yritykset voittavat kilpailutukset tilapäisellä alihinnoittelulla, mutta palvelujen monopolisoituminen tulee nostamaan hintoja. Tärkeää on nyt tehdä kestäviä ratkaisuja. Omatunto ei ole pelkkä kyky, vaan sisäinen pakko, joka ajaa meidät arvioimaan päätöksiämme moraalin valossa.

21.10.

Hyvinvointivaltion puolesta!

Velkaantuminen ajaa meitä kohti sisäistä devalvaatiota. Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju esittää, että palkkoja pitäisi leikata 10 prosenttia. Vaikka suomalaisten palkkoja leikattaisiin huomisesta alkaen kymmenellä prosentilla, asumiskulut ja työmaalle liikkumisen hinta pysyvät ennallaan. Palkkojen leikkaukset johtaisivat kotimarkkinayritysten myynnin supistumiseen, mikä johtaisi palkkojen lisäleikkaustarpeeseen ja irtisanomisiin. Sisäisestä devalvaatiosta syntyy kierre. Lukujen valossa se näyttää pahalta nykyisissä testimaissa.

 

Talouttamme koettelee parhaillaan itsenäisen Suomen viides lama. Keskeinen voima talouskriisien ja lamakausien voittamisessa sekä uuden kasvukauden vauhtiin saattamisessa on kaikissa aiemmissa koettelemuksissa ollut valuutan voimakas heikentäminen tai heikentyminen. Vain kolmannes Suomen viennistä suuntautuu euromaihin, joten euron vahvuus kansainvälisillä valuuttamarkkinoilla on merkinnyt Suomen vientiyrityksille alituista kilpailurasitetta. Kuten kansantalouden perusteissa opetetaan, ja jokainen alennusmyynneissä käynyt voi todeta omakohtaisesti, tuotteiden hinta vaikuttaa kysyntään. Vapaasti kelluva valuutta säätelee siis kilpailukykyämme sopivaksi. Kansallisen valuutan palauttamiseksi liittyisi taloudellisia ja poliittisia kustannuksia, mutta sisäinen devalvaatio on vielä kivisempi tie. Liberan toimitusjohtaja Anders Ekholm kutsuu sisäistä devalvaatiota ᡹työttömyysdevalvaatioksi᡹. Kilpailukykyämme kohentaisi myös ᡙEKP devalvaatio᡹. Tässä ratkaisun avaimet ovat pääasiassa Saksan käsissä, eivät meidän. Saksa ei ole senkään vertaa talousveturi kuin se on joskus ollut. Se on kasvurohmu, jonka vaihtotaseen hurja ylijäämä pakottaa muita maita yhä raskaampiin alijäämiin. Euro ja EKP tukevat tätä rohmupolitiikkaa.

 

Tärkeää on oman teollisuuspolitiikan toteuttaminen. Terve protektionismi on elementti, jonka turvin paikallinen tuotanto pystyy kukoistamaan ja niiden joukosta löytyy vientituotteita, joita voidaan tuotekehityksen ja markkinoinnin keinoin suunnata laajemmille markkina-alueille. Harva uusi firma pystyy valloittamaan maailmaa heti kättelyssä. Ensin myydään kotimarkkinoille ja kasvetaan tulorahoituksella. Toimiva kotimarkkina on lähes välttämätön edellytys varsinkin aloitteleville yrityksille, jotta tuotekehitykseen ja markkinointiin tarvittava pääoma karttuisi kassavirrasta, eikä ulkopuolisella rahoituksella, jonka intresseissä on vain pääomalle saatava korko ja mahdollisimman alhainen rahoitusriski. Globaalitalouden kova ydin on suurpääoman omistajat. Heidän tavoitteitaan maailmanlaajuiset kulutusmarkkinat palvelevat erinomaisesti. Itsenäisesti ajatteleva kansalainen tai mahdollisimman omavarainen valtio on sellaisen järjestelmän kannalta uhka. Suomi on jättänyt politiikan, tuon hyvän sirpin pellolle ruostumaan. Yli kasvaneen heinän läpi ei näe eteensä. Poliitikkojen pitäisi miettiä useampia vaihtoehtoja, eikä kulkea vain muiden eurokriisimaiden mukana. Hyvinvointivaltio tarvitsee tervettä protektionismia, koska muutoin toteutuu sanonta: tyhmän eväät syödään aina ensin.

22.9.

Ketterälle kelpaa yhteistyö

Suomi on suhteellisen pieni maa ja sen ansiosta liikkeissään ketterä - jos ketteryys vain mahdollistettaisiin. Hallituksen on omaksuttava ketterämpiä toimintamalleja, jotta aktiivinen toiminta paremman tulevaisuuden puolesta on mahdollista. Huonot päätökset on voitava purkaa, koska huono laki vaientaa järjen. Esimerkiksi jätevesiasetuksen toimeenpano pitäisi keskeyttää ja asetus säätää uusiksi. On hyvä oppia suvaitsemaan virheitä osana kehitystä. Suomi jumittaa, koska poliitikot eivät uskalla myöntää virheitä. Suomi jumittaa, koska poliitikot odottavat parempia aikoja ja keskittyvät pieneen näpertelyyn.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei löytänyt kuntien sote-velvoitteista karsittavaa lukuun ottamatta vanhusten laitoshoidon vähentämistä. Vanhusten hoidossa on päässyt vallalle väärä ajattelu, jossa yksityinen yritys pystyy hoitamaan julkisen sektorin työt halvemmalla. Yksityinen toiminta ei ole yksityistä sanan varsinaisessa merkityksessä, koska kustannuksia maksetaan verovaroin. Taloussanomien mukaan pääomasijoittajat antavat omistamilleen hoivayrityksille lainoja, joilla saattaa olla jopa 10% korko. Valtionosuuksia leikataan, mutta tehtäviä lisätään. Valmisteilla olevassa sosiaalihuoltolaissa lasten valvotuista tapaamisista haluttaisiin tehdä kunnille velvoite ensi vuodesta lähtien.

Jokainen puolue puhuu pienen ihmisen puolesta. Mutta nyt pitäisi puhua pienen maan puolesta. Suomen perälauta vuotaa, eikä sellainen paatti pinnalla pysy, saati pelasta maamme vähäosaisia. Naapurimme Ruotsi on lähinnä ostanut yrityksiä, Suomi taas myynyt. Perustuslakiimme on lisättävä, että pohjavesiä voi omistaa vain Suomen maakunnat ᢹ ennen kuin joku keksii yksityistää pohjavetemmekin. Mineraalit onkin jo pääosin myyty. Rahan pitää kiertää Suomessa, sillä pääomillakin on isänmaa, kuten Microsoftin tapauksesta
opimme. Tällä hetkellä monella perheyrityksillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin myydä ylikansallisille yrityksille. Olemme menossa kohti suuryritysten tyhjiin kuppaama siirtomaata.

Suomessa hallituksen toiminta perustuu yksityiskohtaiseen hallitusohjelmaan ja ryhmäkuriin. Nykyinen enemmistöhallitus on ollut vähintäänkin alavireinen. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on kokemusta
vähemmistöhallituksista, jotka ovat pystyneet tuottamaan päätöksiä poliittisissa pattitilanteissa. Ruotsissa ja Tanskassa vähemmistöhallitukset ovat yleisiä. Seuraava hallitus voisi Suomessakin olla vähemmistöhallitus. Vähemmistöhallitus voi olla haasteellinen, mutta varmasti parempi vaihtoehto kuin Suomen ajelehtiminen
kriisissä toimintakyvyttömän hallituksen vuoksi.

Vähemmistöhallitus mittaisi hallituksen kykyä tuottaa esityksiä eduskunnalle ja opposition kykyä hyväksyä välttämättömiä ratkaisuja. Hallituksessa ja oppositiossa pitäisi olla sama kriisitietoisuus. Vähemmistöhallitus
on demokraattisempi, koska se antaa valtaa ja vastuuta enemmän koko eduskunnalle.

 

20.8.

Opettajat arvoon - kuri kunniaan

Kollegani kertoi, kuinka huonosti käyttäytyneen lapsen isä kehui lastaan sanoen: ᡹Nyt poika olet oikeilla jäljillä᡹. Oppilaan istuessa jälki-istuntoaan opettaja kertoi minulle pohtineensa, että vanhemmanhan tässä olisi pitänyt saada jälki-istuntoa. Vanhemmat eivät aina kykene lapsiaan kasvattamaan, eikä opettaja voi tätä tehtävää korvata, mutta koulun tulee tarjota kasvatuksellinen ympäristö, jossa huonolle käytökselle laitetaan rajat.

 Psykiatrian erikoislääkäri Juha Lehti sanoo, että on olemassa hyvää kansainvälistä tutkimustietoa siitä, että tehokas välituntivalvonta, kunnon koulukuri sekä väkivallan tekijän vanhempien mukanaolo ojentamisprosessissa ovat hyviä keinoja kouluväkivallan vastustamisessa. Arviolta 15 prosenttia suomalaisista koululaisista joutuu kouluväkivallan uhriksi.

 Juha Lehden mukaan välituntivalvonta on riittämätöntä. Toinen keskeinen epäkohta on se asenne, jolla kouluväkivaltaan puututaan. Ongelma pyritään ratkomaan pahoittamatta kenenkään mieltä tyyliin "ei tehdä tästä nyt numeroa". Kun lapsi kokee henkistä tai fyysistä väkivaltaa, uhkaa se hänen mielenterveyttään vuosikymmeniksi eteenpäin, siitä nimenomaan pitää tehdä iso numero. Jos siihen ei suhtauduta asiaan vaativalla vakavuudella, häviää raja oikean ja väärän välillä. Joskus tuntuu, että ihmiset eivät osaa enää hävetä, vaan kiusallisissa tilanteissa he pikemminkin käyttäytyvät hävyttömästi ja sysäävät syyn muiden niskoille. Omista teoistaan on opittava ottamaan vastuuta. Ilmapiiri vailla kenenkään syyllistämistä ei ole mahdollinen, jos tekijän käyttäytymistä todella halutaan muuttaa. Lapsi on eri asia kuin hänen käytöksensä. Oppilaalla on oikeus tulla ojennetuksi. Aiheellinen syyllisyys ja häpeän tunne ehkäisevät pahantekoa. Vastuun ottaminen on lähde, josta myös itsekunnioitus kumpuaa. 

 Kiusaamiseen on puututtava lujalla kädellä. Tämä tarkoittaa sitä, että opettajalla tulee olla auktoriteettia. Jos opettajalla ei tätä johtajuutta luokassa ole, sen ottaa joku muu. Opettajalta vaaditaan koko ajan enemmän ja velvollisuudet lisääntyvät. Kuitenkin opettajien valtuuksia ja kurinpitokeinoja on rajoitettu. Mentiin jopa siihen pisteeseen, että opettaja ei saanut ottaa luvattomia tavaroita oppilailta pois. Voimaan tullut perusopetuslaki selventää nyt, että opettaja saa ottaa luvattoman tavaran pois oppilailta ja jälki-istunnossa voi teettää oppilailla tehtäviä. Opettajille tulee taata riittävät keinot velvollisuuksiensa hoitamiseen. Jos on vastuu, täytyy olla oikeus. Miten lasten oikeudet voivat toteutua, jos opettajalla ei ole riittäviä keinoja pitää yllä turvallista oppimisympäristöä. Lähtökohdaksi on otettava vuoropuhelu opettajien kanssa siitä, mitä he tarvitsevat, jotta voivat toteuttaa kutsumustaan.

Lähtökohdaksi on otettava vuoropuhelu opettajien kanssa siitä, mitä he tarvitsevat, jotta voivat toteuttaa kutsumustaan.

Opettaja tekee maailman tärkeintä työtä. Opettajan tulee olla kunnioituksen arvoinen. Mikään oppi tai tieto ei korvaa kannustavaa ja ymmärtävää kommenttia, jonka on kuullut opettajalta.

Koulun tulee uudistua koko ajan. Paikalleen ei voi jämähtää. Opiskelu elämää varten tarkoittaa jatkuvaa kehittämistä. On tärkeää päivittää, mitä kuuluu esim. 12-vuotiaan yleissivistykseen. Opetuksen ja uusien opetusmenetelmien kehittäminen ei poissulje opettajan ammatin arvostamisen tärkeyttä ja auktoriteettina toimimista, päinvastoin. Hyvänkin opettajan työ vesitetään kurin puutteella. Kunnioitus ja hyvä käytös ovat aina ajankohtaisia.

Laura Huhtasaari
Erityisopettaja
Perussuomalaisten Naisten 2. vpj.

9.8.

Että sellainen rauhan EU

Ensin tuli eurokriisi. Sitten Ukrainan kriisi. Nyt "kauppapakotesota". Maailmanpoliittisesti on nyt todella arka tilanne. Toivottavasti saadaan tilanne rauhoittumaan.

Ei näille pakotteilla ole asetettu exit suunnitelmaa Venäjälle. Esim. ehtona ei ole YK:n turvaneuvoston päätös aselevosta.

http://areena.yle.fi/tv/2351206

8.8.

Suomalainen ei Natoon hötkyile

Nato ei tee päätöksiä ilman USA:n hyväksyntää. Aseteollisuus nostaa Yhdysvaltojen taloutta. Yhdysvallat haluavat NATO-maita lisää. Euroopan puolustus on pitkälti Naton varassa. Ukrainan kriisi ei ole sattuma. Ukrainan sisällissota luo suotuisampaa ilmapiiriä Venäjän rajanaapureille Natoa kohtaan. Putinin matkailu Kuubaan ja Kuuban velkojen anteeksi antaminen on selvä viesti Yhdysvalloille. Jos te tulette meidän pihallemme, niin me tulemme teidän.

Suurvaltapolitiikka on suurvaltapolitiikkaa. Yhdysvaltoja kiinnostaa EU:n kanssa tehtävä vapaakauppasopimus. USA aikoo pelata pelin, joka palvelee parhaiten USA:n korporaatioita. Ylikansallinen bisnes, tavoittelee niin lääke-, sota-, ruoka-, kaivos- jne. teollisuudella maita. Suomen osalta tämä alkoi jo vahvan markan politiikasta, jossa meitä tarkoituksella valmistettiin EU:hun ja euroon, nyt meitä ajetaan Natoon. 

Suurvaltoja ei vallata, Venäjää on moni yrittänyt.

Pakotteet eivät lopeta Ukrainan sisällissotaa. Ukraina tuntuu olevan pelinappula. Kuka olisi kiinnostunut ukrainalaisista? Nokittelu jatkuu. EU:n osuutta Ukrainan kriisiin ei tule unohtaa. Ukrainan sisällissota tulisi nyt pysäyttää. Tarvitaan aselepo ja YK:n joukot sitä valvomaan. Mitä enemmän tulee ihmisuhreja, sitä vaikeammaksi koston kierteen pysäyttäminen tulee.

Ukrainassa oli vallankaappaus. Krimi ei halua samaa kohtaloa kuin mitä on Itä-Ukrainassa (sisällissota). Venäjä käytti tilannetta hyväkseen ja otti Krimin verettömästi. Suurin osa kirmiläisistä on venäjänkielisiä ja venäläisiä muutenkin. Suurin osa krimiläisistä ei laittanut hanttiin.

Venäjä on varmaan aseistanut separatisteja, se kuinka paljon en tiedä. Tulee niin paljon disinformaatiota ja propagandaa, että pitäisi lukea enemmän myös ulkomaisia uutisia.

Venäjällä on äärikansallisia, jotka haluaisivat että Putin hyökkäisi Ukrainaan. Nyt täytyy ajatella, mitä suurvalta hyötyy. Hyötynäkökulmasta ajatellen Putin ei näe etua hyökätä Ukrainaan, koska siitä tulee koko maailman tuomio. Mitä Putin hyötyisi Ukrainan valtaamisesta, siellä ei ole mitään muuta kuin ongelmia. Krimi on toinen juttu, mustalle merelle strateginen pääsy.

Europaassa Putinille tärkein maa on Saksa ja se ei halua totaaliseen välirikkoon Saksan kanssa, se on yksi syy olla hyökkäämättä Ukrainaan. Venäjä hyötyy Saksasta. Saksan avulla on helpoin nostaa teollisuutta Venäjällä. 

Mitä Venäjä hyötyy Suomesta. Venäjä ei tarvitse tukikohtaa Suomesta (jos tarttee niin Ahvenanmaalla ehkä?). Suomen turvallisuuspoliittiset haasteet liittyvät siihen, että pystymme luomaan hyvät diplomaattiset ja taloudelliset välit Venäjään, joka on suurvalta. Meillä ei ole vaihtoehtoja siinä, kuka on meidän rajanaapuri. Pitää olla pragmaattinen. Suomen tulee ajaa omia intressejään siinä missä muidenkin maiden. Venäjä on rajanaapuri, joka tuottaa Suomeen taloudellista vaurautta.

NATO-maahan on hyökätty. Falklandin sodasta ei kukaan puhu mitään, vaikka Britannia kuuluu Natoon. Sinne siis hyökättiin. http://fi.wikipedia.org/wiki/Falklandin_sota

Naton pelotevaikutuksesta puhutaan. USA ei kuitenkaan aloita kolmatta maailmansotaa Suomen takia. Kättä pidempää saadaan, mutta siihen se todennäköisesti jää. Suomea ei tällä hetkellä uhkaa mikään maa. Ruotsi ei tänne hyökkää ja Venäjä ei hyödy Suomesta, eli miksi hyökkäisi. Suomella ei ole mitään, mikä nostaisi Venäjän taloutta. Venäjällä mädäntyy (ja metsäpaloja) puuta paljon enemmän kuin Suomella metsätaloudessa menee. Jos Suomella nikkeli oli, niin sen ne jo vei. Kannattaako valtiota vallata, jos siitä seuraa sissisota. 

Jos kaikki muut Pohjoismaat kuuluvat Natoon, niin sitten sen arvo Suomelle olisi isompi. Silloin Pohjoismaat voisivat yhdessä miettiä yhteisiä hankintoja ja sitten voitaisiin puhua Pohjoimaisesta puolustuksesta. Jos Ruotsi liittyy niin sitten voidaan tutkia ja miettiä asia uudestaan ja katsoa maailmantilannetta.

Tuli vielä mieleen, että kuinka monta sotaa on käyty toisen maailmansodan jälkeen? Ja kuinka monta niistä on USA aloittanut?

Nyt ei pidä liittyä Natoon. Ei hötkyillä.

7.8.

Turve on meidän öljy

23.7.

Vallan kova hinta

Kylmä sota ei jättänyt ketään kylmäksi. Suurvaltapolitiikka on edelleen suurvaltapolitiikkaa. Yhdysvaltoja kiinnostaa EU:n kanssa tehtävä vapaakauppasopimus. USA aikoo pelata pelin, joka palvelee parhaiten USA:n korporaatioita. EU:n puolustus on pitkälle Naton varassa. Obama on vaatinut, että jäsenmaiden pitäisi lisätä puolustusmenojaan. Ukrainan sisällissota luo suotuisampaa ilmapiiriä Venäjän rajanaapureille Natoa kohtaan.

Venäjä otti tilanteesta vaarin ja Krimi siirtyi verettömästi Venäjälle. Putinin matkailu Kuubaan ja Kuuban velkojen anteeksi antaminen on selvä viesti Yhdysvalloille. Jos te tulette meidän pihallemme, niin me tulemme teidän. Venäjällä on valtavat luonnonvarat ja paljon energiaa, jota Kiinankin teollisuus tarvitsee. Kiinan ja Venäjän kumppanuus on vahvistumassa. EU maat harkitsevat uusia talouspakotteita Venäjälle. Esimerkiksi asevientiin ei vielä ole puututtu. Ranska on yksi suurimpia sotateollisuuden vientimaita. Itävalta on ohi EU:n komission tehnyt oman kahdenvälisen kaasuputkisopimuksen Venäjän kanssa. Suomen tulee ajaa omia intressejään siinä missä muidenkin maiden. EU:n ja Venäjän huono suhde tulee Suomelle kalliiksi. Suomen intressejä Venäjän suuntaan hoitavat kaikkein parhaimmin suomalaiset itse. Venäjä on rajanaapuri, joka tuottaa Suomeen taloudellista vaurautta.

Ukrainan sisällissota pitää saada loppumaan. Neuvotteluratkaisun löytäminen ei toteudu sanelemalla. Ratkaisun löytäminen tarkoittaa, että myös EU myöntää omat virheensä Ukrainan kriisissä. Ratkaisu löytyy sopimalla ja voi olla, että jonkinlainen autonomian myöntäminen Itä-Ukrainalaisille voisi rauhoittaa tilannetta. Venäjä tuskin pystyy Itä-Ukrainan kaikkia venäläismielisiä ohjailemaan. Venäjän ei myöskään tule lähteä aseellisesti puuttumaan Ukrainan tilanteeseen. Ihmisuhrit pahentavat tilannetta sekä vaikeuttavat kostonkierteen pysäyttämistä. Syyttely on saatava puolin ja toisin loppumaan. Kriisistä ulospääsemisessä Etyjillä voi olla keskeinen rooli.

29.5.

Erityisopetuksen uudistamisesta

Porin kouluverkkouudistuksessa erityisopetus tarkastellaan omana kokonaisuutenaan. Herralahden koulu päätettiin lopettaa. Herralahden koulun oppilaille koulumatka ei pitene, koska Uudenkoiviston ja Cygnaeuksen koulut ovat yhtä lähellä. Herralahden koulun lopettamisella on kuitenkin vaikutusta Herttuan erityiskouluun, joka on toiminut osittain samoissa tiloissa Herralahden koulun kanssa. Herttuan ja Herralahden koulun välillä on tehty tiivistä yhteistyötä yleisopetuksen integroinnissa. Tätä etua ei enää jatkossa ole, joten erityisopetuksen uudistuksessa tämä tulee ottaa huomioon.

Jatkossa tulisi enemmän panostaa oppilaan lähikoulun kanssa tehtävään integraatioon. Suomi on sitoutunut tavoittelemaan integraatiota, mikä tarkoittaa erityisoppilaiden ja yleisopetuksen oppilaiden välisten erojen poistamista. Virallisesti puhutaan lähikouluperiaatteesta: oppilaan erityinen tuki tulee pyrkiä järjestämään ensisijaisesti omassa lähikoulussa. Näin ollen lähikoulujen mahdollisuuksia tarjota erityistä tukea pitää jatkossa lisätä.  Mikäli se ei ole mahdollista, oppilaalle osoitetaan lähin tarkoituksenmukainen koulu ja erityisluokkapaikka. Lähikoulu tai muut lähellä olevat koulut eivät kuitenkaan aina pysty tarjoamaan riittävää tukea, jolloin tulee punnita siirtoa erityiskouluun. Porin Herttuan koulu on maakunnallinen erityiskoulu, jonka oppilasmäärä on yli 250. Oppilasmäärää ei voi enää kasvattaa, päinvastoin. On tärkeää pitää Herttuan koulun kokonaisoppilasmäärä kohtuullisella tasolla, jos halutaan opetuksen ja oppimisympäristön toimivan tarkoituksenmukaisesti. On selvää, että Kallelan koulun oppilaita ei voida siirtää Herttuan kouluun, koska siihen kantokyky ei riitä.

Erityisopetuksessa ei ole yhtä stereotyyppistä oppilasta. Erityisopetuksen tarve voi johtua neurologisista ja kehityksellisistä syistä, vammasta, sairaudesta tai usean tekijän summasta. Se voi johtua myös kasvatuksellisista syistä tai vanhempien huolenpidon puutteellisuudesta. Satsaus perheiden hyvinvointiin varhaisessa vaiheessa on avainasemassa. Arvoihin on vaikea vaikuttaa, mutta siihen tulee pyrkiä. Muistan pappani ohjeen kahdelle pojalleen: ᡹Jos mies tähän maailmaan lapsia tekee, niin niistä tulee pitää huolta ja kasvattaa kunnollisiksi᡹. Jokainen lapsi on aina yksilö, jolla on oikeus saada yksilöllistä tukea ja laadukasta opetusta. Erityisen tuen tarpeeseen oppija saa parhaiten tukea ja ohjausta omassa ryhmässään. Tasa-arvoa ei ole se, että oppilas pääsee yleisopetuksen luokkaan, vaan se että hän saa omien tarpeidensa mukaista ja laadukasta opetusta. Tärkeintä on pyrkiä saavuttamaan yhteiskunnassa pärjäämiseen riittävät perustiedot ja -taidot. Vaatimuksiltaan yleisopetuksen tasoista opetusta esim. matematiikassa tai englannissa voi järjestää joustavasti myös erityiskoulun sisällä yhdistelemällä oppilaita eri luokkien kesken. Jotkut kaupungit ovat luopuneet erityiskouluista ja vähentäneet erityisluokkien määrää kouluissaan inkluusion nimissä. Näin lisätään yhteiskunnassa syrjäytyvien määrää. Erityisopetus on tietysti kallista ja siksi näitä idealisteja kuunnellaan taloudellisesti huonoina aikoina. Erityiskoulut eivät eristä, vaan tarjoavat tukea. Erityiskouluja ja erityisluokkia tarvitaan myös jatkossa. 

26.5.

Eurovaalit ohi !

Ensinnäkin olen onnellinen saadessani olla Satakunnan äänikuningatar! Kiitokset kaikille äänestäneille. Vilpitön kiitos kaikille aktiiveille. Erityinen kiitos Sarille, Kimmolle, Jormalle ja Ismolle. Olette uhranneet tähän todella paljon.

Suuret onnittelut Jussi Halla-aholle ja Sampo Terholle. Loistoparlamentaarikot.

Puolueellamme on mahtava puheenjohtaja! Olin väärässä, kun ajattelin että Timo Soinin ei kannata osallistua näihin vaaleihin. Olemme liian rehellisiä (kun halusimme pitää Soinin Suomessa), vaikka Stubbi ei varmaan mene sinne Brysseliin edes päiväksi. Muut puolueet laittoivat kaikki peliin, meidän johtotähti Soini oli poissa kisoista. No, eteenpäin elävän mieli. Sivistysvaltioissa, kuten Ranskassa ja Englannissa eurokriittiset saivat kultaa. Siellä siis tiedetään, missä mennään. Meillä on siihen vielä matkaa. 

Periksi ei anneta, mutta masentua saa.

14.5.

Suuri sanoo pieni anoo

"Suuret maat päättävät siitä millaiseksi euroalue kehittyy. Yksittäinen jäsenmaa päättää, mitä se on valmis hyväksymään. ᡹

 Suomen valtion velka oli vuonna 2009 noin 53 miljardia vuonna. Tällä hetkellä velkaa on noin 93 miljardia euroa. Muutos on ollut dramaattinen. Jokainen suomalainen saa syntyessään 17 000 euroa valtion velkaa ja kotikunnan velat siihen päälle. Ylivelkaantuneen maan tulot valuvat muille. Ylivelkaantuneiden maiden taloudenpidon tulee sanelemaan kansainvälinen valuuttarahasto. Troikka on kurjistanut Kreikkaa. Kreikka on joutunut tekemään sisäisen devalvaation. Sisäinen devalvaatio tarkoittaa leikkausta, leikkausta ja leikkausta. Jos Kreikka pääsisi pois eurovankilasta, se voisi pistää oman valuuttansa kellumaan. Kansantalouden kannalta tilanne korjaantuisi valuuttakurssien tasatessa kilpailukykyeroja. Kreikan elinkeinona on mm. matkailu ja korkea euron arvo siirtää matkailua esim. Thaimaaseen. Islanti teki oikein, kun antoi pankkien kaatua. Nyt tilanne on Islannissa paljon parempi. Samaa ei voi sanoa Kreikasta. Suomi on Kreikan tiellä. Eurosta voi erota. Eurovaltioiden päämiehet totesivat marraskuussa 2011, että Kreikan kansanäänestyksen järjestäminen Kreikan apupaketista tietäisi eroa eurosta.

 MTV:n puheenjohtajien eurovaalitentissä kysyttiin, onko Suomi hyötynyt eurosta? Vanhojen puolueiden kädet nousivat ylös, jopa Kristillisdemokraatin käsi nousi. Soini ei nostanut. Euro on nyt nähty. Se on johtanut holtittomaan lainanantoon, tukipaketteihin ja yhteisvastuisiin. Euron kurssi ei myöskään sovi esim. Suomelle. Suomen pankki on Euroopan keskuspankin haarakonttori. Eurojärjestelmän riskit syntyvät, kun pankit ottavat lainaa kansallisista keskuspankeista. Rahapoliittisista lainoista mahdollisesti aiheutuvat tappiot jaetaan kansallisten keskuspankkien kesken ja Suomen Pankin osuus on 1,79 prosenttia. Kun eurojärjestelmän keskuspankkien myöntämät lainat ja niihin tehdyt talletukset jakautuvat maittain epätasaisesti, seurauksena on TARGET2-velkojen ja saamisten syntyminen kansallisten keskuspankkien taseisiin. Koska Suomessa toimivat pankit tallettavat Suomen Pankkiin selvästi enemmän kuin ottavat Suomen Pankista lainaa, Suomen Pankille syntyy TARGET2-saatava EKP:ltä. Vastaavasti kun kriisimaassa toimivat pankit lainaavat keskuspankistaan selvästi enemmän kuin sinne tallettavat, kyseisen maan keskuspankille syntyy TARGET2-velka EKP:lle. TARGET2-saldot siis heijastavat otettujen keskuspankkilainojen epätasaisuutta euroalueen sisällä.  Riski on se, että ylivelkamaiden vastuiden maksajiksi jäävät vain harvat AAA-maat. Vastoin yleistä käsitystä, vahva komissio ei ole pienten valtioiden etu. Suurvallassa isot jäsenmaat päättävät tarpeidensa mukaisesti asioista ja pienet maat seuraavat lähinnä sivusta.

 Jos euro olisi todellinen menestys Pohjoismaille, Ruotsi olisi siihen jo liittynyt. Ruotsilla on tiedossaan kaikki euron mahdollisuudet. Uskon Ruotsin kykyyn laskea rahaliittoon liittymisen kannattavuuden kansantaloudellisesti. Ruotsi ei todellakaan ole halukas liittymään euroon. On sääli, että Suomi vietiin euroon. Suomen vienti on myös vahvan euron myötä heikentynyt. EMU-maiden osuus Suomen viennistä on tällä hetkellä vain runsas 30 %. Suomelle tärkeitä vientimaita ovat Ruotsi, USA, Venäjä ja Iso-Britannia. Vuonna 2009 Ruotsin kruunu devalvoitui 20%. Suomi ei voi devalvoida euroa oman taloustilanteensa mukaisesti. On sanottu, että euro on hyvä asia pk-sektorille. Ruotsin pk-sektorilla ei ole ollut ongelmia viedä tuotteitaan euromaihin.

 Pankkiunioniin liittyy velkojen yhteisvastuullistaminen. Pankkiunionia perustellaan yhteisellä valvonnalla. Käytettävissä oleva tieto ei kuitenkaan tue uskomusta, että valvonnan keskittäminen EKP:lle parantaisi valvonnan laatua. Pankkien stressitestit ovat olleet myös usein väärässä. Ruotsilla on oma keskuspankki, jonka toimintaa se valvotaan kansallisesti. Näinhän sen tulisi olla. Jokaisen maan tulisi valvoa omat pankkinsa. Jos huono pankki kaatuu, sitten se kaatuu. Talletussuojan tulisi maksaa kyseinen valtio. Suomen valtion ei tule maksaa talletussuojaa esim. Espanjan pankeissa.

Jos Suomen poliitikoilta kysytään kannatatko liittovaltiokehitystä, useimmat sanovat vastustavansa sitä. Siitä huolimatta he hyväksyvät määrätietoisesti kehityksen kohti yhä syvempää liittovaltiota. Vanhat puolueet ovat huolissaan, missä ryhmässä Perussuomalaiset aikovat olla europarlamentissa. Itse he eivät ole lainkaan huolissaan siitä, pystyvätkö he vaikuttamaan omassa ryhmässään. Heidän ryhmänsä ovat meidät tähän tilanteeseen vieneet. Heidän ryhmänsä ovat myös systemaattisesti ajaneet liittovaltiokehitystä. Perussuomalaisten ensimmäinen kiinnostuksen kohde ei ole tulevan ryhmänsä nimi. Perussuomalaiset ovat ensijaisesti kiinnostuneita siitä, voivatko he pysäyttää liittovaltiokehityksen ja ajaa EU:ta kohti itsenäisten valtioiden Eurooppaa. Kyllä yhteistyölle, ei liittovaltiolle.

9.5.

Eurovankila

Periaatteet lensivät romukoppaan euron myötä. Euro on tehnyt euromaiden veloista yhteisiä. Portugali on jälleen lainamarkkinoilla, vaikka Portugalin velka on noin 120% bruttokansantuotteesta. Sijoittajat uskovat, että lypsy onnistuu toisenkin kerran verovarojen uusjaon muodossa, koska Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi ilmoitti, että euro pelastetaan hinnalla millä hyvänsä. Kun Kreikan ensimmäistä Kreikan tukipakettia valmisteltiin, Perussuomalaiset kertoivat sen minkä tiesivät ja minkä vasta aavistivat. Olimme oikeassa. Koska vanhat puolueet myöntävät olevansa väärässä? Islannissa tapahtui todellinen sijoittajavastuu. Pankin kärsivät ja kansa on toipumassa. Islanti onkin vetämässä hakemustaan pois EU:sta. EU:ssa banksterit voivat hyvin ja kansa kärsii. Eurovankilasta on päästävä pois. Liberan julkaiseman euroanalyysin mukaan eurojäsenyys maksaa Suomelle noin 17 miljardia euroa vuodessa. EMU-maiden osuus Suomen viennistä on tällä hetkellä vain runsas 30 %.

6.5. 

Kansallinen itsekkyys ei ole kirosana

Eurovaaleissa meillä on kaksipuoluejärjestelmä, Perussuomalaiset vastaan kaikki muut. Perussuomalaiset ovat ainoa puolue, joka on johdonmukaisesti vastustanut vallan keskittämistä Brysseliin ja kannattanut itsenäisten kansakuntien Eurooppaa. Suomalaisen hyvinvointivaltion tae on ollut demokraattinen hallinto valtio- ja paikallistasolla. Suomi ei ole vain komission hallinnon jatke direktiivien toteuttajana, vaan asukkaidensa yhteisö. Hyvinvointimme perusta ovat aktiiviset omien asioidensa hoitoon motivoituneet kansalaiset. Komission sääntely jäsenmaissa alkaa olla jo naurettavissa mittasuhteissa. Komission ei olisi pitänyt puuttua esim. saako Suomen valtio maksaa korvauksia metsänomistajille hirvituhoista vai ei. Europarlamentti on kotimaanpolitiikkaa ja nämä ovat kotimaan vaalit. Kysymys on liittovaltion vastustajista ja liittovaltion kannattajista. EU:sta pitäisi tulla itsenäisten valtioiden vapaakauppa-alue. Euroopassa on ja tulee olla yhteisiä intressejä. Suomalaisuus ja kansainvälisyys eivät ole ristiriidassa keskenään. Ennen EU-jäsenyyttä 80-luvulla Suomi teki vientikauppaa enemmän kuin tänään. Yhteistyö on välttämätöntä. Yhteistyö on mahdollista silloin kuin päätösvalta pysyy itsellä.

3.4.

Suomi, Venäjä ja Nato

Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys nousee helposti keskustelunaiheeksi. Tilanne Ukrainassa kirvoitti sen tällä kertaa. EU-maiden yhteisestä politiikasta  huolimatta jäsenvaltiot vastaavat edelleen yksin omasta ulkopolitiikastaan ja  turvallisuudestaan. EU ei siis anna turvatakuita ja suurin osa jäsenvaltioista 
kuuluvat Natoon. EU:n yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta voi olla psykologisesti hyötyä tai haittaa. EU tyri Ukrainan tapauksessa ja siitä on toki haittaa Suomelle. Nato on sotilasliitto. Jos Suomi liittyisi Natoon, Nato saisi Suomesta puskurimaan Venäjää vastaan. Täällähän ne taistelut käytäisiin. 
Lisäksi Suomella on voimassa oleva valtiosopimus Venäjän kanssa. Vuonna 1992 allekirjoitettu valtiosopimus Suomen ja Venäjän välillä antaa tarkan sisällön Suomen turvallisuuspoliittisesta suunnasta, jota meidän on sopimuksen hengen mukaisesti edelleen noudatettava.
(http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1992/19920063)

Artiklassa 4 lukee seuraavaa:

Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan. Siinä tapauksessa, että Suomi tai Venäjä joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, toinen sopimuspuoli myötävaikuttaa ristiriidan selvittämiseen YK:n peruskirjan ja ETYKin asiakirjojen periaatteiden ja määräysten mukaisesti ja pidättyy sotilaallisen avun antamisesta hyökkääjälle.

Venäjän merkitys Suomelle on suurempi kuin Venäjän merkitys EU-maille keskimäärin. Mielestäni tällä hetkellä Suomen ei kannata liittyä Natoon. Jos Ruotsi liittyy, katsotaan tilanne uudestaan.

Jos pelaamme oikein, linnut livertävät ilosanomaa. Pelissä on maailma, maailma on peli. Kauppasuhteilla tehdään hyvää sitouttavaa politiikkaa, joka johtaa syvempään luottamukseen ja vakauteen. Taloudesta voidaan neuvotella lähes tasapäisesti. Venäjän markkinat ovat meille tärkeitä. Nyt ei saa tyriä tai turhaan puheillaan ärsyttää. Nöyryys ja maltti ovat valttia. Ylimielisyydellä tai nöyristelyllä ei kenenkään kunnioitusta ansaita.

23.3

Byrokratia ja kerrankin Lipposen kanssa samaa mieltä

Byrokratia lisää helposti byrokratiaa. Byrokratiasta on tullut rasite terveen järjen käytölle ja tehokkaalle toiminnalle. Asioiden yksinkertaistaminen johtaisi byrokratian vähenemiseen ja turhien työpaikkojen häviämiseen. Tämä nostaisi myös tuottavuutta, kun voisi tehdä vapaammin ja tehokkaammin. Byrokratiaan käytetty raha on pois valtion muista ydintehtävistä. Eihän toki ole tarkoitus, että vain byrokraatit elävät hyvin ja pitävät työpaikkansa.

Pankkiiri Björn Wahlroos kertoo, että Suomen investointiaste ei ole
koskaan ollut niin alhainen kuin viimeisten viiden vuoden aikana. Kauppakamarin
yritysjohtajakyselyn mukaan investointien hidastumista aiheuttavat byrokratia
yritysten tarvitsemissa viranomaisluvissa ja rahoituksen saatavuuden
kiristyminen. Tässä taloudellisessa tilanteessa päättäjien on todella harkittava, miten Suomen valtio käyttää noin 55 miljardia euroa joka vuosi. Tehtävä ei ole helppo.  Vaikka taloudellinen tilanne on heikko, jokainen päätös on valinta vaihtoehtojen välillä. Kaikissa taloudellisessa tilanteissa joku hyötyy
tai ainakin kärsii vähemmän kuin toinen.

EU epäonnistui Ukrainassa. Paavo Lipposen mukaan "on täysin
ymmärrettävää, että kun Ukrainan vakaus petti, niin Venäjän intressit tulivat
peliin. Tämä olisi pitänyt nähdä aikaisemmin". EU kertoi nyt
maaliskuussa valmistelevansa vähintään 11 miljardin euron tukipakettia
Ukrainalle. Ukrainassa tilanne on vakava ja korruptio rehottaa. Korruptiota
ei kuitenkaan kitketä rahalla. EU:n ei tulisi luoda turhia jännitteitä idän ja
lännen välille. Ennemminkin pitäisi keskittyä hoitamaan asioita niin, ettei
idän ja lännen läsnäolo poissulkisi toisiaan. Tarvitsemme poliittista
diplomatiaa. Ei pakotteita Venäjän suuntaan, joilla ammutaan
omaan jalkaan.

 

4.3.

Ken hallitsee siemeniä hallitsee ruoantuotannon

 EU on päättänyt puoltaa geenimanipuloidun maissin tuontia Eurooppaan, valitettavasti. Geenimanipuloidun maissin turvallisuudesta on ristiriitaisia tietoja. Kuka tästä hyötyy? Yhtiöiden luomat siemenmonopolit. Siemenet ovat maailmassa arvokkaimpia luonnonvaroja. Monille tärkeä peruste geenimuunneltujen kasvien vastustamiseen ovat niihin liittyvät valtasuhteet. Geenimanipuloidut kasvit siirtävät kasvien käyttöoikeuksia paikallisyhteisöiltä ja julkiselta sektorilta yhtiöiden haltuun. Ken hallitsee siemeniä, määrää ruoantuotannosta.Suurin peluri gm-markkinoilla on Monsanto. Sille kuului vuonna 2007 noin 20 prosenttia maailman koko siemenkaupasta ja 85 prosenttia kylvetyistä gm-siemenistä. Yhtiö on hankkinut muita siemenyrityksiä omistukseensa määrätietoisesti. Monopoliasemansa turvin yhtiö voi myös huoletta nostaa hintoja. Monet viljelijät ovat kritisoineet sitä, että siemenyhtiöt eivät anna heille enää vaihtoehtoa. Lajikkeiden tarjonta GMO-vapaassa muodossa on vähentynyt merkittävästi. Vielä 1990-luvun alussa suurella osalla yhdysvaltalaisista soijanviljelijöistä oli tapana säästää seuraavan vuoden kylvösiemenensä. Tämä on nyt rikollista, jos he kasvattavat yhtiöiden patentoituja siemeniä. Yhtiöt vaativat, että niiden siemenet ostetaan joka kevät uudelleen.

 Globalisaatiota vastustavan liikkeen pitää muuttua tuhansiksi paikallisiksi liikkeiksi, jotka käyvät ruohonjuuritason taistelua monopoleja vastaan. Tarvitaan poliittista rakennetta, joka mahdollistaa paikallisen organisoinnin ja itsemääräämisoikeuden. Uusliberaali talousjärjestelmä pyrkii joka tasolla keskittämään, yhdistämään ja yhdenmukaistamaan. Tarvitsemme sellaista monimuotoisuutta, joka parantaa lähidemokratian vaikuttamismahdollisuuksia ja näin keinon ohjata omaa kohtaloamme. Suomalaisilla ei missään olosuhteissa ole varaa luovuttaa kotoisten kasviensa ja niiden siementen omistusoikeuksia ulkomaille. Turvallinen ja terveellinen lähiruoka vähentää terveyskuluja, siihen kannattaa panostaa.

 3.3. 

Korruptio ei yllättänyt

Demokratia toimii, jos olemme rehellisiä. Demokratia on kompromisseja. Harvoin päätöksiin ollaan täysin tyytyväisiä. Demokratia on vaativin yhteiselon muoto, koska se edellyttää laajaa kansalaisvastuuta ja on altis rapautumiselle. Demokratia on kuitenkin kaikkein ihmisarvoisin yhteiskuntamuoto. Jos yhteiskuntamoraali jää alle kriittisen tason, korruptio leviää ja väärinpelaajat ottavat vallan. Korruptio aiheuttaa EU:lle joka vuosi noin 120 miljardin kustannukset. Tikunnokkaan on nostettu Kreikka ja Italia. Italiassa korruptio hinnaksi lasketaan 60 miljardia euroa vuodessa. Suomessa korruptiota on vähän ja kritiikin kärki osoittaa julkisiin hankintoihin. Suurelta osin tämä ongelma on seurausta julkisten palvelujen yhtiöittämisestä, koska julkiseen sektoriin sovellettava julkisuusvaade ei ole siirtynyt yhtiöitettyihin tuotantomuotoihin. 

Korruptioon ja tukipaketteihin palaa rahaa pilvin pimein. Kreikan tukipaketteihin on käytetty 240 miljardia euroa ja lisää on tiedossa. Irlannin tukipaketti oli jo yksinään 85 miljardia. Troikka toteutti Irlannissa kaksiosaisen "pelastusohjelman", jonka yksi osa leikkasi kansalaisilta palkkoja, hyvinvointipalveluita, terveydenhoitopalveluita ja koulutusta. Toisessa osassa valtio laittoi kymmeniä miljardeja euroja uppoaviin pankkeihin. Vuoden 2008 talouskriisin jälkeen Irlannista on muuttanut 400 tuhatta hyvin koulutettua ihmistä Australiaan, Kanadaan ja muualle. Syynä tähän on ilmoitettu, että he eivät näe tulevaisuutta maassaan, koska siellä ei ole töitä. Myös Irlannin velka on kriisin jälkeen kaksinkertaistunut. Euroopan perimmäinen ongelma talouskriisissä on euro, sanoo talousnobelisti Joseph Stiglitz. Stiglitz on sitä mieltä, että euroalue täytyy järjestää uudelleen. Ruotsi ja Tanska ovat välttyneet eurokriisiltä ja niiden taloudet ovat terveitä, koska ne aikoinaan jättäytyivät euron ulkopuolelle.

 EU:n liittovaltiokehitys on jo pitkällä. Mutta miten pitkälle vallan keskittäminen päästetään? Mitä syvempi integraatio, sitä vähemmän demokratiaa. Harvainvalta ajaa helposti moraalikatoon. Liittovaltiosta ei tulla äänestämään kerralla, liittovaltiokehitys tapahtuu askel kerrallaan. Perussopimukset aiotaan neuvotella EU-parlamenttivaalien jälkeen uusiksi, koska perussopimukset kieltävät EU:lta monta asiaa, esimerkiksi yhteisvastuun jäsenmaiden veloista. Perussopimusuudistukset johtavat tiiviimpään liittovaltioon. EU-lainsäädäntö pyrkii tunkeutumaan monille alueille. Esimerkiksi energiapolitiikan kautta metsien suojeluun ja hyötykäytön valvontaan. 


Demokratia katsoo aina eteenpäin. Eristäytyminen ei ole vaihtoehto, mutta meidän ei tule luopua omasta päätösvallastamme, jotta voisimme päteä globaaleissa kuvioissa, päinvastoin. Yhteistyö on sopimista, ei sanelemista. EU:n ei tulisi puuttua kysymyksiin, jotka voidaan hoitaa paremmin valtio-, alue- tai paikallistason hallinnossa.

19.2. 

Perussuomalaisten Naisten kannanotto

Kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lernerin keskiviikon Helsingin Sanomissa esittämä kommentti siitä, että kannattaa mieluummin palkata nuoria miehiä kuin nuoria naisia ei edusta perussuomalaista linjaa. Perussuomalaisten Naisten varapuheenjohtajana painotan, että Ruohonen-Lerner kommentoi avustaja-asiassa vain omissa nimissään. 

Miesten ja naisten välinen yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä ovat perussuomalaisille keskeisiä arvoja, totean kahden lapsen äitinä. 

Poliitikkojen vastuulla on kehittää työelämää siten, että miehet ja naiset ovat tasavertaisessa asemassa. Sukupuoli ei saisi olla työelämässä kilpailuetu- eikä ᢹhaitta. 

Lapsimyönteinen yhteiskunta tukee nuoria äitejä ja isiä tasapuolisesti. Tähän talkoisiin tarvitaan meitä kaikkia. Jos nuoret naiset esimerkiksi lykkäävät lapsentekoa, voi tämä johtaa lopulta lapsettomuuteen. Jos nuoret naiset eivät niitä lapsia tee, niin kuka sitten?

Perussuomalaisten Naisten toinen varapuheenjohtaja, 
eurovaaliehdokas, 

Laura Huhtasaari 
044-3535005

24.1.

Kunnon Eurooppalainen sanoisi, jo riittää!

Satakunnan Kansan mielipidekirjoituksessa ᡹Kuin EU-unta vaan᡹ (24.1.) Jarkko Lammi haastoieurovaaliehdokkaita vastaamaan ja ottamaan kantaa. Ensimmäiseksi Lammi kysyy ketkä eurovaaliehdokkaista kannattavat liittovaltiota? EU:n liittovaltiokehitys on jo pitkällä. Yhdysvaltojen osavaltioilla on tällä hetkellä enemmän valtaa kuin unionin jäsenmailla. Esimerkiksi Yhdysvaltojen osavaltiot eivät vastaa toisten osavaltioiden veloista. Kyse on nyt siitä, miten pitkälle vallan keskittäminen päästetään. Liittovaltiokehitys tapahtuu hivuttamalla ja askel kerrallaan. Eläketurvasta ja muusta sosiaalipolitiikasta on Euroopan unionissa tähän saakka päätetty pääosin jäsenvaltioissa. EU:n talouskoordinaatio ulottuu kuitenkin yhä vahvemmin myös sosiaaliturvan alueelle. Samalla sosiaalipolitiikan avulla halutaan tasata suhdanteita. EU-maiden taloudet halutaan kietoa toisiinsa erottamattomalla tavalla. Sitten ei unionistakaan pääse enää edes teoriassa irti. Jos unionin suunta halutaan kääntää, sen on tapahduttava näissä vaaleissa. Vuonna 2019 se on todennäköisesti mahdotonta. Euroopan rauha, vapaus ja demokratia eivät vaadi tulonsiirto-unionia, päinvastoin.Globalisaation raameissa sopii tuumiskella, ovatko suomalaisuus ja kansainvälisyys jotenkin keskenään ristiriidassa ja toisensa poissulkevia vaihtoehtoja. Meidän suomalaisten ei tule luopua omasta päätösvallastamme, jotta voisimme päteä globaaleissa kuvioissa. Yhteistyö on sopimista, ei sanelemista.

Helsingin Sanomissa taloustoimittajana 1990-luvulla työskennellyt Johanna Korhonen kertoo, että lehdessä ei saanut tuoda kunnolla esiin EU-jäsenyyden ja rahaliiton välistä yhteyttä. Suomen osalta Maastrichtin sopimukseen sitoutuminen merkitsi myös yhteistä talous- ja rahaliittoa. Tämän esille tuomista välteltiin, koska pelättiin kansan säikähtävän ja äänestävän EU:ta vastaan.

Lammi varoitti myös EU:n päästökaupasta. Tähän vastaan, että EU:n sisäinen päästökauppa on ollut virheratkaisu. EU vastaa 10 prosentista globaaleista päästöistä. Globaalissa maailmassa toimivat vain globaalit ratkaisut. Euroopan teollisuus on ollut maailman puhtainta, jos ajatellaan päästöjä tuotantotonnia kohden. Päästökauppa vääristää kilpailua ja antaa saastuttajalle kilpailuetua. Samalla se siirtää työpaikkoja pois Suomesta ja nostaa sähkön hintaa.

Viimeisenä Lammi halusi kuulla ratkaisuja yritysten haluttomuuteen maksaa veroja.Verotulot ovat kestävin ja tärkein hyvinvointivaltion ylläpitäjä. Veroparatiisipalveluita käyttävien yritysten kuriin saamiin vaatii monia uudistuksia. Yksi niistä on konsernitason yhteisverotus, jonka pohjana on yhdistetty tilinpäätös, jossa voitot, tappiot, myynti, palkat, varallisuus ja muut tunnusluvut on yksilöity veroaluekohtaisesti. Sen sijaan, että yritystä yritetään verottaa ikää kuin kaikki sen tytäryhtiöt olisivat erillisiä ja toisistaan riippumattomia, veroviranomaiset voisivat tarkastella koko konsernia yhtenä kokonaisuutena. Verottajan tulisi pyydettäessä saada tietoja pankeilta.Tässä EU:n kannattaisi tehdä yhteistyötä. Tämä tarkoittaisi pankkien osittaista pankkisalaisuuden avaamista. Verottajan tulisi olla myös itse aktiivinen hakemaan tietoja. Tarvitsemme tutkivaa journalismia pitämään meteliä yritysten veronkierroista. Läpinäkyvyys ja julkisuus on myös hyvä toiminnan vahti.

18.12.

Koulu on tulevaisuuden tekijä

Ekaluokkalainen tyttäreni tuli koulusta kotiin ja kysyi ᡹miksi täällä eteisen matossa lukee HOME? Onko täällä hometta vai?᡹ Onneksi kotoamme ei ole löytynyt hometta ja tyttäreni oppi uuden englanninkielisen sanan. Ympäri Suomen korjaillaan homeongelmaisia kouluja ja päiväkoteja. Viisaus ei asu sellaisessa arkkitehtuurissa, lainsäädännössä ja rakentamisessa, jolla tehdään hallaa ihmisten terveydelle. Nyt näitä tasakattoisia sienihautumoita yritetään pelastaa lasten ja opettajien käyttöön. Sen voin sanoa, että rahaa palaa.

Koulut painivat leikkausten kanssa ja samaan aikaan kouluilta vaaditaan parempia oppimistuloksia. PISA-jalokivi on menetetty ja se herätti poliitikot miettimään koulujärjestelmäämme uudestaan. On syytä tarkastella koulua ja sen ydintehtäviä kriittisesti. Mitkä oppiaineet ovat sellaisia, joita yhä vähenevän julkisen rahan kannattaa kustantaa. Onko esimerkiksi islamin tai jonkun muun uskonnon opetus koulun vai kodin tehtävä? Kouluissa tulisi tarjota vain valtionkirkkojen ja elämänkatsomustiedon opetusta. Vähemmistöuskontojen opetuksen resurssit voisivat olla järkevä leikkauskohde.

Hyvä tulevaisuus kuuluu lapsille. Viisautta oli 40 vuotta sitten, kun Suomi siirtyi uudenlaiseen koulujärjestelmään, peruskouluun. Nyt on tärkeää pohtia, mihin suuntaan suomalaista peruskoulua aiotaan tulevina vuosina kuljettaa. Koulutusjärjestelmän pitäisi antaa lapsille ja nuorille sellaiset valmiudet, että he pärjäävät kovassa kansainvälisessä kilpailussa vielä vuosienkin päästä. Tietotekniikkateollisuudessa on herätelty ajatusta, että ohjelmointitaidosta tehtäisiin kansalaistaito, jota opetetaan jo peruskoulussa. Virossa ohjelmointi on otettu osaksi perusopetusta.

Ehkä meiltä on menestyksen vuosina unohtunut, että työrauha vaikuttaa oppimistuloksiin. Selkeä enemmistö (71%) opettajista on sitä mieltä, että työrauha kouluissa on heikentynyt (OAJ, 2012). Viimeisimmässä kansainvälisessä PISA -tutkimuksessa suomalaisnuoret sijoittuivatkin työrauhan osalta kolmanneksi viimeiseksi yli 60 maan joukosta.

Mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos. Kännykät eivät häirinneet koulunkäyntiä, kun minä olin lapsi. Kännykät kouluissa herättävät tänään paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Pitäisikö puhelimet kerätä pois tuntien ajaksi vai pitäisikö niitä hyödyntää peräti enemmän opetuksessa. Kännykät voivat olla mahdollisuus, jos koululaisten käytöstavat eivät ole puutteellisia kännykän käytössä. Lapsen oikeuksien sopimus pitää saattaa lakimaailmasta eläväksi osaksi laadukasta modernia kasvatusta. Varhaislapsuudesta alkaen jokaiselta tulisi vaatia lähimmäisen kunnioittamista ja käytöstapoja. Ihmisoikeuksien oikein ymmärtäminen merkitsee velvollisuuksia muita kohtaan. Arkipäivässä tulisi korostaa kunnioittavaa kohtelua aikuisia ja ikätovereitaan kohtaan. Näin lapsen oikeuksista tehdään osa kasvatusta. Tähän tarvitaan mukaan kodit ja miksei myös media. Arvot määräävät päämäärät, joihin pyrimme.

30.10.

Eläköön kyläkoulu!

 Päättäjien ja kansalaisten välinen kuilu on herättänyt ihmetystä niin koulujen lakkautusten yhteydessä kuin muussakin päätöksenteossa. Päätöksenteko on saanut merkillisen ilmiön. Samaan aikaan, kun ihaillaan monimuotoisuutta ja rohkaistaan yksilöllisiin valintoihin, vähennetäänvaihtoehtoja ja valinnan vapautta. Tasa-arvoista kotihoidontukea puolustetaan lähes apinan raivolla, vaikka sehän oli jo tasa-arvoinen. Nyt siitä tehdään jäykkä, eikä se näin ollen jousta perheen eri elämäntilanteissa. Kaikissa perheissä ei ole kaksi samapalkkaista työssäkäyvää, toinen voi olla esimerkiksi opiskelija. Todellisuus välittyy päättäjille eri tavoin: kuullaan mutta ei kuunnella, tiedetään mutta ei myönnetä. Suuruuden ja keskittämisen ihannointi tapahtuu pienuuden kustannuksella. Kysymys koulujen ideaalikoosta ja kouluverkon tiheydestä on suunniteltava kokonaisvaltaisesti ja tapauskohtaisesti.

 Kyläkoulujen puolustajia usein kritisoidaan, että he suhtautuvat asiaan tunteella. Olisiko pikemminkin syytä olla ylpeä ihmisten vahvasta tunnesiteestä kouluun? Vanhempien yhteydenotot ja vetoomukset kertovat koulun ja kodin välillä olevan maantieteellisen ja sosiaalisen läheisyyden tärkeydestä. Suomessa kyläkouluväki on vähemmistöä, koska enemmistö lapsista käy isompia kouluja. Koulut ovat kylien sivistyksen kehto. Kun koulun ja kylän siteet ovat kasvaneet yhteen ja juurtuneet vuosien saatossa, niitä ei helposti rikota. Itse olen kylänkoulun kasvatti. Luokkatoverini alakoulusta liitti jokin aika sitten Facebookiin kuvan kyläkoulustani. Muistan vieläkin kaikkien nimet. Pienessä koulussa välitunnilla kaikki oppilaat tuntevat toisensa. Oma tyttäreni on nyt isossa koulussa, enkä usko hänen oppivan edes kaikkien välituntivalvojina toimivien opettajien nimiä tänä vuonna.

 Porin kaupunginhallitus teki oikean päätöksen esittäessään kaupunginvaltuustolle Lattomeren, Toukarin ja Mäntyluodon kouluille aikalisää. Pienten koulujen lopettamista perustellaan usein säästöillä. Lattomeren, Toukarin ja Mäntyluodon koulujen korjauksiin ei tarvita neljän miljoonan euron ilmoitettua investointia. Lasketut säästöt eivät aina perustu todellisuuteen. Säästöt voivat myös olla vain näennäisiä. On selvitettävä mikä tehtävä kyseisellä koululla on yhteisölle ja millaista laatua se tuottaa yhteiskunnalle. Markan renki voi joskus olla kahden vahinko. Pieni koulu voi myös toimia ennaltaehkäisevästi monella tapaa. Yhteisöllisyyden merkitystä on vaikea mitata rahassa, mutta se lisää ihmisten hyvinvointia ja se on todellista. Kansainväliset tutkimukset osoittavat, että suomalaiset lapset ja nuoret kärsivät usein yksinäisyydestä ja turvattomuudesta.

 Ison ja pienen koulun vastakkain asettelu ei ole tarpeellista. On hyviä ja huonoja kouluja koosta riippumatta. Nyt on arvokeskustelun aika. Ehkä lopultakin voidaan todeta, että tarvitsemme erilaisia kouluja, sekä pieniä että suuria. Päättäjiltä tarvitaan sivistystahtoa ja kokonaisvaltaista ajattelua. Tulevaisuuspolitiikkaa tehdään aina lasten kautta. Toivoisinkin opetusministerimme Krista Kiurun tuovan näkemyksensä esille Porin ja Satakunnan kouluverkon tulevaisuudesta.

5.10.

Eurooppalainen yhteisvaluutta oli huono idea

Olin tuttavani kanssa hiljattain kahvilla ja hän kysyi miksi valitsin Perussuomalaiset lähtiessäni mukaan politiikkaan, eivätkös ne ole populisteja? Olin hetken hiljaa ja vastasin, eivätkös populistit ole oikeassa? Hän oli vuorostaan hetken hiljaa, naurahti ja sanoi, että taitavat olla. Satakunnan Kansassa (2.10.) Seppo Ylönen kirjoitti, että euron kriisi antaa ilmaisia vaalivaltteja populisteille. On erikoista, ettei kriisi anna muille puolueille tarvetta muutokseen. Sellaista poliittista sokeutta ei pidä harrastaa, jossa härkäpäisesti pidetään kiinni eurosta maksoi mitä maksoi. Euroalueessa pysyminen tarkoittaa koko ajan lisääntyvää yhteisvastuuta ja taloudellisen itsemääräämisoikeuden luovuttamista komissiolle. Populismiksi nimittely kertoo heikosta keskustelukulttuurista. Toisen esittämään vaihtoehtoon pitäisi vastata argumentilla, ei nimittelyllä.

Euro on EU:n rahana ennen kaikkea suurpoliittinen hanke. Eurokriisin kriisitoimet ja niihin liittyvät järjestelmät ovat lisänneet rahaliiton integraatiota ja siirtäneet valtaa jäsenvaltioilta EU:lle. Toimittaja Jan Hurri kirjoittaa Taloussanomissa, että Kreikan velkakriisi tullaan muistamaan taloushistoriassa varoittavana esimerkkinä. Ensimmäinen Kreikan tukipaketti on 110 miljardia. Kreikan toinen tukipaketti on suuruudeltaan 130 miljardia euroa. Lisäksi Kreikan yksityiset velkojat on jo pakotettu 100 miljardin euron suuruiseen velkaleikkaukseen. Kriisitoimiin on yhteensä käytetty 340 miljardia. Kreikan valtiolla oli velkaa kesäkuussa 2013 noin 320 miljardia euroa ja kriisin leimahtamisen aikoihin vuoden 2009 lopussa noin 300 miljardia euroa. Kreikan velka ei ole pienentynyt. Puolestaan tukipakettien myöntäjien velat ovat kasvaneet kriisitoimien verran. Lopputuloksena on se, että kaikkien velka kasvaa. Velan maksavat lopulta köyhät ja työllä raskautetut. Nykyiselle politiikalle pitää kehittää vaihtoehtoja ja pitää ne elossa. 

Suomen pitää valmistautua jopa eroamaan euroalueesta. Euroopan yhteisvaluutta ei voi toimia taloudeltaan, kulttuuriltaan, tavoiltaan ja yleiseltä tehokkuudeltaan liian erilaisissa maissa. Suomen olisi helpompi irtaantua eurosta jonkun tai joidenkin muiden euromaiden kanssa yhtäaikaa. Nyt tarvitaan yhteistyötä muiden eurokriittisten maiden puolueiden kanssa. Kansallisen valuutan myötä Suomi saisi itsenäisen keskuspankin ja mahdollisuuden tehdä itsenäistä talouspolitiikkaa. Entinen eurparlamentaarikko Esko Seppänen ehdottaa, että Pohjoismaat voisivat yhdessä muodostaa Pohjois-Euroopan talousliitto NORDEK:n(http://fi.wikipedia.org/wiki/Nordek). 

Suomen tulee keskittyä hoitamaan oma talous kuntoon. Suomen täytyy saada toteuttaa omaa talous- ja elinkeinopolitiikkaa ilman komission byrokratiaa. EU ei kilpaile vain muuta maailmaa vastaan, vaan me kilpailemme myös toisiamme vastaan ja siksi EU:n direktiivit yleensä hyödyttävät suuria jäsenmaita, isoja yrityksiä, suursijoittajia ja tuotannon keskittämistä. Nykyinen EU ei ole Suomen etu. Suomen kilpailukykyä ei tule heikentää direktiiveillä. EU toimisi paremmin, jos itsenäiset kansallisvaltiot kokoontuisivat unionin puitteissa päättämään muutamista välttämättömiksi näkemistään asioista esimerkiksi vapaakauppasopimukset kuten tulliyhteistyö, rikollisuus kuten veronkierto ja järjestäytynyt rikollisuus. On myös tärkeää pitää yllä hyviä suhteita ja elää rauhassa. Tämä malli ei edellytä nykyisenkaltaista valtavaa ja kallista byrokratiaa.

19.8.

Veroparatiisit mädättävät julkista taloutta

25 vuotta sitten olin 9-vuotias. Istuin isovanhempieni keittiössä ja muistan juoneeni siellä punaista maitoa, koska pappani mielestä rasvaton maito oli vain maitoastioiden huuhteluvettä. Heillä oli keittiössä televisio ja mieleeni on jäänyt kuinka pappani ihmetteli ääneen, kun risuparrat valittivat poliittisessa keskustelussa, että Suomella ei ole velkaa. 25 vuotta sitten kunnat olivat myös lähes velattomia, terveyskeskuksiin pääsi jonottamatta eikä eläketurvan riittävyyttä kukaan epäillyt. Velkaa on sittemmin tullut Suomelle noin 100 miljardia euroa.

1980-luvun alussa modernin veroparatiisijärjestelmän pääpalikat olivat paikoillaan ja järjestelmä kasvoi räjähdysmäisesti. Afrikan maiden kirous oli itsenäistyä juuri silloin, kun varastetun varallisuuden veroparatiisivarastoja alettiin rakentaa. Monessa Afrikan valtiossa itsenäisyys tarkoittikin eliitin vapautta kiusallisista säännöistä. Siirtomaaherrat poistuivat, mutta hyväksikäytön mekanismit säilyivät ennallaan. Boston Consulting Group arvioi 2003, että puolet Latinalaisen Amerikan rikkaimpien ihmisten omaisuudesta on veroparatiiseissa. Ongelma ei ole etteikö näillä mailla olisi varallisuutta, vaan se että kaikki sijaitsee Miamissa. Pääomien ulos pumppaaminen pitää maita köyhinä ja estää niitä kehittymästä.

Veroparatiisit eivät ole enää vain kehitysmaiden ongelma. Veroparatiisit kannustavat velkaantumaan. Veroparatiiseja hyväksikäyttäen on tuottoisaa luoda yhtiörakenne, jossa emoyhtiö lainaa rahaa veroparatiisin tytäryhtiöltä. Rakenne kannattaa, koska tytäryhtiölle maksettua korkoa kohdellaan tulona, kun kotimaassa sitä taas kohdellaan kuluna. Veroparatiisit ovat myötävaikuttaneet euroalueen velkakriisin syntyyn. Valtiottomat euromarkkinat yhdistivät kaikki nämä veroparatiisialueet sekä toisiinsa että niin sanottuihin tavallisiin talousjärjestelmiin. Kreikan ahdingon taustalla olevia veroparatiisikytköksiä hyssytellään yhä. Pankit ja rahoitusyhtiöt vaikuttavat voimakkaasti poliittiseen päätöksentekoon. Rikkailla on varaa olla jotain mieltä. Siksi heistä tulee vielä rikkaampia.

Tärkeintä on nyt lisätä poliitikkojen, toimittajien ja kansalaisten tietoisuutta veroparatiiseista. Veroparatiisijärjestelmä toimii lähelläsi. Se heikentää valitsemaasi hallitusta, supistaa veropohjaa ja korruptoi politiikkoja. Valtioiden itsemääräämisoikeutta tulee lisätä, jotta voidaan vastata paremmin kansalaisten toiveisiin. Verotus tekee hallitsijat tilivelvollisiksi kansalaisilleen ja oikeanlaiset verot kannustavat hallituksia luomaan vahvoja instituutioita, jotta kansalaiset ja yritykset saadaan maksamaan veroja.

Olemme Suomessa eläneet yli varojemme viimeiset 20 vuotta. Oma isäni on nyt pappa ja hän tarjoaa lapsilleni punaista maitoa samaisessa keittiössä. Ihmisen elinkaari on lyhyt, mutta velat jäävät tuleville sukupolville. Ei ole paluuta entiseen, mutta on uusia alkuja.

16.5.

Pysäytetään liittovaltiokehitys nyt!

Korteista ei pystytä ennustamaan, mutta kohtaloaan voi opastaa. Meillä täytyy olla rohkeutta tehdä päätöksiä omien periaatteidemme mukaisesti. Ei ole olemassa mitään markkinavoimia, on vain ihmisiä, jotka luovat markkinoita.

Euromaiden myöntämien tukilainojen maksaminen Kyprokselle on nyt aloitettu. EKP:n tutkimus osoittaa, että Kreikan, Kyproksen, Espanja ja Italian kotitaloudet ovat keskimääräistä varakkaampia kuin Suomessa ja muissa kriisitoimia kustantavissa euromaissa. Nurinkurinen tieto on vaikea niellä. Syyksi on ilmoitettu kulttuurieroja.  Minkälaiset kulttuurierot voivat selittää sitä, että vähävaraiset suomalaiset osallistuvat kriisitoimissa varakkaampiensa velkojen maksamiseen? Yhtenä syynä tähän ovat veroparatiisitemput. Veroparatiiseihin on kehittynyt käänteinen moraalikäsitys, jonka mukaan rikollisuuden ja korruption salliminen on paras liikekäytäntö ja vääryyksistä kertominen on rangaistavaa. Tällaisen rahoitustaikuruuden edessä tavallinen veronmaksaja ei voi kuin ihmetellä outoja taloustilastoja. Veroparatiisikuvioita on loputtomasti ja se on alituiseen uusiutuva ekosysteemi. Veroparatiisien avulla pyöritetään kaikenlaista rikollista toimintaa. Matkalaukkuun saa tungettua kerralla vain noin miljoona dollaria, joten ilman veroparatiiseja laiton huumekauppakin olisi pikkubisnestä.

Velkakriisin varjolla rahaliittoa ollaan salakavalasti hivuttamassa kohti liittovaltiota. Koko ajan otetaan uusia askelia, joita markkinoidaan teknisinä uudistuksina. Asiantuntijoiden mukaan kohta vain havahdumme siihen, että elämme liittovaltiossa. Samalla kuin verotusoikeus siirtyy liittovaltiolle, sille siirretään myös maiden velat. Raha on valtaa ja tätä valtaa siirretään Unionille, jota hallinnoivat ihmiset eivät ole vastuuvelvollisia ja jotka näin ollen myös toimivat vastuuttomasti. Liittovaltio harrastaisi myös alue- ja sosiaalipolitiikkaa, jossa se tukisi heikkojen alueiden kehitystä vauraampien kustannuksella. Suomi on yksi prosentti EU:sta, joten meillä ei ole mitään sanomista mihin rahat käytetään ja mistä ne otetaan. Liittovaltio ei tule toimimaan, koska kulttuurierot ovat liian suuret. On naiivia ajatella, että asiat hoituisivat paremmin uusilla sopimuksilla. Integraation tuomiin ongelmiin tarjotaan ratkaisuksi integraation lisäämistä. Valtava byrokratia Brysselissä vain paisuisi. Brysselin orjuudessa saattaisimme itsemme tilaan `anna, anna`, kun voisimme itsenäisinä valtioina tervehtiä toisiamme ja tehdä kauppaa.

Muutos on mahdollinen, jos jäsenmaissa nykyistä liittovaltiokehitystä vastustavien puolueiden kannatus nousee. Yhteistyö on hyvä asia, mutta sanelu ei ole. Valtion kannalta vapaus tarkoittaa omaisuuden suojaa ja vapautta tehdä itsenäisesti päätöksiä. EU voi muuttua. Ellei niin tapahdu, Suomelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin eroaminen. Suomesta ei saa tehdä EU:n periferiaa.

10.4.

Kasvatusvastuu edelleen vanhemmilla

Kadonnut vanhemmuus on ilmaus, jota on käytetty viime vuosien aikana paljon myös tiedotusvälineissä. Miten lapset ja nuoret yhtäkkiä koulussa osaisivat kunnioittaa sääntöjä tai aikuisia, jos niitä ei osata tai vaadita kotonakaan. Vanhempana oleminen on prosessi. Ei kukaan ole lapsen saadessaan tehtävään valmis. Kasvatukseen kuuluu rajojen asettaminen lasten käyttäytymiselle. Miten lapsista muuten voisi tulla yhteiskuntakelpoisia? Päiväkoti ja koulu ovat paikkoja, mistä vanhemmat voivat saada tukea kasvatusvastuuseen.

Opettajien on voitava olla aikuisia, jotka asettavat rajat oppilaiden käytökselle. Irtisanottu opettaja Antti Korhonen on saanut aikaan ryhtiliikkeen, jossa halutaan palauttaa opettajien auktoriteetti sekä kurinpitovalta. Asioita voi muuttaa. Lainsäädännön tulee mahdollistaa koulurauhan turvaaminen kaikissa tilanteissa. Opettajille on annettava riittävät keinot puuttua oppilaiden häiritsevään käytökseen.  Kouluväkivaltaan puuttuminen edistää osaltaan väkivallan vähentämistä myös laajemmin yhteiskunnassa. Kasvaville lapsille on tehtävä selväksi, että halventava kielenkäyttö, väkivalta tai kiusaaminen ei ole hyväksyttävää. Olen kuullut tapauksista, joissa koulukiusattu on joutunut vaihtamaan koulua eikä koulukiusaaja. Tuntuisi paljon oikeudenmukaisemmalta, että koulua vaihtaisi kiusaaja eikä uhri, jos tilannetta ei saada muutoin hoidetuksi. Nykypäivän kulttuurissa on taipumus vältellä vaikeiden asioiden kohtaamista, sen sijaan hyssytellään ja mennään mieluummin helpoimman kautta.

Koskaan ei ole liian myöhäistä asettaa rajoja. Vanhemman keskeinen tehtävä on auttaa lasta säätelemään ja hallitsemaan tunteitaan. Ei:n sanominen on monelle vanhemmalle vaikeaa. Ystäväni toimii varajohtajana päiväkodissa ja hän kertoi eräästä vanhemmasta, joka houkutteli päivittäin kolmevuotiaan poikansa lähtemään päiväkodista autossa odottavalla lahjalla. Kerran äiti ei ollut ehtinyt kauppaan ja lapsi ei ollut taaskaan halukas lähtemään vapaaehtoisesti kotiin. Äiti kysyi päiväkodin tädiltä: ᡹Voiko poika olla täällä vielä vähän aikaa, kun minä käyn ostamassa sen yllätyksen?᡹ Ystäväni vastasi: ᡹Ei käy, nyt vaan lähdette yhdessä". Äiti oli kovin hermostunut, koska ei saanut millään poikaansa autoon. Ystäväni ohjeisti, että eiköhän tuollaisen tuuman mittaisen pojan nyt saa vaikka kantamalla autoon. Kaupankäyntiä harrastavat vanhemmat menevät metsään kuvitellessaan, että kaikesta voidaan neuvotella ja sopia lapsen kanssa ilman, että kenellekään tulee paha mieli. Kasvatusvastuu on ennen kaikkea rajojen asettamista, niistä kiinni pitämistä sekä lapsen rinnalla kulkemista. Kasvattaja joutuu ottamaan vastaan vastustusta, pettymystä ja vihaakin. Kasvattaminen vaatii vanhemmilta voimavaroja ja rakkautta.

3.4.

Agricolasta alkanut kieli haastaa yhä

Taipuisa ja persoonallinen suomen kieli moninaisine murteineen on kiehtova. Suomen murteissa on osin päällekkäisiä merkityksiä. Nuorena tyttönä olin ensimmäistä kertaa nykyisten appivanhempieni luona kylässä ja muistan kuinka anoppini sanoi minulle: ᡹Kehtootko sie hakkee maidon pöytään?᡹ Savolainen murre oli minulle vieras ja ajattelin, että totta kai kehtaan, ei minua lainkaan hävetä hakea maitoa jääkaapista. Kehtaa sana tarkoitti anopilleni viitsimistä ja minulle kehtaamista. Helsingin yliopistossa on tänä vuonna hyväksytty kokonaan savolaismurteella kirjoitettu kandidaatintutkielma eli kantituatintutkiilma on kirjutettu savolaismurttiilla.

 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun syksyllä 2013 alkavat maisteriohjelmat ovat englanninkielisiä. Toteutuessaan tämä tarkoittaa sitä, että pääkaupungissamme saa jatkossa maisteritasoista kauppatieteellistä koulutusta vain englannin ja ruotsin kielellä. Eikö suomenkielisellä opiskelijalla ole oikeutta saada maisteritasoista opetusta Helsingissä suomen kielellä? Eikö Suomessa asuessa tarvita suomenkielistä termistöä ja ammattikieltä esimerkiksi yritysjuridiikassa?  Yliopistolaki säätää yliopistojen opetus- ja tutkintokielestä, joka voi olla suomi tai ruotsi. Yliopisto voi päättää lisäksi muun kielen käyttämisestä opetus- ja tutkintokielenä ja opintosuorituksissa. Lain mukaan siis lisäksi, ei sijasta. Kansanedustaja Jussi Niinistö kirjoittaa blogissaan, että yliopiston näkemyksen mukaan mahdollisuus suorittaa kandidaatin tutkinto suomen kielellä riittää täyttämään lain vaatimuksen opetuksen järjestämisestä suomeksi. Niinistö jätti tästä kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

 Englannin kieli on tärkeä ja isossa roolissa jo nyt, koska opiskelijat joutuvat monilla tieteenaloilla omaksumaan paljon englanninkielistä kirjallisuutta, sillä kaikkea materiaalia ei ole saatavana suomeksi. Esimerkiksi tähtitieteessä suomenkielistä tutkimusta tai kansallisia julkaisuja ei ole. Tutkimustuloksista raportoidaan kansainvälisissä lehdissä englanniksi.

 Pienen kansallisvaltiomme kansalaisina meidän tulee harjoittaa kielipolitiikkaa, joka tukee suomen kielen tieteellisen sanaston kehittymistä. Tieteen ja teknologian sanastoa tarvitsevat avoimessa yhteiskunnassa kaikki, jotka haluavat ymmärtää uutisia ja ottaa osaa päätöksentekoon.  Sitä tarvitsee suuri yleisö ja se on tarpeellista kielen itsensä kannalta. Kielen kehittyminen on välttämätöntä, koska muuttumaton kieli on kuoleva kieli.

 Ken on kielistä kaikkein kaunein? Tarinan mukaan Aino Acktén esittämä suomen kielen lause: "Aja hiljaa sillalla" olisi voittanut Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900 kauneimman lauseen kisan italialaisten jäädessä toiselle sijalle. Netissä on asiasta ristiriitaista tietoa, koska toisaalta jotkut lähteet kertovat Suomen jääneen kisassa Italian jälkeen toiselle sijalle.

 

3.3.

Ikääntyminen ei odota innovaatioita

Esikoulua käyvä tyttöni ilmoitti minulle, että tulee vielä aika jolloin hän määrää minua. Vastasin, että se on äiti joka määrää nyt ja myöhemmin. Tyttöni vastasi siihen: ᡹Sitten kun sinä olet oikein vanha ja minä työnnän sinua pyörätuolissa, etkä sinä enää välttämättä muista asioita. Silloin minä määrään᡹.

Vanhetessaan huomaa, miten maailma muuttuu nopeasti. Lapsuus, nuoruus ja työvuodet kulkevat mukana. Vanhojen ihmisten mielenterveydessä näkyy selvästi, miten kokonaisvaltainen ihminen on: fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja henkinen olento. Kun lähtee ulos kävelylle, mieli virkistyy. Hyvä nauru oikeasti pidentää ikää. Toisten ihmisten seura virkistää, on tärkeää saada puhua jollekin.  Tutkimustieto viittaa siihen, että yksinäisyys lisää vanhuksilla muistihäiriöitä, masennusta ja näin ollen aikaistaa laitoshoidon tarvetta. Ihanteellisessa tilanteessa potilas ja omaiset saadaan mukaan päätöksentekoon. Tieto on tärkeää, koska lääkärit kuitenkin ymmärtävät lääketieteen rajat paremmin kuin potilaat. Liikkumisen tarve vain kasvaa vanhana, kun ranka jäykistyy. Professori Erkki Vauramon mukaan suomalainen hoivakulttuuri on keskittynyt liiaksi akuuttisairaanhoitoon. Pitkäaikainen makuuttaminen sairaaloissa on muistisairaille ja myös kaikille muille vanhuksille pahasta. Monissa maissa potilas saa olla vuodeosastolla 30 päivää, sen jälkeen hänet siirretään kuntoutussairaalaan tai palvelukotiin. Vauramo laskee, että yksi vuodeosastopäivä terveyskeskuksessa maksaa 190 euroa, palveluasunnossa 120 euroa.

Vuoden geriatri Taina Hellsten vastustaa vanhakantaista ajattelua vanhustenhoidossa. Lempäälässä panostettiin 2000-luvulla vahvasti vanhusten kuntoutukseen, jonka seurauksena keskimääräinen hoitoaika vuodeosastolla lyheni 31 vuorokaudesta 12 vuorokauteen ja osaston täyttöaste laski. Hellsten kertoo Mediuutisissa eräästä eurooppalaisesta demontikkojen vanhainkodista, johon oli nykyteknologiaa hyödyntämällä rakennettu juna-vaunu. Vaunu ei liiku, mutta ikkunoissa maisemat vaihtuvat. Muistisairaiden yksikössä tulisi kyetä ratkaisemaan haasteita luovasti ja asiakaslähtöisesti. Hellsten kertoi myös hoivakodista, josta lähdettiin hoitajan saattamana nuoruuttaan elävän levottoman dementikon kanssa ᡹työmatkalle᡹ paikallisliikenteen bussilla ja lyhyen matkan jälkeen vanhus palasi tyytyväisenä hoivakotiin. Hellstenin mukaan olemme geriatriassa Euroopan kehitysmaita: geriatrian yksiköt ja tiimit puuttuvat erikoissairaanhoidostamme lähes kokonaan.

Ikääntyminen ei odota innovaatioita, eikä edes seuraavaa vaalikautta. Vanhukset on hoidettava koko ajan hyvin. On vielä epäselvää millaiseksi hallituksen kaavailema Sote-järjestelmä muuttuu. Palvelutarve ja sen kasvu eivät riipu hallintomallista. Pienet kunnat kyllä saadaan häviämään kartalta, mutta suunta palveluiden tarpeesta on kasvava. Seurauksena on todennäköisesti se, että maa on pullollaan selvitysmiehiä. Maltilla löydetään tehokkaampia toimintatapoja. Tulevaisuutta ei ole olemassa ennen kuin ihmiset tekevät sen.

 

25.1.2013

Toisen kunnioitus poissulkee rasismin

Nyt kun rasismikeskustelusta on tullut arkea, on syytä miettiä asiaa syvemmältä. Mikä saa ihmisen nimittelemään, pilkkaamaan ja jopa käyttämään väkivaltaa kanssaihmistä kohtaan? Vastaus on yksinkertainen, toisen ihmisen kunnioituksen puute. Kaikki hirveydet joihin ihmiskunta on syyllistynyt, on toisen ihmisarvon kunnioituksen puutetta. Koen, että ihonväri on vain yksi ominaisuus ihmisessä - ei sen kummempi kuin muutkaan ulkoiset tai sisäiset ominaisuudet. Ongelma on paljon isompi kuin se, että pystymme suvaitsemaan toisen pigmentin. Yhteiskuntamme on radikaalin uudistuksen tarpeessa. Avain tähän on ihmisarvon ymmärtäminen ja kunnioituksen kulttuuri.

Kahta samanlaista ihmistä ei ole. Se on tietyllä tapaa ihmeellinen asia. Jokainen syntynyt ihminen on voittanut elämän, koska juuri sinä hedelmöityit lukuisista vaihtoehdoista. Me emme valitse niitä ominaisuuksia, joita onnenlahjana saamme, emmekä voi vaikuttaa siihen, millaiseen ympäristöön synnymme. Kuitenkin ihmiset arvottavat toisiaan ja itseään ominaisuuksien perusteella. Helposti ylenkatsotaan ja syrjitään niitä ihmisiä, joita parempina itseä pidetään. Todellinen kunnioitus antaa toiselle ihmisarvon ominaisuuksista riippumatta. Monet elävät ilmapiirissä, jossa on kunnioituksen tyhjiö. Olemassaolo ja kunnioitus pitää ansaita. Pitää näyttää joltakin, olla tai saavuttaa jotakin. Ei riitä, että on ihminen. Se, että on selviytynyt tästä elämästä vähän paremmin kuin joku toinen, ei oikeuta halveksimaan sitä, joka kenties painii alkoholiongelman kanssa. Päinvastoin. Se jolla paljon on, siltä paljon vaaditaan.

Ihmisarvo on mittaamaton. Mieleenpainuvassa luennossa eräs vapaaehtoistyöntekijä kertoi vertauskuvallisen esimerkin ihmisen arvosta. Hän kertoi kullanpalasta ja kännykästä. Rahallinen markkina-arvo oli molemmilla sama. Uudessa tuliterässä kännykässä oli kaikki herkut. Se oli sitä viimeisintä huutoa ja kaikkien piti se saada. Tekniikka toimi moitteettomasti ja se oli todella hyödyllinen. Kuitenkin kohta vielä uudempi malli puhelimesta kehitettiin markkinoille, eikä tätä vanhaa mallia enää kukaan ostanut. Joillakin se myös hajosi käytössä, tai ei enää muuten toiminut kunnolla. Eihän tuollaisella puhelimella ollut enää muuta virkaa kuin heittää se roskiin, vaikka kännykkä oli koko ajan tehnyt töitä ja palvellut niin hyvin kuin osasi. Pala kultaa oli edelleen yhtä arvokas pala kultaa. Tämä kimpale ei ollut tehnyt tai saavuttanut yhtään mitään. Se vain oli. Vapaaehtoistyöntekijällä oli kehitysvammainen tytär ja hän sanoi tyttärensä olevan pala kultaa.

Niin kauan kuin ihmisarvo riippuu ihmisen ominaisuuksista, emme koskaan opi kunnioittamaan ihmistä oikeasti - eikä myöskään rasismi poistu.

5.1.2013

Vastine Aki Nummelinille, joka otti kantaa kirjoitukseeni "Valtion budjettikirja tarkempaan syyniin" 

Kirjoitukseni julkaistiin 2.1. Satakunnan Kansassa

Kirjoitukseni tarkoitus oli tuoda esille leikkauskohteita, joista jopa halutaan vaieta. Toki budjettikirjassa tarpeellisia leikkauskohteita on paljon enemmän. Täysin kattavaa budjettikirjan läpikäymistä ei yhdessä mielipidekirjoituksessa voi käydä. 

Aki Nummelinin mielestä ongelmana on, että yhteiskunnallinen varallisuus jakautuu vinoutuneesti. Silti vasemmistopuolue kannattaa toimimattomia tukipaketteja, joita ennen eduskuntavaaleja niin kovasti vastusti. Tällainen politiikka mahdollistaa voittojen privatisoinnin ja tappioiden sosialisoinnin. Näin ei pelkästään rikkaiden ja köyhien ero nouse, vaan myös koko Suomen varallisuus heikkenee.

Aki Nummelin otti kantaa EU:n ilmastosopimukseen, josta hänen mielestään ei tulisi luopua. Kun sopimuskausi (2008-2012) on nyt käyty läpi, voidaan sanoa että Kioton pöytäkirja oli katastrofi. Sen aikana hiilidioksidipäästöt ovat lähteneet räjähdysmäiseen kasvuun. Tämä tarkoittaa, että päästöjen vähennys meillä on ollut itsepetosta. Eurooppa on ulkoistanut tuotantoaan. Eurooppalainen teollisuus on ollut maailman puhtainta ja vähäpäästöisintä. Kun Suomen teollisuus saa ilmastopolitiikasta lisäkustannuksia, niin työpaikat menevät muualle. Isot päästäjät ovat ulkopuolella. Viime vuonna esimerkiksi Kanada ilmoitti, että se ei lähde jatkoon. Kanadan ympäristöministeri perusteli: ᡹Jos Kioto on jotakin, se on este tehokkaalle ilmastopolitiikalle᡹. Tuontitavaroiden kasvun lisäyksestä tulevat päästöt kumoavat Kioto-saavutukset. Päästöjen siirtäminen ei ole päästöjen vähentämistä. Suomella ei ole varaa heikentää teollisuuden kilpailukykyään ilmastomaksujen takia.

Nummelin kannattaa kehitysapua, vaikka kehitysapu ei ole vain tehotonta, vaan myös haitallista. Viimeiset 50 vuotta ovat tästä todisteena. Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa tarvitsisimme miljardin omien kansalaistemme hyväksi. Muutetaan kehitysapumaksut vapaaehtoisiksi.

2.1.2013

Valtion budjettikirja tarkempaan syyniin

Hallituksella on edessä miljardiluokan leikkaukset. Julkisten palvelujen, palkkojen ja työpaikkojen alasajo on politiikkaa, joka vain pahentaa lamaa. Verojen kiristykset, kuten arvonlisäveron korottaminen, kohdistuvat ankarimmin pieni- ja keskituloisiin. Tällä politiikalla köyhät kurjistetaan ja keskiluokka laitetaan kyykkyyn. Meidän tulee elvyttää talouttamme leikkaamalla ennakkoluulottomasti. Koko valtion budjettikirja tulisi käydä läpi kyseenalaistaen kaikki sen momentit sekä tulo- että menopuolella.  Monia menoja ei ole lainkaan kyseenalaistettu.

Kohde, josta Suomessa ei ole tingitty, on keinotekoinen kaksikielisyys. Suomessa ei ole virallisesti edes laskettu, kuinka paljon kaksikielisyys maksaa. Kaksikielisyydestä maksavat kaikki suomalaiset veronmaksajat valtionverotuksessaan. Samaan aikaan on erittäin varakkaita suomenruotsalaisia säätiöitä, joiden rahat on korvamerkitty ruotsinkielisten ja ruotsinkielisen kulttuurin ja tieteen tukemiseen. Suomenruotsalaiset yleishyödylliset rahastot ja säätiöt jakavat palkintoja, stipendejä ja tukea 30 miljoonaa euroa vuosittain, mikä on viidesosa kaikesta suomalaisten säätiöiden jakamasta tuesta tieteelle ja taiteelle. Tulisi tehdä laskelma kuinka paljon säästäisimme, jos lakia muutettaisiin niin että ruotsinkieli saisi sille kuuluvan vähemmistökielen aseman.

Suomi maksaa kehitysapua noin miljardi euroa. Kehitysapu ei ole nostanut ainuttakaan köyhää maata köyhyydestä. Tutkimukset ovat osoittaneet sen olevan jopa vahingollista. Muutetaan kehitysapumaksut vapaaehtoisiksi. Meidän tulee jo vihdoin vaatia oikeudenmukaisia EU maksuja. Suomi on EU:ssa suhteellisesti suurin nettomaksaja, vieläpä ylivoimaisesti suurin. Vuonna 2011 me maksoimme omasta budjetistamme 1 195 miljoonaa euroa kansallisia maataloustukia, kun Ruotsi maksoi niitä 41 miljoonaa euroa.

Suomi on yksi harvoista Euroopan maista, jossa ei ole eläkekattoa. Puolen miljoonan vuosieläkkeet julkisista varoista ovat kohtuuttomia ja tarpeettomia. Verovaroista maksetaan myös puoluetukea ja se suunnataan jo vallassa oleville poliittisille puolueille, polkien pienpuolueita. Vuonna 2012 puoluetukia maksettiin 34 miljoonaa euroa. Puoluetukijärjestelmä on vanha jäänne, jonka voisi lopettaa. Varallisuusvero tulisi palauttaa. Se on yksinkertainen tapa saada valtiolle lisätuloja niiltä kansalaisilta, joiden kokonaisvarallisuus on poikkeuksellisen suuri. Tällä tavalla valtion kassaan kertyisi noin 135 miljoonaa euroa.

Talouskasvun luomiseksi on irtisanouduttava sitoumuksista, joilla suomalainen vientiteollisuus on ajautumassa huonompaan kilpailuasemaan kilpailijamaihin nähden. On hyvä muistaa, että yksi Kiinan hiilivoimala tuottaa enemmän saastetta kuin koko Suomen teollisuus yhteensä.  Kun irtisanomme IMO:n rikkisopimuksen, vientiteollisuutemme välttyy miljardin euron vuosittaisilta logistiikkakustannuksilta. Luopuessamme EU:n 20ᢹ20-20-ilmastosopimuksesta säästämme 200ᢹ300 miljoonaa euroa vuositasolla. Nämä säästyneet miljoonat ohjataan teollisuuden toimintaedellytysten parantamiseen. 

11.12.

Kansallinen itsekkyys ei ole kirosana 

95-vuotias Suomineito on kasvanut isoksi tytöksi. Onkin surullista, että täällä kansallinen itsekkyys on kirosana. Nyt neitokainen haluaa siirtää päätöksenteon ja ajattelun Euroopan komissiolle. Neidosta on kohta jäljellä vain kuoret. Koska jos ei ajattele itse, ei ajattele ollenkaan. Julkinen mielipide elää ja voi hyvin siellä missä ei ole vaihtoehtoisia ajatuksia. Euroopan komissio valmistelee talousvallansiirtoa euromaiden parlamenteilta EU:n virkakunnalle. Pääkomissaari Barroso esitteli tiekarttaa ulos kriisistä, jossa EU ottaa itselleen yhä enemmän vaikutusvaltaa jäsenmaiden raha- ja talousasioihin. EU katsoo, että kansalliset parlamentit eivät tue EU:n etuja. Jäsenmaiden kansalaisten etua ei mainita. Yhteiskuntaamme mahtuu näköjään vain yksi totuus kerrallaan: jos emme luovuta taloudellista itsemääräämisoikeuttamme, meidät perii hukka. Jos päättäjät kysyisivät äänestäjiltä kantaa liittovaltioon ja selostaisivat päätöksen merkityksen ja seuraukset, olisi lopputulos varmasti tyrmäys. Se kaatuisi maksuvelvoitteisiin.

Maksuvastuumme Kreikan tukipaketeista realisoituvat kohta, kunhan saksalaispankit ovat kotiuttaneet likipitäen kaikki saatavansa Kreikan valtiolta. Sen jälkeen Kreikan lainojen leikkaukset voivat Merkelin puolesta alkaa. Arvioiden mukaan kreikkalaisilla on sveitsiläisten pankkien tileillä pääosin talletuksia jopa 200 miljardia, joista ei ole maksettu veroja. Italia ja Espanja kykenisivät yksityisen varallisuutensa voimin rahoittamaan julkisen velkansa ja siltikin maiden yksityinen varallisuusaste olisi korkeampi kuin meillä Suomessa.

Osa talouden asiantuntijoista arvioi, että euroalueen velkakriisi on mahdollista ratkaista kahdella tavalla. Ensimmäinen keino on liittää euromaat aidoksi liittovaltioksi, jossa kaikki tulot ja menot sekä tappiot ja velat jaetaan jäsenmaiden kesken uudella jaolla. Tämä ei mielestäni ole realistista, koska päätöksenteon tulisi tapahtua mahdollisimman lähellä kansalaista. Tässä vaihtoehdossa päätöksenteko karkaa kansalaisilta ja demokratia on mennyttä. Lisäksi tiedämme kuinka hyvin esim. Saksa ajaa omaa etuaan, joten Suomi ja muut pienet maat jäisivät jalkoihin. Osa maista ei kuitenkaan noudattaisi sovittuja sääntöjä, koska eivät ole tehneet niin tähänkään asti.

Toinen keino on purkaa rahaliitto, palauttaa jäsenmaiden taloudellinen itsemääräämisoikeus ja korvata euro kansallisilla valuutoilla. Meidän tulisi avoimesti keskustella eroa eurosta. On erikoista, että EU ei ole saanut potkittua kriisimaita ulos eurosta. Hallituksen tulisi myös pohtia, onko EU- jäsenyys kaikkine direktiiveineen Suomen etu vai haitta. Suomella EU:ssa ei sananvaltaa ole. EU:n jäsenmaksu Suomen osalta on suhteessa kaikkein korkein. Jäämme tukienkin jälkeen 600 miljoonaa tappiolle. Ero EU:sta ei tarkoita sitä, että kääntäisimme selkämme Euroopalle. Jatkaisimme Euroopan talousalueessa ETA:ssa, johon EU:n lisäksi kuuluvat Norja, Islanti ja Liechtenstein. Liittovaltioajatus perustuu idealismille. Ideaalit ovat vaarallisia asioita. Realiteetit ovat parempia.

15.11.

Poliitikkojen jalat tanakasti maanpinnalle

Pääministeri hoputtaa kotiäitejä töihin vauvan hoidosta, vaikka Suomessa yli 3-vuotiaiden lasten äitien ja vanhempien työssäkäyntiasteet ovat Euroopan korkeimpia. Katainen kertoi haluavansa käydä läpi kaikki Suomen perhe-etuudet. Kyseessä on varovasti aloitettu rummutus lapsilisien ja kotihoidontuen leikkauksista. 

 Perheiden tuki- ja palvelujärjestelmän keskiössä pitäisi olla lapsen etu. Perheet ovat erilaisia. On perusteltua käyttää kokopäivähoitoa, vuoropäivähoitoa tai olla kotihoidossa - perheen kulloisenkin elämäntilanteen mukaan. Perhe on kaikista yhteiskunnallisista instituutioista ensimmäinen ja tärkein, ja sen onnistuminen on kaiken muun myöhemmän onnistumisen ennakkoedellytys. Kotona lapsi korea on. Jopa päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelmissakin todetaan, että lapset alkavat vastavuoroisesti leikkiä vasta 3-vuoden iässä. Tärkein suhde pienellä lapsella on suhde omiin vanhempiin, ei kaveriin. Kaikki haluavat paremman yhteiskunnan. Yhteiskunta olemme me ja se muuttuu paremmaksi, jos ihmiset voivat paremmin. Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö, jossa ihmiset tekevät suuria tekoja paremman maailman hyväksi. Kotihoidontuki tarjoaa perheille valinnanvapauden, jota ei tule kaventaa.

Kataisen ehdotukseen vastasi itähelsinkiläinen äiti, joka haluaa poliitikot työelämään. Äiti haluaakin käydä läpi kaikki Suomen poliittiset etuudet. Poliitikkojen pitkät tauot työelämästä ovat Suomessa vakava ongelma. Ne johtavat poliitikkojen vieraantumiseen arjesta. Silloinkin jos poliitikko siirtyy pois politiikasta, hänellä on erinomaiset mahdollisuudet jatkaa etääntymistään mm. sopeutumiseläkkeen muodossa.

Sveitsissä kansa pitää eliitin kurissa. Parlamentin jäsenet eivät ole kokopäiväisiä poliitikkoja, kuten Suomessa, vaan he kokoontuvat neljä kertaa vuodessa neljäksi viikoksi kerrallaan hoitamaan maan asioita. Parlamentin jäsenet työskentelevät loput vuodesta erilaisissa työpaikoissa. He saavat parlamentin jäsenyydestä kohtuullisen korvauksen, mutta eivät tee politiikkaa päätoimisesti. Suomessa on muutenkin kohtuuttoman suuri hallitus. Sitä voisi pienentää. Miksi kahdeksan miljoonan asukkaan Sveitsi selviää kahdeksalla ministerillä, kun Suomessa niitä tarvitaan 19? Kaiken kaikkiaan on monissa yhteyksissä todettu, että Suomessa on hallintoa yli 20 miljoonan kansalle, vaikka meitä on vain viisi miljoonaa!

Sveitsin poliittinen järjestelmä on ainutlaatuinen maailman valtioiden joukossa. Suoran demokratian on todettu lisäävän ihmisten aktiivisuutta ja tietoisuutta yhteiskunnallisista asioista.  Suomessa valtaa käyttävät vaaleilla valitut kansanedustajat ja hallitus kansan puolesta. Sveitsissä vaaleilla valittu parlamentti ja hallitus hoitavat päätöksentekoa, mutta viimeinen sana on kansalla. Suomessa eliitti kontrolloi kansalaisten osallistumista ja julkinen keskustelu käydään ilman päätäntävaltaa.  Sveitsissä kansalaiset kontrolloivat niin omaa osallistumistaan kuin eliitin toimintaa. Eiköhän siirrytä suoraan demokratiaan Suomessakin, jotta voidaan torpata huonot päätökset?

8.10.

Yksikanavainen rahoitus parantaisi terveydenhuollon toimivuutta

Suomessa jonot terveyskeskuksiin ovat pitkät. Yksityiselle saa useimmiten ajan heti. Tämä on ilmeistä, koska julkinen tarjoaa saman palvelun paljon halvemmalla. Julkisen terveydenhuollon kysyntää säädellään jonoilla, mikä on kyseenalaista sekä kansantaloudellisesti että kansanterveydellisesti.

Terveydenhoidon monikanavainen rahoitus estää järkevän työnjaon yksityisen ja julkisen hoidon välillä. Monikanavaisessa rahoitusjärjestelmässä hoito- ja kustannusvastuita pallotellaan rahoittajalta toiselle. Järjestelmä luo eri tahoille kannusteet pyrkiä minimoimaan omat kustannuksensa muiden tahojen ja kokonaisuuden kustannuksella. Jokainen toimija vastaa omasta osastaan potilaan hoitoprosessissa, mutta mikään taho ei vastaa koko hoitoprosessin toimivuudesta ja kokonaiskustannuksista. Tästä seuraa hoitoprosessiin tarpeettomia katkoksia, tehottomuutta sekä rahojen tuhlaamista koituen lopulta potilaan haitaksi. Siksi yksikanavaiseen rahoitukseen pääseminen on välttämätöntä.

Lähetekäytäntö merkitsee osittain saman työn tekemistä kahteen kertaan. Kuvitellaan nivelrikkopotilasta, joka hakeutuu yksityiselle kirurgille, koska ei päässyt terveyskeskukseen kohtuullisessa ajassa. Tutkimusten jälkeen yksityiskirurgi havaitsee leikkaustarpeen ja lähettää potilaan keskussairaalaan, jossa toinen erikoislääkäri joutuu käytännössä arvioimaan uudelleen leikkaustarpeen ja toistamaan usein kalliita kuvantamistutkimuksia ennen leikkausjonoon asettamista. Yksikanavarahoituksessa maksajataho voisi edellyttää yhteisiä kriteeristöjä sekä yksityis- että julkiselle puolelle ja valvoa, että samoja tutkimuksia ei toisteta kahteen kertaan.

Ruotsissa maakunta maksaa potilaan kustannukset kokonaan: lääkekorvaukset, julkisen hoidon, yksityisen hoidon ja matkakustannukset. Ruotsin mallissa raha seuraa potilasta ja korvaukset ovat sekä julkisille että yksityisille tuottajille samat. Yksityisen ja julkisen terveydenhuollon rinnakkaiselo on siellä paljon mutkattomampaa. Tähän pitäisi päästä Suomessakin. 

7.10.

http://erkkiperala.fi/2012/10/07/katso-ihminen/

Kenellä on se valta jaotella ihmiset kauniiksi ja rumiksi?
Ihmisten arvottaminen ulkonäön perusteella on todella vastenmielinen ilmiö. Eräs julkkis sanoi: ᡹tavis on luuseri᡹, kiteyttäen ajan hengen. Tietyllä tapaa yhteiskuntamme on nykyään karmivan pinnallinen. Tosiasiassa, mitä kauemmas ᡹tavalliset ihmiset᡹ katoavat politiikasta ja varsinkin sen toimista, sitä huonommin yhteiskunta voi. Perussuomalaiset eivät levitä propagandaa tai populismia, vaan meillä on yhtäläinen oikeus poliittisiin mielipiteisiin kuin muillakin poliittisilla järjestöillä. Politiikka on pääosin mielipiteitä. Emmehän toki olisi juuri sitä mieltä asioista, jos emme kokisi olevamme oikeassa. Perussuomalaiset ovat ihmisen puolella ja me haluamme tehdä politiikkaa Suomalaisen yhteiskunnan hyväksi.

1.10.

Terveyttä rahalla

Tehokkuudesta puhutaan mediassa paljon. Terveydenhuollon tehokkuutta arvioidaan Stakesin hoitotoiminnan mittareilla suhteuttamalla voimavarojen käyttö hoidettujen potilaiden määrään. Tehokkuuden mittaamisen ongelma terveydenhuollossa on sopivien mittareiden löytäminen. On vaikea mitata sitä, miten nopeasti potilas hoidetaan alusta loppuun, vaan järkevämpää on mitata sitä, miten nopeasti potilas pääsee hoidon piiriin. Hoidon vaikuttavuuden mittaaminen on ollut käytössä jo jonkin aikaa. Vaikuttavuuden mittaaminen on antanut tietoa terveydentilassa tapahtuvista muutoksista eri elämänalueilla. Tavoitteena on saada lisää laadukkaita elinvuosia. Tehokkuuden mittaaminen kustannus-hyöty-analyysin avulla asettaa tiettyjä rajoituksia. Tulee muistaa, että liiallinen toiminnan tehostaminen voi kostautua, jos leikataan väärästä kohdasta. Monien ilmiöiden arvoa ei voida määritellä rahassa ja erityisesti hyvinvointipalvelujen hyötyjen tai arvon ilmaiseminen euroina on usein vaikeaa tai jopa mahdotonta. Potilaan psyykkinen ja sosiaalinen tuki, tuskan ja kivun lievittäminen sekä hoidon antama turvallisuuden tunne voivat olla mahdottomia asioita mitata rahassa.

Kuntien tulisi tehokkuuden parantamisessa keskittyä omien palveluiden kehittämiseen eikä ainakaan liikaa vertailla toisten kuntien tilanteeseen, koska ei ole olemassa tasapuolisia mittareita ja erilaiset olosuhteet asettavat mittaamiselle omat rajansa. Tehottomuutta julkisella sektorilla aiheuttaa byrokratia, joka näkyy asioiden etenemisen hitautena ja siinä, että asiakasta pompotellaan ᡹luukulta toiselle᡹.

Kun on tarjontaa, on myös kysyntää. Terveyspalvelujen kysyntään vaikuttavat monet muutkin asiat kuin varsinainen hoidon tarve. Kaupalliset tekijät ja lääketieteellisen teknologian huikea kehitys ohjailevat valintoja yhä enemmän myös epätoivotusti. Lääketeollisuus tuo markkinoille koko ajan uusia lääkkeitä mitä erilaisimpiin vaivoihin. Sika-influenssa rokote tuli suomalaiselle veronmaksajalle kalliiksi. Sika-influenssan aiheuttama mediamyllerrys Suomessa sai Sveitsissä asuvan siskoni ihmettelemään, kun kukaan ei puhunut asiasta sen kummemmin. Siskoni tilasi ajan Sveitsissä lääkärille keskustellakseen taudista. Lääkäri ei suostunut rokottamaan hänen lapsiaan, koska rokotetta ei ollut tutkittu tarpeeksi.

Terveydenhuolto on silloin tuottavaa kun se antaa ihmisille terveitä elinvuosia. Tarvitsemme oikeiden toimenpiteiden tekemistä ja niiden kohdistamista oikeille henkilöille. Terveellisiä elämäntapoja tukevat toimenpiteet ovat kaikkein tehokkaimpia, koska silloin voidaan ennaltaehkäistä. 

17.9.

Tolkuttomat EU-maksut ja direktiivit  

Norja äänesti EU-jäsenyydestä vuonna 1994. Tuloksena jäsenyys hylättiin kansanäänestyksessä luvuin 52-48. Tällä hetkellä 75% norjalaisista vastustaa EU:n liittymistä. Norjalainen politiikan tutkija Hildegunn Gjengedalin mukaan norjalaiset pitävät EU:n säädöksiä typerinä, koska ne eivät huomioi paikallisia olosuhteita. Esimerkiksi hehkulamput sopivat Suomeen paljon paremmin kuin energiansäästölamput. Hehkulamppukiellosta hyötyvät isot lamppujen valmistajat. Yritykset myöntävät itsekin, että se on fantastinen bisnes. Suomessa kesällä ei juurikaan kotitalouksissa valoja tarvita ja talvella hehkulampun hyötysuhde on lähellä 100% tuottamansa lämmön vuoksi. Energiansäästölamppua ei myöskään voida perustella ympäristötekona. Lisäksi energiansäästölamppujen loisteho ja yliaallot ovat ongelma. Loistetehoksi nimitetään vaihtovirtapiirin tehoa, joka ei tee työtä, mutta joka kuormittaa silti sähköverkkoa. Tässä tullaan siihen hulluun ajatukseen, että vaikka energian hinnassa säästetään energiansäästölampuilla 40-50 prosenttia, niin siirtomaksua joudutaan todennäköisesti korottamaan jopa moninkertaiseksi loistehon ja yliaaltokustannusten peittämiseksi. Energiansäästölampun sisältämän elohopean vuoksi se on ongelmajätettä ja vaatii erityishävityksen - energiaa kuluu siis elinkaaren lopussakin. Hehkulamppujen lasi ja rauta eivät saastuta luontoa, koska ne voidaan kierrättää.

Gjengedali sanoo, että Brysselissä eletään kuin kuplassa. Byrokratia on eristäytynyt tavallisista ihmisistä. Norjan hallitus säilyttää päänsä kylmänä ja etsii avoimin silmin vaihtoehtoja. Norjan hallitus ei jämähdä hokemaan Brysselistä ohjeistettuja iskulauseita vaan pyrkii keskustelemaan asioista järkiperäisesti. Rikkidirektiivi on tuore esimerkki kilpailuvääristymästä. Välimeren maissa rikkirajat tulevat olemaan viiden vuoden ajan 45 kertaa löysemmät kuin Suomessa. Meriliikenteen rikkipäästöt ovat jo pienet verrattuna ilmakehään muutenkin tuleviin rikkipäästöihin mm. tulivuorista peräisin. Laivojen rikkipäästöt päästetään matalalla ja ne laimenevat nopeasti. Lentokoneiden päästöt vaikuttavat ilmakehän muutoksiin pahemmin kuin laivojen päästöt koska ne päästetään yläilmakehään.                                                                                                                                    

Kiinan suurin hiilivoimala tuottaa yhtä paljon saastetta kuin koko Suomen teollisuus yhteensä. Kiinassa hiilivoimaloita on tuhansia. Tästä saamme vähän perspektiiviä siihen, onko mitään järkeä verottaa pientä kansaamme ja teollisuuttamme tolkuttomasti. Etenkin, kun seurauksena on teollisuuden eli työpaikkojen siirtyminen niihin maihin, missä saa saastuttaa vapaasti. Saastuttaja saa silloin myös aina kilpailuedun.

Norjan hallitusohjelman mukaan Norja ei aio hakea EU-jäsenyyttä. Suomen EU-jäsenmaksut nousevat jatkuvasti. Ero Suomen EU:lle maksaman rahan ja takaisin saamien EU-tukien välillä oli vuonna 2009 lähellä nykytasoa eli noin miinus 600 miljoonaa euroa. Eniten Suomi on lähettänyt Brysseliin rahaa Englannin puolesta. Englannin pääministeri Margaret Thatcher oli kova täti, joka ajoi maansa etua. Vuonna 1984 hän sai silloiset jäsenmaat hyväksymään omalle maalleen muiden maiden maksettavaksi jäsenmaksualennuksen, joka on sittemmin jatkunut. Toinen syy Suomen korkeaan EU-maksuun ovat Saksan, Alankomaiden, Itävallan ja Ruotsin saamat jäsenmaksuhelpotukset. Suomi noudattaa tarkasti EU-direktiivejä ja maksaa suhteessa kalleinta jäsenmaksua.

 

7.9.

Kyllä se vienti vähenee. Ei suuret yritykset Suomesta piittaa, jos poliitikot ovat tyhmiä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012090716049908_uu.shtml

25.8.

Venäjästä tuli Maailman kauppajärjestön, WTO:n jäsen

WTO-jäsenyys on lähinnä tullisopimus ja investointisopimus. Suomen vienti on tällä hetkellä Venäjälle noin 6 miljardia euroa/vuosi. Kiinan noin 80 miljardia per vuosi. Usan noin 10 miljardia. Kiina aikoo tuplata vientinsä, USA aikoo kolminkertaistaa. Kilpailu kiristyy, mutta Suomen on nyt mahdollisuus lisätä vientiään Venäjälle. 

http://yle.fi/uutiset/nain_suomi_hyotyy_venajan_wto-jasenyydesta/6264437

 

30.7.

Väärin peloteltu ja perusteltu

Suomalaisia pelotellaan joka välissä Lehman-möröllä. Vaikka 2008 laman väitetään alkaneen Lehman Brothers´in konkurssista, lama olisi tullut siitä huolimatta. Suomi on maksanut tai luvannut maksaa uuden Lehman-kriisin torjumiseksi nyt noin tuplana sen summan kuin alkuperäisestä Lehman-kriisistä koitui menetyksiä.

Euron menestystarina perustuu velanottoon. Saksalaiset, ranskalaiset ja brittiläiset pankit syytivät halpaa lainaa rajattomia määriä jokaiselle halukkaalle eurovaltiolle ja niiden kansalaisille. Kun Kreikan talous odotetusti kaatui, lainoista tuli taloudellinen ja poliittinen kysymys. Lainoittajapankkien kotimaat olisivat voineet uudelleen pääomittaa pankkinsa itse, mutta poliittinen vastustus kotirintamalla olisi noussut melkoiseksi. Vastineeksi pankkituesta olisi vaadittu pankkien osittaista tai kokonaan kansallistamista. Tätä taas pankit eivät halunneet. Toki suurille pankkimaille sopii vallan mainiosti, että muut maat osallistuvan niiden pankkien tukemiseen. Pankkien neuvomana kehitettiin ajatus kierrättää pankkituki Kreikan kautta, ja hämäyksen vuoksi kutsua sitä kriisivaltioiden pelastamiseksi. Myöhemmin on perustettu erilaisia tukihimmeleitä, joiden kautta rahaa siirretään pankeille. Suomi lainaa rahat antaakseen rahat ERVV:lle joka antaa rahat espanjalaisille pankeille. Espanjassa rahat viipyvät vain hetken, kun ne taas siirtyvät mm. Saksan pankeille.  Saksa lopettaa tukipakettien antamisen, kun se on saanut omansa pois. Tilastoista paljastuu, että Suomella ei pitäisi olla mitään tekemistä kriisitoimien kanssa. Suomi ei ole osallistunut velkakuplan puhaltamiseen tai sen rahastamiseen. Suurten maiden pankit ovat saaneet voittonsa, mutta eivät halua maksaa tappiota. Siihen tarvitaan veronmaksajia. Juuri tätä jättiläismäistä tulonsiirtoa suurille pankkimaille ja niiden suurpankeille ainoana Pohjoismaana Suomikin kustantaa. Suomen osallistumista yhä kalliimpien kriisitoimien kustantamiseen ei voi perustella millään järkisyillä.

Suomea pelotellaan myös hurjilla koroilla, jos emme kuuluisi euroon. Mahtavatkohan ruotsalaiset euron kannattajat käyttää samaa argumenttia? Meidän pitäisi nyt siis ilmeisesti uskoa, että jos Suomi olisi jäänyt muiden pohjoismaiden tavoin rahaliiton ulkopuolelle, niin meillä olisi korot alkaneet mystisesti nousemaan, kun ne muualla maailmassa laskivat.

Euroa on myös perusteltu viennillä. Tutkimusyhtiön Capital Economicsin mukaan eurojäsenyyden tuomat taloudelliset hyödyt ovat kuitenkin nykyisin Suomelle muita euromaita selvästi vähäisempiä. Tämä johtuu siitä, että euroalueen osuus Suomen viennistä alle kolmannes.

Suomen kannattaa pysyä eurossa, jos Suomi jää tukipakettien ulkopuolelle. Tämän tyyppiset tukitoimet ovat EU:n omia sääntöjä vastaan ja siksi Suomella pitäisi olla mahdollisuus sanoa: emme tule maksajiksi. Jos emme voi pysyä jatkuvan tulonsiirron ulkopuolella, on parempi ottaa markka takaisin. 

19.7.

Tulevaisuuden Suomessa tarvitaan sekä katsomusten tuntemusta että kykyä puhua uskonnoista

 

Kun yliopistoja alettiin Euroopassa perustaa, niissä oli kolme tiedekuntaa: filosofinen, lääketieteellinen ja teologinen. Ylin ja arvostetuin näistä oli teologinen. Koululaitoksemme on  syntynyt kirkon helmassa.  Kristinuskon historia Suomessa ulottuu ristiretkiajalta nykypäivään.

Koulussa tulisi oppia perusasioita kristillisyydestä osana suomalaista kulttuuria ja yhteiskuntaa. Jokaisella maalla on omat tapakulttuurinsa ja perinteensä, joihin usein liittyy uskonto. On tärkeää tietää, miksi vietämme esim. pääsiäistä. Raamatunkertomusten tunteminen kuuluu yleissivistykseen. Toivon, että koulussa uskonnon tuntimääriä ei ainakaan enää leikattaisi. Uskonto vaikuttaa voimakkaasti ympäröivään yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Esimerkiksi suurta osaa Euroopan historiasta, kulttuurista ja maalaustaiteesta ei voi ymmärtää tuntematta roomalaiskatolista uskoa pyhimyksineen. Kristinuskolla on voimakas yhteys eurooppalaiseen ajanlaskuun, kuvataiteeseen, juhlaperinteeseen, lainsäädäntöön, tapakulttuuriin, pukeutumiseen sekä suomen kieleen ja suomalaiseen nimistöön. Uskonnot ovat kulttuurien syvärakennetta. Islamilaista yhteiskuntaa ei ymmärrä tuntematta uskonnon keskeisiä ideoita ja USA:n politiikkaa on mahdotonta ymmärtää ilman reformoitua kristillisyyttä. Uskonnot ovat globaaleja toimijoita, ja siten avainasemassa puhuttaessa maailmanrauhasta. Turvallisuuspolitiikan näkökulmasta opetuksessa on tärkeää käsitellä myös uskontojen varjopuolia ja niiden osallisuutta kriiseihin. Paras tapa ehkäistä fundamentalismia on tarjota asianmukaista ja kriittistä tietoa omasta ja muiden uskonnoista sekä niiden sisäisestä moninaisuudesta. Uskontoja tarkastellaan ilmiönä, joissa on aineksia niin rauhanrakentamiseen kuin väkivaltaan. 

Kansainvälisyyskasvatuksen tavoitteet eivät toteudu omasta identiteetistä luopumalla, vaan siihen entistä syvemmin perehtymällä. On tärkeä myös syventyä toisiin uskontoihin ja kulttuureihin, jotta voitaisiin välttyä ennakkoluuloilta. Uskonnonopetus on tärkeä globaalien toimintavalmiuksien kannalta, olipa kyse sitten kaupankäynnistä, diplomatiasta tai matkailusta. Tulevaisuuden Suomessa tarvitaan sekä uskontojen ja katsomusten tuntemusta, että kykyä puhua uskonnoista.

 

28.6.

Kansainväliset sijoittajat haistaneet rahan lastensuojelupalveluissa

Kuntien ulkoistaessa terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluita yrityksille osa verorahoista jää saamatta ja alun näennäiset säästöt kääntyvät kasvaneiksi menoiksi. Ulkomaisessa pääomistuksessa olevat monikansalliset yhtiöt kierrättävät tuloksensa ulkomailla. Julkisen terveyden- ja sosiaalihuollon tulisi olla kilpailukykyinen vaihtoehto ulkoistamisen sijaan, koska pelkästään menetetyillä verovaroilla voitaisiin palkata lisää työntekijöitä. Työttömiä on tälläkin hetkellä viisi kertaa enemmän kuin vapaita työpaikkoja.

Terveydenhuollon lisäksi myös sosiaalitoimi on hyvää vauhtia siirtymässä samaan suuntaan. Tutkimusprofessori Matti Rimpelän mukaan kansainväliset sijoitusyhtiöt ovat löytämässä Suomesta uuden kultakaivoksen: lastenkodit. Yksityisten lastenkotien määrä on kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaistunut, koska kunnat eivät ole rakentaneet omia laitoksia. Yksityiset lastenkodit ovat aiemmin olleet pienten toimijoiden kuten yhdistysten, itsenäisten ammatinharjoittajien ja perhekotien ylläpitämiä. Nyt alalle on alkanut ilmaantua kansainvälisiä pääomasijoittajia. Ne pyrkivät ostamaan pieniä yksiköitä ja muuntamaan niiden toiminnan tuottoisaksi yritystoiminnaksi. Sama ilmiö on hiljattain ollut varsin yleistä myös vanhusten hoiva-alalla.

Laitoksiin sijoitettujen lasten osuus on kasvanut 2000-luvulla. Kuluvana vuonna kuntien menot lasten laitos- ja perhehoitoon kohoavat arviolta 650 miljoonan, mikä on suunnilleen yhtä paljon kuin koko Suomen lukiokoulutuksen menot. Yhden sijoitetun lapsen laitoshoito maksaa keskimäärin noin 98 000 euroa vuodessa. Kustannukset kunnille ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina: vuoden 2006 ja 2010 välisellä ajalla 200 miljoonalla eurolla eli lähes 50 prosenttia. Kustannusten nousu on selitettävissä suurelta osin laitossijoitusten osuuden kasvulla sekä sillä että niitä pyörittävät voittoa tavoittelevat yksityiset yritykset. Tavallisessa sijaisperheessä kustannukset ovat vain neljänneksen laitoshoidosta.

Verovaroilla kustannettujen peruspalveluiden antaminen kansainvälisten suuryritysten käsiin on huolestuttava suuntaus. Palvelujen ulkoistukset sekä niiden kustannus- ja muut vaikutukset tulee jatkossa harkita tarkemmin.  Lisäksi kuntapalvelujen kilpailutus- ja hankintalakeja on muutettava siten, että nollaveron epäreilua kilpailuetua ei voi hyödyntää.

 

 

27.5.

Vakuudet, jotka Suomi sai. 

"Se (vakuusratkaisu) on erittäin epämiellyttävä, koska maksat kalliin hinnan jostain, jonka voit saada ehkä vasta noin 15 tai 30 vuoden päästä." -Hollannin valtiovarainministeri Jan Kees de Jager (STT/TS)

"Kaikki ministerit ymmärsivät esityksen sisällön. Kun kysyin, haluaako joku toinen maa vakuuksia, vastaus oli selkeä ei."-Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (YLE)

"Pelkästään se, että kukaan muu ei ole tähän tarjoukseen tarttumassa, vaikka se olisi avoin muillekin, kertoo selvää kieltä siitä, että ei tämä mikään loistojuttu ole."  -Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki (Taloussanomat)

"Koska Suomi saa vakuuksia, se joutuu tyytymään hieman pienempään korkotuottoon, kun muut tukilainaa antavat maat. Lisäksi vakuuksien takaisinmaksamiselle tappion kohdatessa on sovittu aika pitkä aikaväli. Vakuus ei myöskään kata koko vakuussummaa, eli tilanne on aika lailla sama niiden maiden kannalta, jotka eivät saa vakuuksia ja jotka saavat paremman koron."-Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander (MTV3)

"Järjestelmä on kaiken kaikkiaan on hyvin monimutkainen. Kreikkalaisten pankkien kautta sijoitetaan joihinkin kolmen A:n valtion obligaatioihin, mitä sitten 15-20 vuoden päästä, millainen maailma silloin on? Tämä vakuusasia on tämän puolen vuoden aikana saanut farssin elkeitä. Jos tämä nyt saadaan tällä tavalla ratkaistua ja meidän valtiovarainministerille tarjoutuu mahdollisuus pestä kasvonsa ja näyttää suomalaisille, että hän on ajanut suomalaisten asiaa, niin hyvä niin." -Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen (YLE)

"Moni ei kutsuisi vakuudeksi tällaista vakuutta, joka kattaa 20 prosenttia. Jos pankki lainaa rahaa asuntoon, se haluaa yleensä koko lainasumman vakuuden. Vaikea nähdä, että tästä toisaalta on haittaakaan. Mukavinta olisi, jos farssimainen vakuuskeskustelu nyt unohdettaisiin." -Konjunkturinstitutin tutkimusjohtaja Juhana Vartiainen (HS)

"Tulos ei todellakaan ole mikään menestystarina. Kyse ei ole mistään turvaavasta vakuudesta - senhän pitäisi olla koko summa. Jos vakuuden      realisoimista pitää odottaa 15-30 vuotta, niin siinä kurki kuolee ennen kuin suo sulaa. Tämä on poliittinen temppu, jolla Sdp ja vasemmistoliitto haluavat selittää sen että takki on kääntynyt. Nehän vastustivat aiemmin sekä Kreikan että Irlannin lainoja." -Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini (HS)

"Tällä tavalla ennen kaikkea sosiaalidemokraatit yrittävät kansan silmissä ostaa oikeutuksen siihen takinkääntöön, minkä vaalien jälkeen ovat tehneet eli ovat lähteneet mukaan lisäämään Suomen vastuita valtavasti. Ovat vielä meidän piikkiin olleet valmiita hyväksymään pankkien tukemisen ja velkapaperien jälkimarkkinoilta ostamiset ja muut tämäntyyppiset toimet."- Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen (YLE)

"Mikä muu euromaa, edes AAA-luokituksen saanut, pystyy pääomittamaan osuutensa pysyvästä kriisirahastosta yhdellä kertaa? Ei kovin moni." -Pääministeri Jyrki Katainen, kokoomus (Suomenkuvalehti.fi)

 

21.5.

Huuda hiljaa etteivät naapurit kuule

Perheväkivalta-käsitteen historia aloitetaan usein vuodesta 1971, jolloin englantilaisen tv-reportterin vaimo Erin Pizzey perusti naisten turvakotitoiminnan. Myöhemmin Pizzey kirjoitti myös kirjan Huuda hiljaa etteivät naapurit kuule, josta tuli aikansa bestseller.

Vuosia sitten oltuani valtakunnallisessa opettajien täydennyskoulutuksessa sain tutustua opettajakollegaan. Hän kertoi minulle tarinansa. Hän oli noin kaksi vuotta sitten eronnut väkivaltaisesta puolisostaan. Aluksi suhteessa kaikki oli hyvin.Pikkuhiljaa mies alkoi nakertaa hänen itsetuntoaan. Hän nimitteli, vähätteli ja haukkui milloin mistäkin. Hän huomautteli naisen tuttavapiiristä, harrastuksista ja lopulta pyrki eristämään naisen. Kun fyysinen väkivalta alkoi, puolet työstä oli jo tehty. Naisen itsetunto oli mennyt ja hän tunsi olevansa riippuvainen miehestään. Ensimmäinen lyönti ei ollut niin kova, etteikö sitä olisi voinut antaa anteeksi. Nainen kertoi, että vuosien varrella hänen käsityksensä normaalista käytöksestä ja parisuhteesta hämärtyi. Siitä hän oli onnellinen, että heillä ei ollut lapsia. Jonain päivänä hän sai voimia lähteä ja muutti vanhempiensa kotiin ja oli siellä omien sanojensa mukaan ᡹sängyn pohjalla viikkokausia᡹. Hän otti eron ja hankki oman asunnon. Terapia oli auttanut häntä näkemään asioita selvemmin. Hän sanoi, että tärkeä apu selviytymiseen ovat kuuntelevat ihmiset.

Muistan myös tätini kertoneen tapauksesta, jossa nainen saatiin elvytettyä elävien kirjoihin vakavan pahoinpitelyn jälkeen. Tultuaan tajuihinsa, nainen sanoi sänkynsä viereen kukkien kanssa ilmestyneelle miehelleen, että pitikö minunkaan nyt sitä tai tätä sanoa. Tyypillisesti väkivaltaa puolisoaan kohtaan käyttävä mies ei tunne itseään vastuulliseksi tekemisistään. Tätini toimi tuolloin hoitavana lääkärinä naiselle ja informoi, että väkivalta on rikos, josta vastuussa on tekijä, ei uhri.

Norjalaiset psykologit Lökke ja Isdal ovat kuvailleet väkivaltaisen miehen muotokuvan, joka perustuu heidän kokemuksiinsa käytännön terapiatyössä. ᡹Minä tunnen itseni pieneksi ja kestän sen tekemällä hänet vielä pienemmäksi. Koen, että en hallitse tilannetta ja siksi haluan hallita ja kontrolloida läheisteni elämää. Torjun epävarmuuteni ᢹ häneenhän ei voi luottaa.᡹

Elämme kulttuurissa, joka opettaa pojille rohkeutta ja vastuuta työelämässä ja ulkoisissa suorituksissa mutta ei läheisissä ihmissuhteissa. Me opetamme pojille jalkapalloa ja pelejä, jotka kehittävät fyysisesti, mutta emme opeta heitä seisomaan omilla jaloillaan omassa tunne-elämässään. Eihän ihmisyyden mitta ole työ, vaan toinen ihminen.Läheisiään kunnioittavalla ihmisellä on korkeampi kynnys väkivallan käyttöön kuin sillä joka nimittelee ja suhtautuu läheisiinsä väheksyvästi. Jos jokin asia parisuhteessasi tuntuu suorastaan hullulta, siitä kannattaa jutella ystävän kanssa ᢹ todennäköisesti tuntumasi on oikea.

Yksiselitteistä syytä väkivaltaan ei tietenkään ole. Monet kuitenkin pitävät kotiväkivallan kohteena olemista tai sen sivusta seuraamista kaiken muun väkivallan ᡹isänä᡹. Väkivallan julki tuleminen sinänsä voi auttaa katkaisemaan väkivaltakierteen, mutta pakkovelvoitteilla tuskin syntyy pysyviä muutoksia. Käsittelemällä asioita opitaan tunnistamaan riskitilanteita ja pysähtymään ajoissa, ennen kuin tilanne repeää käsistä.

Gramma ennaltaehkäisyä on enemmän kuin kilo hoitoa. Parisuhdeväkivaltaa tarkasteltaessa ei myöskään saa unohtaa miesuhreja, sillä tilastokeskuksen mukaan noin 10ᢹ20 prosenttia perheväkivaltatapauksista on naisten tekemiä.

 

23.4.

Järjen valtakausi on päättymässä globaaliin järjettömyyteen

᡹Kysymys ei ole pelkästä talouden haaverista vaan kulttuurin haaksirikosta. ᡹

Viisivuotias tyttäreni seisoi jalat hieman harallaan ja kädet lanteilla. Määrätietoisesti sormeaan heristäen hän sanoi minulle: ᡹Jos olet syönyt ne kaikki suklaat, jotka olivat tuossa pöydällä, olet pahassa liemessä᡹. Tyttäreni oli saanut suklaata isältään ja hänen oikeudentuntonsa sanoi, että ne olivat hänen omiaan. Suklaat löytyivät pöydältä sanomalehden alta.

Presidentti Niinistö virkaan astuessaan puhui oikeudentunnosta. Oikeudentunnolla tarkoitetaan yksilön käsitystä siitä, mikä on moraalisesti oikein. On tärkeää pohtia mikä on oikeudenmukaista, kohtuullista ja mihin meillä on varaa. Kohtuuden loppu on ahneuden alku.  Moraalikato vaanii aina, kun toteutuneet riskit jaetaan yhteisesti ja voitot pysyvät yksityisinä. Kysymys ei ole pelkästä talouden haaverista vaan kulttuurin haaksirikosta. 

EU aloitti tämän vuoden viisi miljardia euroa pakkasella. Perussopimuksen mukaan unionilla ei saa olla budjettivajetta. EU-parlamentin budjettivaliokunnassa istuva suomalaisparlamentaarikko Carl Haglund pitää viittä miljardia vain jäävuoren huippuna. Maksamattomia sitoumuksia on vielä 200 miljardin edestä, joten EU:n on käytävä jäsenmaidensa kukkaroilla. Edessä on lisäbudjetti ja komissio aikoo esittää myös selvää korotusta jäsenmaksuihin ensi vuodelle.

Hallitus vahvistaa, että Suomen ERVV:n takausvastuiden määrä korkoineen kasvaa yli 30 miljardiin euroon. Raimo Sailas myöntää, että takuiden langetessa Suomi ei pysty niitä maksamaan. Silti poliitikoilla ovat jo kynät valmiina allekirjoittamaan lisää kriisivastuita. Taloussanomat ja Jan Hurri tylyttävät, että Kreikan piti saada huojennusta velkoihinsa, pankkien piti jakaa taakkaa ja kriisin piti talttua. Mutta mitä tapahtuu? Kreikan velka on tukipakettien aikana huomattavasti kasvanut eikä suinkaan supistunut ja kriisi vain pahenee. Kriisitoimet ovat kuin silmänkääntötemppu, jossa huijataan kaikkia ja varsinkin Suomea. Analyysiyhtiö Capital Economics arvioi, että Kreikan kolmas tukipaketti on odotettavissa nopeimmillaan ensi kesänä ja viimeistään kolmen vuoden kuluttua.

Tämä päättyy aikanaan, kunhan velkaisten euromaiden kautta suoritettu varainsiirto kansalaisilta pankeille on saatu suoritettua loppuun. Kun pöly laskeutuu, huomaamme että raha ja valtasuhteet ovat muuttuneet pysyvästi ja keskittyneet maailmassa yhä pienemmälle osalle. Pappi Kai Sadinmaa sanoi radion aamuhartaudessa, että Eurooppa ja länsimainen sivilisaatio, valistuksen perillinen, on uppoamassa kuin italialainen loistoristeilijä. Hyvinvointipaattiin ei pääse kohta kuin harvat ja valitut, vip-kortilla. Järjen valtakausi on päättymässä globaaliin järjettömyyteen. Vaikka Eurolaivan pohja on riekaleina, poliitikot rauhoittelevat meitä kansalaisia: "Ei ole mitään hätää, pysykää rauhallisina. Ottakaa olut ja katselkaa Uutisvuotoa."

Boston Consulting Groupin varallisuusselvityksestä ilmenee, että rikkain prosentti omistaa 40 prosenttia maailman varallisuudesta. Tämä epäsuhta pahenee jatkuvasti. Ahneutta on, kun mikään ei riitä. John F. Hylan, New Yorkin pormestari sanoi vuonna 1922: ᡹Todellinen uhka tasavallallemme on näkymätön hallitus. Sen johdossa on pieni joukko pankkiiriliikkeitä. Tämä pieni voimakkaiden kansainvälisten pankkiirien klikki käytännössä pyörittää hallintoamme omien itsekkäiden päämääriensä hyväksi.᡹

  
19.3.

Lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä häväistään ruumis ja rikotaan mieli

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö herättää paljon tunteita. Iltalehti 10.3.2012 kertoi, miten Kouvolan hovioikeus oli vahvistanut musiikkioppilaitoksen opettajan saaman tuomion 15-vuotiaan tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Mies tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Mielestäni viiden kuukauden ehdollinen tuomio on aivan liian pieni. Uhrin oikeuksien pitäisi painaa enemmän kuin rikoksentekijän oikeudet, koska rikoksentekijä tekee valintansa, mutta uhrilla ei ole sitä mahdollisuutta.

Tiedän miespapin, joka käytti useita nuoria poikia seksuaalisesti hyväkseen. Aikuiseksi kasvettuaan yksi näistä pojista ilmiantoi papin. Tämä rohkaisi muitakin kyseisen papin uhriksi joutuneita astumaan esiin. Pappi joutui lähtemään kyseisestä seurakunnasta. Nykyään hän kuitenkin toimii toisessa seurakunnassa pappina. Hän vältti tuomion, koska rikokset olivat jo vanhentuneet.Tekijä on usein lapselle tuttu, jonka on helppo ristiriitaisessa tilanteessa manipuloida ja uhkailla uhri vaikenemaan. Hyväksikäytön uhri kokee syyllisyyttä ja häpeää. Seksuaalirikos on rikoksista järkyttävin. Siinä häväistään ruumis ja rikotaan mieli. Pahimmillaan seksuaalinen hyväksikäyttö traumatisoi ihmisen loppuiäksi.

Amerikkalainen Oprah Winfrey pitää suosittua keskusteluohjelmaa televisiossa. Hän kertoi itse lapsena joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Hänen setänsä raiskasi hänet, kun hän oli 14-vuotias. Tapauksen jälkeen oma isä esitti tyttärelleen kysymyksen: ᡹Raiskasiko setäsi sinut vai halusitko sinä sitä?᡹ Kysymys oli todella asiaton ja loukkaava. Oprah korosti ohjelmassaan, että vaikka 14-vuotias tyttö tulisi ilkialastomana ehdottamaan seksiä aikuiselle miehelle, niin terve mies sanoisi, että laita tyttö pieni vaatteet päälle ja nopeasti. Tapahtuman jälkeen miehen tulisi välittömästi kertoa tytön vanhemmille tapahtuneesta. 

Yhdysvalloissa vankiloista vapautuvien pedofiilien nimet julkaistaan internetissä. Pedofiilin nimen ja valokuvan julkistamisella ei pyritä siihen, että rangaistuksen päälle lisättäisiin rangaistusta. Tällä ei myöskään kannusteta lynkkauksiin. Ideana on, että lähiympäristöä pystytään varoittamaan, jolloin pedofiilin on vaikeata tai jopa mahdotonta toteuttaa taipumuksiaan. Venäjällä lapsen raiskaajalle jää vain kaksi vaihtoehtoa: kemiallinen kastraatio tai elinikäinen vankilatuomio. Oikeustieteen emeritusprofessori Erkki Havansin mielestä maassamme tietosuojassa mennään liian pitkälle. Suomessa on Havansin mukaan unohdettu uhrien oikeudet.  Uusintarikollisuuden todennäköisyyden pienentäminen on tehokas keino lisätä lasten turvallisuutta, koska samalla tekijällä voi olla kymmeniä uhreja.  Pedofilia on sukupuolinen kohdehäiriö, joka määritellään Maailman terveysjärjestön tautiluokituksessa kohdassa F65.4. Parantavaa hoitoa pedofiliaan ei tunneta. Vankilassa pedofiilien on mahdollista saada psykiatrista apua, mutta vain hyvin harva hyötyy siitä, koska pedofiileiltä puuttuu sairaudentunto.

Lapseen kohdistuvat seksuaalirikokset eivät aina ole pedofiilin tekemiä, vaan lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja riistoa harjoittavat myös henkilöt, joilla ei ole lapsikohteista seksuaalihäiriötä. Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ei tulisi koskaan vähätellä, vaikka uhri olisi lähellä suojaikärajaa. Lasta hoitavan aikuisen on tärkeää kuunnella lapsen viestejä ja mahdollisen hyväksikäytön paljastuessa osoittaa, että kestää asian ja pystyy ottamaan vastuun tilanteesta.

 

 1.3.

Rahaa saa työllä

Koulussamme vieraili opintopäivillä nuori parikymppinen poika, joka ei peruskoulussa pysynyt yleisopetuksen mukana. Hän tarvitsi oppimiseensa tukea ja lähes kaikki hänen oppiaineensa olivat yksilöllistetty. Hän ei lannistunut eikä antanut periksi. Hän ahkeroi entistä enemmän. Hän pyrki ja pääsi ammattikouluun ja valmistui luokkansa priimuksena. Vierailijamme seisoi selkä suorana ja hänellä oli hyvin lämmin ja rento ote esiintyessään. Hän korosti hyvän käytöksen merkitystä työelämässä. Tänään hän jatkaa perheyritystään, jossa käy paljon tyytyväisiä asiakkaita. Tämä yritys vastaanottaa paljon harjoittelijoita ja ensimmäiseksi vierailijamme kertoi kiinnittävänsä huomiota seuraaviin asioihin: otetaanko hattu pois, sanotaanko päivää reilusti, käyttäydytäänkö asiallisesti ja tartutaanko töihin. Hän myös huomioi otetaanko luuta käteen mielellään vai odotellaanko kädet suorina, että joku muu siivoaisi.

Yrittäminen vaatii rohkeutta.

Rohkeus ei ole pelon puutetta, vaan pelon hallintaa. Monta kertaa suuret innovaatiot lähtevät pienistä yhden tai kahden henkilön yrityksistä. Teknologiayhtiö Applen perustaja Steve Jobs aloitti itse kahden hengen yrityksestä vanhempiensa autotallissa. Pappani aloitti yrittäjänä 15-vuotiaana tekemällä ja myymällä suksia jo ennen sotia. Niillä hän elätti leskiäitiään ja kuutta sisarustaan. Myöhemmin hän perusti yrityksen Kokemäen Puusepät, jossa tehtiin kalusteita mm. pankkeihin ja apteekkeihin.

Pärjätäkseen suomalaisten tulisi enenevässä määrin ryhtyä yrittäjiksi.

Kirjoitukseni alussa oleva nuori poika on loistava esimerkki, mitä todellinen yrittäminen saa aikaan. On tärkeää kannustaa yrittäjyyteen jo koulussa ᡹luota itseesi - uskalla yrittää᡹. Keksijä ja liikemies Thomas Edison teroitti kuulussa lausahduksessaan luovan työn olevan 99% perspiraatiota eli hikeä, ja vain 1% inspiraatiota. Edisonilta kerran kysyttiin, miltä tuntui epäonnistua tuhansia kertoja hehkulamppua keksittäessä?  Edison vastasi: ᡙEn ole epäonnistunut kertaakaan. Päinvastoin, olen täysin onnistuneesti eliminoinut 10 000 huonoa tapaa valmistaa hehkulamppuja.᡹

Päättäjiemme tulisi olla vähintään yhtä huolissaan kuin kansalaisten Suomen taloudesta

 Aikaisemmista virheistä on opittava. Ei siitä niin kauan aikaa ole, kun esimerkiksi Soneran rahat hävittiin UMTS- kaupoissa. Kun julkisessa taloudessa säästetään, kukaan asiasta päättävä ei poista omaa virkaansa. Sen sijaan, poliisit ja hälytyskeskuksen työntekijät joutuvat etsimään määrärahojen vähennysten vuoksi muita hommia.

Suomen kansantalous ei pelastu veroja korottamalla.

Suomi pelastuu yrittämällä. Työpaikkoja eivät luo poliitikot vaan yrittäjät. Uusia työpaikkoja luovat eniten 1-5 vuotta vanhat yritykset. Yrittäjien kannalta on tärkeää, että byrokratiaa on vähän ja se on yksinkertaista. Poliitikkojen pitäisi pitää huolta, että ahkeruus ja työnteko ovat kaikissa tilanteissa riittävän kannustavia. Myös yhden henkilön yrityksen työllistävä ja taloudellinen vaikutus on merkittävä. Mikro-ja pk-yrittäjät kannattelevat Suomen taloutta ja hyvinvointia. Rahaa ei tule toivomalla vaan töitä tekemällä.

  
28.1.

Toimittaja Kari Heino otti Satakunnan Kansassa kantaa kolumniini. Lähetin alla olevan vastineen. 

Kehitysapu on tabu

Toimittaja Kari Heino otti kantaa kolumniini ᡹Kehitysavusta tulisi leikata rahaa vanhusten hyväksi᡹ (19.12.). Heino toteaa Alakerta -kirjoituksessaan ᡹Afrikka korjaa vanhusten huollon ongelmat?᡹ (28.1.), että kehitysapuun ja kotimaiseen vanhustenhuoltoon käytettävän rahan rinnastaminen on egoistista ja populistista.

Valtion budjetti on nollasummapeliä. Se tarkoittaa sitä, että jos laitat rahaa johonkin, niin se on jostain pois.  Kyse on siitä, miten yhteiset varat käytämme parhaiten. Rahojen käytön priorisointi ja taistelu resursseista on joskus haastavaa. Etenkin, kun Suomi velkaantuu joka vuosi lisää. En ymmärrä miksi kehitysavusta ei voida keskustella avoimesti ja pitää sekin mahdollisella leikkauslistalla.

Mitä kehitysapuun tulee, niin pelkän julistamisen sijaan pitäisi olla myös tuloksia. Miksi kehitysavun arvostelu tai siihen puuttuminen on tabu? Siksi, että avustamisen ympärille on kehittynyt suunnaton määrä erilaisia instituutioita. Liian monen ihmisen intressit ovat vaarassa. Yksinomaan Maailmanpankissa on kymmenentuhatta työntekijää ja YK:ssa saman verran. Ainakin puoli miljoonaa ihmistä saavat toimeentulonsa kehitysyhteistyömäärärahoista.  Kyseessä on myös moraalinen tabu: länsimaat tuntevat kollektiivista syyllisyyttä kolonialismin ajasta (myös ne maat, jotka eivät koskaan siirtomaabisnekseen osallistuneetkaan).  Tarkoitus on ollut hyvä, mutta viimeisen 50 vuoden kehitysapu on vain pitkittänyt köyhyysongelmaa ja lisännyt korruptiota sekä kehitysmaiden riippuvuutta teollisuusmaista.  Onhan se vaikea myöntää, että hyvällä tahdolla annettu apu on aiheuttanut enemmän pahaa kuin hyvää.

Toisten rahoilla on helppo olla höveli. Antamisen ilo on hieno asia. Varakkaassa Suomessa kaikki eivät ole varakkaita. Verovaroja tulisi ensisijaisesti suunnata kotimaahan. Vanhustenhuollon lisäksi meillä on paljon muitakin kohteita, jotka tarvitsisivat kipeästi lisää määrärahoja.  Ulkomaisesta avusta puhuttaessa kannatan erityisesti vapaaehtoisia kehitysapulahjoituksia ja vapaaehtoistyötä.

Jaa tämä Facebookissa

 

23.1.2012

Puuttumattomuus on piittaamattomuutta

Päihteet: Alkoholismi on sairaus, joka ei tunne ikärajoja

Päihteet ja etenkin alkoholin suurkulutus ovat yhteiskuntamme merkittävämpiä terveysuhkia. Vain 20ᢹ30 prosenttia päihdehäiriöisistä tunnistetaan. Päihteiden varhaiseen riskikäyttöön ei puututa. Myös läheisten mukaanotto on puutteellista. Varhainen tunnistaminen on tehokkaan hoidon edellytys. Usein haetaan ensin apua sosiaalisesti hyväksytympään vaivaan kuin päihdehäiriöön kuten unihäiriöön ja uupumukseen. Päihteiden käyttö provosoi psykiatrisia häiriöitä kuten harha-aistimuksia ja psykoottisia häiriöitä. Masennuksissa ja erilaisissa paniikki- ja ahdistushäiriöissä on usein lisänä päihdehäiriö.

Puuttuminen ja puhuminen ovat ensimmäisiä asioita. Nuorille suunnatuilla havahdutuksilla eli päihdeaiheisilla tietoiskuilla voidaan vaikuttaa. Toimin opiskeluaikana ammattikoulussa ruotsin- ja englanninkielen opettajan sijaisena. Koulussa oli joukko nuoria, jotka eivät olleet kiinnostuneita koulunkäynnistä. Heillä oli paljon poissaoloja. Koulun kuraattori kysyi heiltä, mitä he aikovat elämässään tehdä. He vastasivat, että he aikovat puliukoiksi. Yhtenä päivänä kuraattori pakkasi kyseiset pojat koulun pikkubussiin ja vei heidät alkoholistien suojakotiin. Sieltä ei lähdetty ennen kuin jokainen haju ja erite oli havaittu. Kotiin lähdettiin vasta, kun koko kurjuus oli nähty. Tämän käynnin jälkeen näitä nuoria rupesi koulunkäynti kiinnostamaan enemmän ja myös puheet muuttuivat.

Puuttumattomuus on piittaamattomuutta. Alkoholismi on sairaus, joka ei tunne ikärajoja. Nuoruusiässä riippuvuus mielihyvää tuottavaan päihteeseen syntyy vielä nopeammin, kuin aikuisella. Tämä voi johtaa siihen, ettei surua, ongelmia, iloa, pettymyksiä, jännitystä tai stressiä pystytä käsittelemään sellaisenaan vaan tunteiden säätelyyn otetaan avuksi alkoholi.  Alle 14-vuotiaista säännöllisesti alkoholia käyttävistä nuorista 40 prosenttia sairastuu myöhemmin alkoholismiin. Riski on 25-vuotiaana enää yhden prosentin luokkaa. Jokainen viikko, kuukausi ja vuosi, joilla alkoholikokeiluja siirretään eteenpäin, on merkityksellinen. Nuorten yleisimmin käyttämät alkoholijuomat ovat niitä samoja, joiden mainontaa nuoret havaitsevat parhaiten. Alkoholimainonnan herkästi luomat positiiviset mielikuvat houkuttelevat alaikäisiä alkoholin käyttäjiksi. Mielestäni alkoholimainonta tulisi kieltää televisiossa ja elokuvissa.

Silloin kasvatat eniten, kun et tiedä kasvattavasi. Suomalainen juomakulttuuri siirtyy eteenpäin lapsille ja nuorille. Suomessa alkoholin kokonaiskulutus on suurempi ja kulutamme enemmän väkeviä alkoholijuomia kuin muissa Pohjoismaissa. Alkoholia kohtaan mielipiteet ovat kiristyneet 2000-luvun Suomessa, mutta suhtautuminen alkoholiin on ambivalenttia. Asennetasolla alkoholihaittoja ei siedetä kovin hyvin, mutta alkoholinkäyttöön suhtaudutaan kuitenkin vapaamielisemmin kuin aiemmin. Myös toisten alkoholinkäyttöön suhtaudutaan kriittisemmin ja samalla omaan sallivammin.

Useiden tuttavieni työpaikoilla harrastetaan tänä vuonna tipatonta tammikuuta. Omalla työpaikallani ilmoitustaululle oli ilmaantunut anonyymit laihduttajat. Vertaispaine auttaa noudattamaan yhteisesti sovittua tavoitetta oli kysymys sitten laihduttamisesta tai juomattomuudesta. Vuonna 2008 tipatonta tammikuuta vietti noin 25 prosenttia väestöstä. Tipatonta kuukautta kannattaisi viettää muulloinkin kuin tammikuussa. Alkoholimyönteisessä kulttuurissamme on hyvä tuoda esiin, että alkoholin käytön vähentäminen on mahdollista ja hyväksyttävää ilman erityistä selittelyn tarvetta. Ystäväni, joka ei käytä alkoholia ollenkaan, joutuu aina selittelemään miksi asia on näin.

Jaa tämä Facebookissa

  

13.1.2012 Timo Soini Porissa

Suomi ei ole vain pala Eurooppaa vaan jotain kaunista, jota ei koskaan myydä saa. Suomi tarvitsee isänmaallisen presidentin. Suomi tarvitsee presidentin, joka on ylpeä Suomesta ja ajaa suomalaisten etuja.

Isänmaallisuuden lisäksi Timo pystyy itsenäiseen päätöksentekoon. Hän ei ole riippuvainen muiden mielipiteistä, koska hänellä on omat. Kahta täysin samanmielistä ihmistä ei ole olemassakaan. Kun minä äänestän presidenttiä, minua ei kiinnosta mitä mieltä ehdokas on nyt esimerkiksi kondomeista. Minua kiinnostaa suuret linjat eli perusarvot, kuten rehellisyys ja suoraselkäisyys.

Olen kirjoittanut ainakin kaksi kirjoitusta Satakunnan Kansaan, joissa olen maininnut isoisäni. Enkä jätä häntä nyt pois tästäkään kirjoituksestani. Isoisäni sanoi kerran, että ᡹fiksu ihminen oppii muiden virheistä, tavallinen oppii omistaan ja tyhmä ei opi mistään᡹. Minä pidän fiksuista presidenteistä. Perussuomalaiset eivät ole ainoita, jotka tarvitsevat Timo Soinia. Suomen tasavalta tarvitsee Timo Soinia. 

19.12.2011

Kehitysavusta tulisi leikata rahaa vanhusten hyväksi

Jos haluaisimme olla oikein hyviä ihmisiä, meillä olisi sellainen vanhustenhuolto, josta voisimme olla ylpeitä

Olemme isoisäni kanssa olleet molemmat vuoden eri kehitysmaissa eri aikoina vapaaehtoistyössä. Isoisäni mielestä sellainen auttamistyö on ideologialtaan vääränlaista, missä paikallinen katselee päältä kun suomalainen auttaja kaivaa ojia, pystyttää telttoja, hoivaa ja jakaa lääkkeitä vuodesta toiseen. Amerikkalaiset olivat rakentaneet Afrikkaan sairaalan, jossa isoisäni toimi hammaslääkärinä. Rakennus tarvitsi isoisäni mielestä huoltoa ja hän yritti saada paikallisia tekemään asialle jotain. Vastaus oli, että eivät ole tulleet amerikkalaiset korjaamaan. Eikö auttamisessa ole päämääränä, että asukkaat kykenevät jatkossa itse auttamaan itseään. Maat kuten Kiina, Intia ja Vietnam ovat onnistuneet vähentämään köyhyyttä tuntuvasti talousuudistuksillaan. Halu ja tarve muutokseen pitää löytyä itsestä.

Kuuluisan sambialaisen ekonomisti Dambisa Moyon bestsellerin "Dead Aid" mukaan loputon kehitysapu Afrikan hallituksille on tuottanut riippuvuutta, rohkaissut korruptiota ja lopulta tehnyt pysyväksi huonon hallinnon ja köyhyyden. Moyon mukaan kehitysapu takaa köyhyyden kierteen ja estää talouskasvun Afrikassa. Markkinaehtoinen kauppa, luotot ja mikroluotot ovat Moyon analyysin mukaan apua parempia vaihtoehtoja. Kehitysapuun tarkoitetuista rahoista asiantuntija Erkki Pennasen mukaan vain murto-osa päätyy oikeisiin kohteisiin. YK:ta lähellä olevan Action Aidin raportin mukaan puolet avusta menee perille. Huolimatta Afrikkaan kaadetuista miljardeista, manner pysyy köyhänä. Kaiken kaikkiaan suuri määrä apua on tuottanut vain vähän hyötyä. Rahasta on tullut mittari ihmisten hyvyydelle. Järjestöt kaahaavat kilpaa valkoisilla maastoautoillaan kohti rahoituskohteitaan. Ne esittävät aina uusia avustusprojekteja, mutta harvoin seikkaperäisiä toimintakertomuksia tai tilikirjoja.

Jos haluaisimme olla oikein hyviä ihmisiä, meillä olisi sellainen vanhustenhuolto, josta voisimme olla ylpeitä. Meillä on lähivuosina miljoona vanhusta hoidettavanamme. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on liian vähän hoitohenkilökuntaa hoitamassa iäkkäitä ihmisiä. Lupa- ja valvontavirasto Valviran selvityksen mukaan yli viidesosassa vuodeosastoja henkilökuntaa oli alle vähimmäissuositusten. Hyvään tasoon ylsi reilu kymmenesosa vuodeosastoista. Pelkästään 9 miljoonalla eurolla palkkaisimme 200 hoitajaa lisää ja heidän verotuloillaan 50 hoitajaa lisää.

Olen kuullut useiden vanhustenhoitajien pelkäävän itse joutuvansa joskus laitokseen hoidettaviksi. Valtion strategia myös edellyttää, että vanhus selviää kotona yhä pidempään. Tiedämme kotona jopa sänkypotilaina viruvista vanhuksista, joita käydään pikaisesti syöttämässä kerran tai kaksi päivässä. Tämän tapainen kotona pärjääminen ei vastaa yleistä käsitystä laadukkaasta ja mielekkäästä elämästä.

Kehitysavusta tulisi leikata rahaa Suomessa olevien vanhusten hyväksi. Tämä apu menisi varmasti perille. Miljardin euron kehitysapu tuntuu minusta kohtuuttomalta, varsinkin kun Suomi samaan aikaan ottaa monta miljardia lainaa.  Kehitysapurahoitusta kannattavat eniten hyvin toimeen tulevat ja erityisen hyväosaiset ihmiset. Budjettirahoitteista kehitysapua tulisi enemmän korvata vapaaehtoisella kehitysyhteistyömaksulla. Tällä tavoin globaalia vastuuta kokevilla kansalaisilla olisi mahdollisuus tukea kehitysmaita, mutta maailmanparantaminen tapahtuisi omasta päätöksestä eikä jonkun muun kukkarosta. 

Jaa tämä Facebookissa

 

 28.11.2011

Pidetään Suomi-neito neitona

Maamme päätäntävaltaa luovutetaan käytännöllisesti katsoen nöyrin mielin ja vapaaehtoisesti pois.

Ei siitä kauan aikaa ole, kun oli vielä huutolaislapsia, vaivaisukkoja ja -akkoja.  Muistan lukeneeni vaivaisukosta, joka sai perheessä syödä nurkassa yksin. Hänelle annettiin puuastioissa syötäväksi lähinnä perheen jätteitä. Eräänä päivänä perheen isä löysi poikansa vuolemassa puuta. Isä kysyi pojalta, että mitä hän teki. Poika vastasi, että vuolen sinulle valmiiksi puuastioita, kun sinä tulet vanhaksi. Vaivaisukkojen kohtalo on meille enää vain kaukainen muisto. Heidän lapsensa ja lastenlapsensa ovat saaneet elää hyvinvointivaltiossa. Millainen maa Suomi on tulevaisuudessa? Maamme päätäntävaltaa luovutetaan käytännöllisesti katsoen nöyrin mielin ja vapaaehtoisesti pois. ERVV ja EVM ovat työkaluja, joilla ajetaan liittovaltiokehitystä eteenpäin. Tiedotus asioista on ollut tahallisen tarkoituksenhakuista ja vääristelevää. Rahakriiseihin niistä ei ole apua.

Sopimus pätee niin kauan kuin se palvelee vahvemman sopimuspuolen etua

Viisi vuotta sitten eduskunnan puhemies Sauli Niinistö sanoi, että kolmas maailmansota käydään markkinatalouden asein läntisessä maailmassa. En olisi uskonut, että ennuste toteutuisi näin pian. On syntymässä täydellinen moraalikato, toiset säästävät ja toiset tuhlaavat. Kun pysyvä Euroopan vakausmekanismi (EVM) tulee voimaan 2013, eduskuntamme ei enää tarvitse äänestää osallistummeko tukipaketteihin. Siitä tulee automaatio. Muut päättävät puolestamme. Elämäämme koskevat päätökset häipyvät johonkin hallinnon syövereihin, jonne ei saa yhteyttä. Suomen tulisi säilyttää itsellään taloudellinen itsemääräämisoikeus. Pidetään Suomi-neito neitona, eikä pakoteta sitä pakkoavioliittoon. Sopimus pätee niin kauan kuin se palvelee vahvemman sopimuspuolen etua.

Suomen menestys on otettu suomalaisten selkänahasta

Kansa on ollut ahkera ja säästäväinen. 1930-luvun lamasta Suomi selvisi monia muita Euroopan maita nopeammin. Tämä on osittain presidentti Risto Rytin ansiota. Ryti oli nuoren tasavallan häikäisevin talouselämän ja politiikan varhaislahjakkuus. Ryti edustaa ainoana Suomen tasavallan presidenttien sarjassa satakuntalaisuutta. Hän oli lähtöisin Kokemäenjokilaaksosta, Huittisten Loimankylästä. Ryti oli esimerkillinen presidentti, joka uhrautui kansamme hyvinvoinnin vuoksi. Ryti oli todellinen isänmaan ystävä ja rohkea suomalainen. Hänen kaltaisiaan henkilöitä me tarvitsisimme politiikan johtopaikoilla myös tänään. Ryti oli sitä mieltä, että hyödyn oli jakauduttava tasaisesti kansalle, koska se oli suurimman taakankin kantanut. Hän ei hyväksynyt menestyksen rahavirtojen ohjautumista vain joidenkin harvojen taskuun.

Tärkeintä on nyt Suomen etu

Meidän on selvitettävä vaihtoehdot. IMF on ainut oikea taho kriisimaiden ongelmaa ratkaisemaan. Kriisirahoituksen päätökset tulisi nyt viimeistään siirtää IMF:lle, koska heillä on kokemusta ja osaamista. IMF:n linjanvedot eroavat monessa suhteessa oleellisesti politiikasta, jota EU on IMF:n taustatuella soveltanut Kreikassa ja muissa kriisimaissa. Islanti teki päinvastoin kuin EU Kreikassa. Islannin talous lähti nousuun, vaikka kaikki valtavirran talousopit sanoivat, että sen olisi pitänyt lähteä laskuun. Nyt tarvitaan enemmän kriittisyyttä euromaiden poliitikkoja kohtaan, koska heillä on liikaa omia intressejä pelissä. Eritoten tarvitsemme Suomen asioiden puolustajaa, joka ei ole euromaiden poliitikkojen johdateltavana. On hyvä muistella isänmaamme puolustajan, kenraali Aadolf Ehrnroothin tunnettua sanontaa: "Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa."

Jaa tämä Facebookissa

6.11.2011

Kun et ymmärrä, olet sen vallassa, joka ymmärtää

Valtiot voisivat hyvin pyörittää maailmaa, mutta syystä tai toisesta ne palvelevat rahaeliittiä.

Asuessani Amerikassa ihmisiä kiinnosti, mistä olen kotoisin. Kerran koulukaverini isä sanoi minulle, että hän muistaa kuinka Suomi maksoi ensimmäisten joukossa velkansa Amerikalle toisen maailmansodan jälkeen. Olihan se hienoa kuulla, että Suomi tunnettiin asiansa hoitavana maana. Omat asiat tuleekin hoitaa. Toisten asioita ei voi hoitaa, koska veden kantaminen pohjattomaan kaivoon on loputonta. Tähänastiset kriisitoimet uhkaavat painaa Suomenkin kriisimaiden kanssa samaan velkasuohon. Suossa saamme sitten rämpiä parhaaksi katsomallamme tavalla. Kukaan ei tule auttamaan.

Kyseessä on rosvouskampanja. Kriisimaiden suurimmat rahoittajapankit ovat vuosien varrella rahastaneet kriisimaista yhteensä satojen miljardien eurojen korkotuotot. On kummallista, että pankkiiri tienaavat myymällä unelmia satoja kertoja enemmän kuin insinööri, joka rakentaa siltoja. Unelmat muuttuvat painajaisiksi, mutta siltaa tarvitsee moni vielä jatkossakin. Kriisimaiden suurimpia rahastajia ovat olleet Ranskan, Saksan ja Britannian pankit, jotka ovat käyttäneet voittoja osinkoihin ja riskinottajien palkitsemiseen eivätkä suinkaan pääomiensa vahvistamiseen. Luotonannon hedelmiä on kertynyt pankeille vielä kriisin kuluessakin, kun Suomi ja muut Euromaat ovat hätäluotoillaan ylläpitäneet kriisimaiden velanmaksua. Silti etupenkin Suomi nostaa varovasti kätensä sanoakseen kyllä suuremmille maille. Kiltteydestä kipeää on helppo suostutella myös kyseenalaisiin asioihin.

Suomalaiset ovat kriisin keskellä lähinnä huolissaan maineestaan. Jos kaiken aikaa miettii, mitä muut meistä ajattelevat, on silloin vaikea pitää puoliaan. Puolensa pitäminen on velvollisuus omia kansalaisia kohtaan. Tuleville sukupolville ei voi jättää vain velkaa ja vastuita.  Suomi alkoi ryhdistäytyä vaatimalla vakuuksia. Itävallan valtiovarainministeri sanoi: "Vakuuksista tehdään saajalleen niin kalliit, että niitä ei kannata hyväksyä". Näin juuri kävi. Mikään muu maa ei halunnut samoja vakuuksia. Naureskelivat ja ilmoittivat ymmärtäneensä tarkkaan, minkälaisista vakuuksista oli kysymys. Kun suomalaiset kyselivät päättäjiltä vakuuksien yksityiskohtien perään, ilmoitettiin niiden olevan sen verran mutkikkaita kiemuroita, että ne eivät helpolla maallikolle aukea. Olen sitä mieltä, että jos itse on todella jonkun asian oivaltanut, sen pystyy selittämään niin, että muutkin sen oivaltavat. Poliitikkojen tapa olla vastaamatta kysymyksiin on vallankäytön väline. Kun et ymmärrä, olet sen vallassa, joka ymmärtää.

Kriisin torjuntayritykset maksavat enemmän kuin kriisi itse. Nykyiset toimet eivät ole kriisin ratkaisu, vaan tuhon lykkäys. Kun asiat pitkittyvät, ne myös mutkistuvat ja se vasta maksaa. Suomen Finanssivalvonnan mukaan suomalaispankeilla on viidessä taloudessaan kyseenalaisessa euromaassa: Kreikassa, Irlannissa, Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa, saatavia yhteensä 3,8 miljardia euroa. Eduskunta allekirjoitti Kreikalle 14 miljardin piikin auki. Teknisen kömmähdyksen takia piikki saattaakin olla 28 miljardia tai enemmän, kukaan ei tiedä tarkalleen. Ennuste on niin synkkä, että on aloitettava säästökuuri. Menoja on karsittava rutkasti ja veroja korotettava. Suomessa harkitaan kansanedustajien palkkojen leikkaamista, mikä on hyvä asia. Ristiriitaista on, että samaan aikaan kreikkalaiset kansanedustajat saavat huomattavasti suomalaisia kansanedustajia enemmän palkkaa ja muita etuja. Suomessa leikataan myös puolustusmenoista. Kreikka ostaa lisää tankkeja ja sotalaivoja.

Rahaeliitti hallitsee maailmaa, eivät valtioiden päämiehet. Valtiot voisivat hyvin pyörittää maailmaa, mutta syystä tai toisesta ne palvelevat rahaeliittiä. Valtiot voisivat säännellä finanssimarkkinoita, mutta poliitikot säätävätkin lakeja, jotka suojaavat finanssimarkkinoita sääntelyltä. Markkinoiden näkymätön käsi kurittaa ja kurjistaa. Kun tekijää ei voi nähdä eikä tapahtumaa tavoittaa, syntyy täydellinen rikos. Pankkien kaaduttua, pankkiirit saavat pitää satojen miljoonien bonuksensa. Veronmaksajat ryövätään rahoitusvakauden nimissä. Laittomat tukipaketit eivät auta ja mahdollisesti vuoden päästä ollaan taas tilanteessa, jossa edellisiä velkoja täytyy antaa anteeksi ja seuraavia taata lisää. Suomen olisi korkea aika panna piikki kiinni. 

Jaa tämä Facebookissa

24.10.2011

Avioerot ovat suurin lasten mielenterveysongelmien aiheuttaja

Ystäväpiirissä erotaan, työpaikalla ja naapurustossa erotaan. Asuntonäytöillä, joissa kävin noin kaksi vuotta ennen oman kodin löytämistä, kiinteistövälittäjät usein vastasivat asunnon myymisen syyksi: ᡹No, se tavallinen᡹. Eroaminen on tänä päivänä niin tavallista, että sitä tapahtuu joka suvussa. Kollegani kertoi, että yläkoulun tytöt olivat välitunnilla puhuneet naimisiin menosta. He miettivät kuka olisi heidän ensimmäinen aviomiehensä, kuka tulisi seuraavaksi ja kuka olisi sitten se kolmas. Ei minun nuoruudessani käyty tällaisia keskusteluja. Missä vaiheessa nuoret ovat lakanneet uskomasta sen yhden ja ainoan oikean löytymiseen? Väestöliiton tutkimuksen mukaan joka toinen avioliitto päättyy avioeroon. Ystäväni, joka oli jo laittanut avioeropaperit vetämään, ilmoitti minulle, että he eivät nyt eroakaan. He olivat käyneet läpi pitkiä keskusteluja ja heidän 9-vuotias poikansa oli saanut heidät miettimään asiaa uudelleen. Poika oli sanonut, että hänelle ei riitä, että te rakastatte häntä, vaan teidän on rakastettava häntä yhdessä. Ulkopuolinen suhde olisi nyt katkaistava ja heidän pitäisi rakastua uudelleen. Ystäväni kertoi, että heillä on pitkä tie edessään.

Lastenpsykiatrian professori Jorma Piha on todennut: ᡹Lapsen henkinen koti on vanhempien suhteessa᡹. Vanhempien avioero on tietyssä mielessä petos lasta kohtaan, koska hänen maailmansa puitteet romahtavat. Lapselle on parasta, kun hänen maailmansa pysyy mahdollisimman paikallaan. Yhteiskunta ei pysty rahalla korjaamaan avioeron aiheuttamia hylkäämisen tunteita. Vaikka lapsi ymmärtäisi, että ei isä hänen takiansa lähtenyt, niin hän saattaa myös ajatella, että ei isä hänen takiansa myöskään jäänyt. Yhteiskunta voi kyllä tuottaa palveluja, mutta yhteiskunta ei voi rakastaa. Kun perheet voivat huonosti, lisääntyvät myös sosiaali- ja terveydenhuollon menot. Avioerot ovat suurin lasten mielenterveysongelmien aiheuttaja.

Jokaisella erolla on oma tarinansa. Vanhempien ero ei aiheuta kaikille lapsille mielenterveyshäiriöitä. Lapsen aivojen hyvä kehitys tarvitsee turvallista jatkuvuutta. Siksi suuret muutokset elämänjärjestelyissä ovat aina riski. Avioero on joskus välttämätön. Fyysisesti tai henkisesti väkivaltaisessa suhteessa tai vaikeasti päihdeongelmaisen puolison kanssa ei voi olla. Silloin lapsellekin on parempi, kun vanhemmat eroavat.

Väestöliiton tutkimuksen mukaan yleisin avioerojen syy on uskottomuus. Rakastumisen vaihe kestää usein puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Sen jälkeen suhteen todellisuus ja arki alkaa. Suhdetarpeet eivät enää täyty ja tulee tunne että toinen ei ymmärrä. Alussa niitä täytetään automaattisesti, siksi salarakkaan kanssa taas tuntuu, että tarpeet tulevat täytetyksi. Naisella ja miehellä ovat erilaiset suhdetarpeet, mutta ongelmana on, ettei niitä useinkaan tunnisteta eikä niistä puhuta. Miehille arvostus ja kunnioitus ovat hyvin tärkeitä. Vaimon ihailu ja arvostus ovat miehelle usein arvokkaampia kuin hyvä palkka, korkea asema tai elintaso. Miehelle seksi on tärkeä läpi elämän. Mies haluaa kohdata vaimonsa molemminpuolisessa seksuaalisessa täyttymyksessä. Mies saattaa jopa arvioida suhteen laatua seksin määrällä. Naiselle hellyys on erittäin tärkeä asia. Nainen haluaa myös ei-eroottista hellyyttä. Kyse ei ole vain kosketuksesta, vaan puolisoiden välillä vallitsevasta ilmapiiristä.  Mies viestittää hellyydellään vaimolleen: ᡹Pidän sinusta huolen᡹. Nainen haluaa, että mies on täysin avoin ja kertoo mahdollisimman paljon miehen ympärillä tapahtuvista asioista. Itse kuulen monta kertaa tärkeistä asioista muilta ihmisiltä, vaikka miehenikin olisi ollut tilanteessa läsnä. Olen kysynyt mieheltäni, miksi et kertonut minulle asiasta mitään. Mieheni on ollut ihmeissään ja sanonut, että ei tiennyt sen olevan niin tärkeä asia. Nainen haluaa keskustelevan puolison. Naiselle keskustelu on itse tarkoitus ei niinkään lopputulos. Miehet eivät pidä kotona aikataulujen asettamisesta. Remontoimme mieheni kanssa yli sata vuotta vanhaa puutalo-osaketta. Olen pyytänyt häntä monta kertaa laittamaan alakerran loput jalkalistat paikalleen, mutta vastaus on ollut jo pitkään sama: ᡹Juuri nyt ei sovi᡹. Jotta ihminen saa sitä, mitä hän todella tarvitsee, tulee hänen ilmaista se kumppanilleen.

Jaa tämä Facebookissa

16.9.2011

Lapset sulkevat korvansa neuvoilta ja avaavat silmänsä esimerkille

Vanhempainilloissa yleinen kysymys on, miten kotona tulisi toimia teini-ikäisten kanssa. Vanhempi on usein huolissaan, ettei nuoren itsetunto ole kovinkaan vahva. Neuvon vanhempia aloittamaan itsestään. On muistettava, että lapset sulkevat korvansa neuvoilta ja avaavat silmänsä esimerkille. Emme voi välttämättä vaikuttaa siihen, millaisia vaikutteita yhteiskunta tarjoaa, mutta voimme sen sijaan päättää, millaisia ajatusmalleja noudatetaan kotonamme. Alhainen itsetunto voi ilmetä monin eri tavoin. Yksi vaihtoehto on se, että nuori ei uskalla lainkaan ottaa paikkaansa sosiaalisessa kanssakäymisessä tai elämässä ylipäänsä. Tällöin hän välttää mielipiteensä ilmaisemista ja tekee kaikkensa, jotta häneen ei kiinnitettäisi huomiota. Toinen mahdollisuus on, että yksilö tekee kaikkensa tullakseen huomatuksi ja vaatii osakseen erityistä kohtelua eikä kuuntele, mitä muilla on sanottavana. Matalasta itsetunnosta kärsivän on myös mahdotonta pitää itseään tasavertaisena muiden kanssa.  Hän kokee aina olevansa joko parempi tai huonompi kuin muut. Koululla on kodin ohella merkittävä rooli sosiaalisen syrjäytymisen ennaltaehkäisemisessä. Nimenomaan ennaltaehkäisemisessä, sillä julkisen vallan on kovin vaikeaa hankkia nuorelle kavereita tämän puolesta. Muiden on helpompi pitää nuoresta, joka ei pelkää muita ihmisiä tai koe tarvetta puolustautua muita vastaan. Aloitteellisuus ja halu tarttua tilaisuuksiin ovat menestyksen avaimet, johon terve itsetunto valmistaa.

Jo yli 20 000 alle 35-vuotiasta on työkyvyttömyyseläkkeellä mielenterveysongelmien vuoksi. Suomalaisten yleisin psyykkinen sairaus on masennus. Mielenterveyshoidosta tulisi tehdä arkipäivää. Oikeastaan mielenterveyshoito pitäisi aloittaa jo päiväkodissa. Siinä vaiheessa, kun on huolissaan itsestään tai lapsestaan, kannattaa jo mennä juttelemaan esimerkiksi psykologin kanssa. Ei siitä ainakaan haittaa ole. Vastaanotolle kannattaa mennä avoimin mielin. Eikä ongelmiaan kannata kaunistella. Koulun ja perheneuvolan yhteisissä palavereissa olen useasti pyytänyt nuorelle tukihenkilöä. Moniammatillinen tiimi on ollut kanssani samaa mieltä, mutta ongelmana on tukihenkilöiden vähäinen määrä. Tukihenkilön voi saada lapsi tai nuori, joka tarvitsee aikuisen huolenpitoa ja seuraa. Tarvitsisimme kipeästi lisää tukihenkilöitä, jotka vastaisivat nuorten ja lasten aikuisen nälkään. Aikuisen malli on oleellinen osa tukihenkilön roolia. Eräs nuori kertoi, että tukihenkilössä parasta on se, kun hänelle voi kertoa hyviä ja huonoja asioita, koska tukihenkilöillä on vaitiolovelvollisuus. Nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemus on lapselle elämän paratiisi. Itsetunto kehittyy vuorovaikutuksessa. Hyvä itsetunto on paras varustus elämässä selviytymiseen. Nuoren, jolla on terve itsetunto, on huomattavasti helpompi kulkea elämässään eteenpäin.  

Teen joka vuosi harjoituksen, jossa nuoret tulevat peilin eteen sanomaan ääneen itselleen ja muille ᡹olen arvokas᡹. Neuvon tekemään näin joka aamu myös kotona. Yhtenä vuonna eräs oppilas vastasi minulle: ᡹Jos katson itseäni peilistä ja sanon, että olen arvokas, niin silloinhan valehtelen, koska en oikeasti ajattele niin᡹. Vastasin hänelle ᡹valehtele sitten niin kauan, että alat uskoa puheisiisi, olethan uskonut senkin valheen, että et ole arvokas᡹. Ajatuksilla on uskomaton voima, sillä meistä tulee ajatuksiemme kaltaisia. Koti luo pohjan lapsen itsetunnolle, mutta myös päivähoidolla ja koululla on tärkeä rooli. Terveen itsetunnon kannalta on tärkeää, että oppilas saa omaa kehitystasoaan vastaavaa tukea ja opetusta. Erityisopetuksesta leikkaaminen tulee kalliiksi. Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa miljoonan. Inhimillinen hinta on vieläkin kovempi. Nuoria tulee kohdella niin kuin he parhaimmillaan voisivat olla, niin heistä tulee sellaisia. Tuskin mikään muu kasvatuksen osatekijä lujittaa lapsen itsetuntoa yhtä paljon kuin hänen kokemuksensa siitä, että hänelle merkittävät aikuiset ovat vilpittömän kiinnostuneita hänen mielenliikkeistään ja ajatuksistaan. Oleellista on, että lapsi kokee olevansa arvokas ilman ehtoja. Näin syntyy tunne sisäisestä itsemääräämisoikeudesta eli siitä, että hän on oman elämänsä subjekti.

 Jaa tämä Facebookissa

15.9.2011

Milloin velkaantuminen loppuu?

Suomi ottaa ensi vuonna 7 miljardia euroa lisää velkaa. Hallituksen alijäämäinen budjetti valmistui keskiviikkona 14.9. Hallitus käyttää vuonna 2012 menoihin 52,3 miljardia euroa ja saa tuloja 45,3 miljardia euroa. Valtion rahankäytön suunnitelmia leimasi tänä syksynä talouden epävarmuus. Talousarvioon sisältyy ensi vuodelle 1,2 miljardia erilaisia säästöjä menoissa ja noin 1,1, miljardin euron korotukset verotukseen. Valtionvelan määrä kasvaa budjetissa 89 miljardiin euroon, mikä on noin 44 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Velka on veli ottaessa, veljenpoika maksettaessa. Kansa on sen aina tiennyt. Päättäjämme eivät. Päättäjämme miettivät korkeintaan siihen asti, kun he itse pääsevät eläkkeelle. Ei mikään ihme, että meillä ei ole vieläkään eläkekattoa.

Olemme saaneet pieniä summia Fortumin, Soneran, kaivoksien, autokatsastuksen ja lannoitteiden myynnistä. Samoin olemme luovuttaneet osan terveydenhoitojärjestelmästämme kansainvälisille sijoittajille. Jatkossa maksamme yhä kalliimman hinnan omasta kansallisvarallisuudestamme. Sähkön hinnasta jo nyt suuri osa menee sijoittajien taskuun ja määrä kasvaa. Kehitysapuun tarkoitetuista rahoista asiantuntija Erkki Pennasen mukaan vain murto-osa päätyy oikeisiin kohteisiin. YK:lta lähellä olevan Action Aidin raportin mukaan puolet avusta menee perille.  Huolimatta Afrikkaan kaadetuista miljardeista manner pysyy köyhänä. Lisäksi kehitysapu heikentää paikallisia markkinoita ja sillä vaimennetaan se yrittämisen henki, jota se epätoivoisesti tarvitsisi. Ompelijat ja maanviljelijät eivät voi kilpailla lahjoitettujen tuotteiden kanssa. Vuonna 1997 Nigerian tekstiilialalla oli 137 tuhatta työntekijää. Vuoteen 2003 mennessä luku oli 57 tuhatta. Ainoa mistä päättäjämme keskustelevat on, että kuinka pääsemme tavoitteeseemme nostaa kehitysapua, joka on 0,7%  bruttokansantuotteestamme. Koskaan ei keskustella siitä, kuka rahat saa ja mitä vaikutuksia sillä on ollut tähän asti. Tänä vuonna kehitysapuun käytetään noin miljardi. 

 

15.9.2011

Energiansäästölamppu kaikkea muuta kuin ympäristöteko

Laajalti käytettyjen 60 W hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti päättyy Suomessa ja koko EU-alueella syyskuussa 2011. Syyskuussa 2012 loputkin hehkulamput poistuvat. Hehkulamppujen myynti on kasvanut 30 prosenttia sen jälkeen kun ilmoitettiin, että niiden myynti loppuu. Syy hehkulamppujen suosioon on, että energiansäästölamppujen ominaisuudet ovat huonommat kuin hehkulamppujen. Lampun sisältämän elohopean vuoksi se on ongelmajätettä ja vaatii erityishävityksen - energiaa kuluu siis elinkaaren lopussakin.  Kuka on valmis ostamaan huonompaa kalliimmalla?

 Saksalaiset eivät halua luopua hehkulampuistaan. Saksalaisyrittäjä keksi, että kiellettyjä isoja hehkulamppuja voi tuoda ja myydä, kun ne ovatkin lämmittimiä eivätkä lamppuja. Rudolf  Hannot kertoo YLE Uutisille, että tutkittuaan EU-määräyksiä hän huomasi, että jos tuote tuottaa 95 prosenttisesti lämpöä, se luokitellaan lämmittimeksi. Hehkulamppu oli siis määräysten mukainen lämmitin. Niinpä hän nimesi EU-alueella kielletyt 75 ja 100 watin lamput lämpöpalloiksi, ja toi niitä Kiinasta 4000 kappaletta. Lämpöpallot myytiin kolmessa päivässä. Saksalaisia harmittaa paitsi energiansäästölamppujen kova hinta myös kelmeä valo, moni kaipaa hehkulamppujen lämmintä valosävyä. Saksalaistutkijat ovat jopa varoittaneet, että energiasäästölamppujen valospektri hidastaa pimeähormonin eli melatoniinin eritystä, ja se voi vaikuttaa haitallisesti ihmisten unirytmiin.

Energiansäästölamppujen käytössä on ilmennyt ongelmia. Kuluttajat ovat pettyneet, sillä moni lamppu ei täytä ilmoitettuja standardeja. Saksalaisen Ökö-Test -lehden testissä oli 16 erimerkkistä energiansäästölamppua. Näistä alle kolmasosa sai testeistä tyydyttävän arvosanan. Osa testin lampuista säteili jopa enemmän, mitä tietokoneiden näyttöpäätteet. Lehti kehottaakin käyttämään energialamppuja harkiten valoissa, jotka ovat ihmistä lähellä, kuten esimerkiksi lukulamppu työpöydällä. Lamput yllättivät myös energiankulutuksella. Energiasäästölamppujen pitäisi kuluttaa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin tavallisten hehkulamppujen. Testin kallein lamppu kulutti kuitenkin enemmän virtaa kuin vastaavan kokoinen hehkulamppu. Myös pakkauksissa kerrotut tuntimäärät eivät aina pitäneet paikkaansa. Hehkulamppukiellosta hyötyvät  isot lamppujen valmistajat. Yritykset myöntävät itsekin, että se on fantastinen bisnes. Kiinassa EU:n päätös on pahentanut ympäristöongelmia nopeasti kasvavan kysynnän vuoksi. Vihreiden lamppujen valmistuksesta halpatuotantotehtaissa maksetaan kovaa ympäristöhintaa. Suuri joukko työntekijöitä on saanut elohopeamyrkytyksen elohopeasta, jota käytetään energiansäästölamppujen valmistuksessa. Kysynnän kasvu on johtanut ympäristöä pilanneiden elohopeakaivosten uudelleen avaamiseen.

Miten toimia energiansäästölampun rikkoutuessa? Lämpimän energianlampun rikkoutuessa sulje huone, jossa lamppu on mennyt rikki. Tuuleta huone avaamalla ikkuna ja poistu huoneesta. Eurooppalainen lamppualan järjestö (ELC) suosittelee, että huonetta tuuletetaan 20 - 30 minuuttia. Pölynimuria ei saa käyttää, koska se voi levittää elohopeapölyä. Kylmän energiansäästölampun rikkoutuessa kerää lasinsirut ja pyyhi lattia märällä rätillä. Laita lasinsirut ja rätti purkkiin. Purkki pitää viedä ongelmajätteen keräyspisteeseen. Energiansäästölamppua ei saa käyttää saunassa, joten kuumiin tiloihin perinteistä hehkulamppua saa myydä, kertoo turvallisuusinsinööri Olli Tiainen Turvatekniikan keskuksesta.

Energiansäästölamppujen loisteho ja yliaallot ovat ongelma. Loistetehoksi nimitetään vaihtovirtapiirin tehoa, joka ei tee työtä, mutta joka kuormittaa silti sähköverkkoa. Tässä tullaan siihen hulluun ajatukseen, että vaikka energian hinnassa säästetään energiansäästölampuilla 40-50 prosenttia, niin siirtomaksua joudutaan todennäköisesti korottamaan jopa moninkertaiseksi loistehon ja yliaaltokustannusten peittämiseksi, sanoo Tampereen Sähköverkko Oy:n asiakaspalveluinsinööri Reino Seesvuori.

Mitä tämä hehkulamppujen kieltolaki EU:ssa kertoo päättäjistä? Ja myös niistä päättäjistä, jotka lammasmaisesti Suomen olosuhteissa suostuvat tähänkin maksumiehiksi? Kesällä ei juurikaan kotitalouksissa valoja tarvita ja talvella hehkulampun hyötysuhde on lähellä 100% tuottamansa lämmön vuoksi. Isot laitoksen eivät ole enää vuosikausiin käyttäneet hehkulamppuja edes vessoissa. Kuluttajia sahataan taas kerran pahasti linssiin.

 

15.9.2011

Kukapa haluisi kantaa vihapuhujan viittaa?

Tietääkö kukaan mikä on vihapuhetta? Vihapuheeksi kutsumisen taustalla on pyrkimys tukahduttaa järkeväkin kriittisyys niitä asioita kohtaan, joita ei tule arvostella. Väärät mielipiteet ovat vihapuheita. Jos et heti irtisanoudu vääristä mielipiteistä, olet jotenkin paha ja jopa syyllinen esimerkiksi Norjan tapahtumiin. Itsestään selviä vihapuheiden pitäjiä ovat henkilöt, jotka suhtautuvat kriittisesti esimerkiksi humanitaariseen maahanmuuttoon, pakkoruotsiin, sukupuolineutraaliin avioliittoon ja homojen adoptio-oikeuteen. Entä toimiiko tämä toisinpäin? Onko neekeri pahempi haukkumasana kuin natsi? Mielestäni molemmat ovat ikäviä, loukkaavia ja sopimattomia. Olisiko Jari Tervo Uutisvuodossa uskaltanut viskellä ja halventaa Koraani samalla tavalla kuin hän viskeli Raamattua? Tarkoittaako monikulttuurisuus käytännössä sitä, että yhdet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset? Tahot, jotka kritisoivat kristinuskoa, ovat toisaalta vaatimassa islamin ja muslimien suojaamista kaikelta arvostelulta.

Muslimimiesten moraalikäsitys poikkeaa suuresti länsimaisista arvoista mm. naisen ja tyttölapsen aseman suhteen. Suureksi hämmästyksekseni Kimmo Sasin mielestä muslimien välisten siviiliriitojen sovittelussa voitaisiin soveltaa Sharia-lakia meillä täällä Suomessa.  Islamistisista kehittyvistä maista integraatio ei ole onnistunut toivotulla tavalla länsimaisissa yhteiskunnissa, kuten Ruotsissa, Tanskassa, Englannissa, Saksassa ja Suomessa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että meillä ei olisi myös hyvin integroituneita muslimeita, tämä on tilasto. Epäonnistunut maahanmuutto tulee yhteiskunnalle kalliiksi. Varovaisuus maahanmuutossa on viisautta.

Jopa kriittisyys pakkoruotsia kohtaan luokitellaan vihapuheeksi. Toisin kuin matematiikka tai maantieto, ruotsin kielen taito ei ole globaalisti pätevä. Ruotsin opetus tulisi olla kouluissa vapaaehtoista ja opiskelijoita pitäisi kannustaa hankkimaan mahdollisimman laaja-alainen kielitaito. Totuus on, että ruotsinkielisellä vähemmistöllä on aina ollut etuoikeuksia suomenkielisiin nähden. Esimerkiksi ruotsinkielisiin yliopistoihin, kuten oikeustieteelliseen ja lääketieteelliseen on suhteessa huomattavasti helpompi päästä kuin suomenkielisiin.

Sukupuolineutraalius on nyt muotia. Jari Sinkkosen tavoin en ymmärrä miksi biologisten erojen merkitystä väheksytään, vaikka niitä koskeva tieteellinen näyttö on kiistatonta. Poikasikiön veressä on testosteronia, joka vaikuttaa kehittymässä olevaan keskushermostoon. Seurauksena ovat ᡹miesaivot᡹, joiden kypsyminen ja osin toimintakin ovat jossain suhteissa erilaiset kuin naisaivojen toiminta. Minusta lapsi tarvitsee isän ja äidin. Vastustan adoptio-oikeutta homoille. Tämäkin tulkitaan vihapuheeksi. Tosiasiassa en vihaa ketään, eikä minulla ole ketään mitään vastaan.

Pahalta näyttää. Suvaitsevaisto on päättänyt, että he eivät suvaitse. On myös helppo väittää, että se mikä katsotaan vihapuheeksi, voidaan aina tapauskohtaisesti ratkaista tuomioistuimessa. Tuomioistuinruletin arpoma päätös voi olla mitä tahansa. Sananvapauteen tai vihapuheeseen liittyvä tuomioistuin käsittely käräjä- ja hovioikeutta myöten maksaa helposti 10 000 ᢹ 20 000 euroa kierros. 

Olisiko jo syytä lopettaa vihapuhe lyömäaseena ja sallia erilaisuutta? Ei toisen mielipide ole yhtään sen huonompi kuin toisen. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja ajaa omia arvojaan. ᡹Elä ja anna muiden elää.᡹ Todelliset vihapuheet, joissa kehotetaan tappamaan ja vahingoittamaan muita ihmisiä ovat harvinaisia. Meillä on voimassaoleva lainsäädäntö, jolla näihin puheisiin voidaan puuttua. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ratkaisuissaan korostanut sananvapauden suurta sisällöllistä laajuutta ja sitä että sananvapauteen kuuluu myös oikeus esittää ikäviä, kielteisiä ja jonkun kannalta jopa loukkaavia asioita. Sananvapaus ei pelkästään kata sellaisia tietoja ja ajatuksia, jotka otetaan myötämielisesti vastaan, joita pidetään vaarattomina tai joihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Sananvapaus kattaa myös sellaiset viestit, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät valtiota tai jotain sen väestön osaa. Tätä vaativat tuomioistuimen mukaan moniarvoisuus, suvaitsevaisuus ja avarakatseisuus, joita ilman ei ole kansanvaltaista yhteiskuntaa.

 

15.7.2011

Lapsen oikeus on vanhemman velvollisuus

Osallistuin Suomi-Areenassa keskusteluun lasten oikeuksista monikulttuurisessa Suomessa. Keskustelussa olivat minun lisäkseni, Kristiina Kumpula, Elisabeth Rehn ja Saido Mohamed. Lasten oikeudet olivat selvästi sydämen asia jokaiselle keskustelijalle. Vuoden pakolaisnainen Saido Mohamed oli sitä mieltä, että Suomessa kaikilla lapsilla on samat oikeudet riippumatta taustasta. Politiikan yksi keskeisimpiä tavoitteita tulisi olla lasteja nuorten hyvinvoinnin tukeminen. Lasten, perheiden ja yhteiskunnan hyvinvointi nousee hyvästä ja turvallisesta arjesta. Ensisijainen vastuu lapsen ja nuoren kehityksestä on luonnollisesti yhä vanhemmilla. Yhteiskunnalla on oikeus edellyttää kodeilta riittävää vanhemmuutta, mutta samalla turvata perheiden riittävät arjen peruspalvelut. Luokkakokoja on suurennettu ja kouluja lakkautettu. Tarvitsemme lisää tukitoimia nuorten mielenterveyden tukemiseen, mutta perusongelmaa se ei poista. Lapsen tärkeimmät ihmiset ovat omat vanhemmat. Yksinolo on myrkkyä lapselle. Lapsen saaminen on etuoikeus ja siihen pitää sitoutua. Yhteiskunta ei voi tulla lukemaan lapsellesi iltasatua.

Huostaanotto on lastensuojelutyön viimeinen keino turvata lapsen kasvu ja kehitys. Vuonna 2009 kaikkiaan kodin ulkopuolelle sijoitettuna oli yli 16 000 lasta ja nuorta. Vain lähes puolet huostassa olevista lapsista on sijoitettuna perheisiin. Suomi sijoittaa lapsia laitoksiin selvästi useammin kuin EU-maat keskimäärin ja laitoshoidon osuus vain nousee (Lähde: Lastensuojelu 2009, THL). Lapsia otetaan huostaan yleisimmin murrosiässä. Pikkulapsista huostaan otetaan eniten alle 1-vuotiaita vauvoja. Uusia sijaisperheitä on vaikea löytää. Samaan aikaan meillä on toista tuhatta perhettä, jotka jonottavat adoptiolasta. Jonot eivät kohtaa. Suomessa tulisi olla laissa asetettu aikaraja huostaanotolle. Jos lapsen turvallinen paluu biologiseen kotiin on epätodennäköistä, tulisi lapsi voida adoptoida. Euroopan ihmisoikeussopimus korostaa perheen oikeutta, mutta tätä samaa sopimusta tulkitaan esimerkiksi Britanniassa niin, että lapsi siirtyy automaattisesti adoptoitavaksi tietyn huostaanottojakson jälkeen.

Jaa tämä Facebookissa

 

img_3788.jpg

              

27.6.2011

Euroopan vakausmekanismi (EVM) lyhyesti

     -          Tulee voimaan heinäkuussa 2013

     -          Luxemburgiin sijoittuva investointipankki, jonka tehtävänä on lainoittaa                              talousvaikeuksiin joutuvia maita tiukoilla ehdoilla ja tehdä voittoa

     -          lainauskapasiteetti aluksi 500Mrd euroa

     -          voi sijoittaa varojaan täysin vapaasti

     -          jos sijoitukset eivät tuota, EVM voi hakea lisärahoitusta rahoitusmarkkinoilta tai                   helpommin jäsenvaltioiltaan

EVM:n jäsenvaltiot maksavat sille jäsenmaksuja, jotka ajavat ohi kaikista muista valtion maksueristä

Jos jäsenmaksuja ei pysty maksamaan, menettää jäsenmaa äänestysoikeuden. Lisäksi maksettavaksi tulevat rangaistuskorot, ja muut jäsenvaltiot joutuvat maksamaan toisen aiheuttaman vajeen.

EVM nauttii täydellisestä syytesuojasta:

    -          sitä ei voida haastaa oikeuteen

    -          omaisuus ja kirjanpito ovat salaisia

    -          tuotot verovapaita

    -          ei ole velvollinen noudattamaan lakeja ja säädöksiä toiminnassaan

Allekirjoittamalla sopimuksen, jäsenmaa ratifioi ja hyväksyy sopimusehdot ja antaa EVM:lle täydellisen erityisaseman ja syytesuojan lain edessä, jälkeenpäin ei ole mahdollista valittaa vastaan tai saattaa sitä vastuuseen. EVM:n henkilökunnalla on myös vastuuvapaus, syytesuoja ja ikuinen vaitiolovelvollisuus. EVM:n on puolestaan itse täysin oikeustoimikelpoinen.

EVM voi käyttää veronmaksajien rahoillaan tekemiä mahdollisia tuottoja henkilöstökuluihinsa ja osinkojen jakamiseen. Sijoitustappiot puolestaan maksatetaan jäsenvaltioiden pussista. EVM on vapautettu kaikesta takavarikosta ja pakkolunastuksesta. EVM:n asiakirjat ja toimitilat ovat loukkaamattomia.

Sopimukseen ei ole kirjattu sitä, että jäsenvaltioiden pääomat palautetaan, mikäli EVM päätetään purkaa.

Miten olisi, ei kiitos, emme osallistu. Poliitikoilla olisi mahdollisuus kieltäytyä tästä, mutta onko heillä tahtoa, halua, osaamista tai ymmärrystä? Jos ei ole, ovatko he oikeita henkilöitä tekemään näitä päätöksiä?

Tuhokapitalismi noudattaa kaavaa: keskiluokka köyhdytetään, köyhät kurjistetaan ja ökyrikkaiden piiri pienenee joka kierroksella.

LÄHDE:

 U 6/2011 vp

 VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio 12.5.2011 LUONNOS EUROOPAN VAKAUSMEKANISMIN (EVM) PERUSTAMISTA KOSKEVAKSI VALTIOSOPIMUKSEKSI

  http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=U+6/2011&base=eru&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD

Jaa tämä Facebookissa

 

15.6.2011

Jos joku on hölmö, niin höynäyttäjiä riittää

Ukkini syntyi köyhään perheeseen 1918. Sotien jälkeen hän raatoi kesät ja vapaa-aikansa, kärsi vilua ja nälkää opiskellessaan hammaslääkäriksi. Hänen vahvoja puoliaan oli talonpoikaisjärki. Ihmiset ovat kautta aikojen rikastuneet mitä erinäisillä keksinnöillä. Joku rikastui 60-luvulla, kun myi autoihin maajohtoja, joiden piti poistaa staattista sähköä. Näitä kumihäntiä alkoikin näkyä useampien autojen puskurin takana. Muistan ukkini sanoneen minulle, että hän ei olisi edes kehdannut laittaa kyseistä kuminpalasta autonsa perään, vaikka olisi saanut sen ilmaiseksi. Kuulemma olisivat muut päässeet nauramaan, että tuossa menee taas yksi höynäytettävä. Nykyään kuminpalasia ei ole kenenkään auton perässä. Maailmassa on niin, että jos joku on hölmö, niin höynäyttäjiä riittää. Siksi ei pidä kulkea täysin sinisin silmin tai antaa viedä kuin pässiä narussa. Ei myöskään pidä olla niiden asiantuntijoiden vietävissä, jotka kulloinkin tuntuvat arvovaltaisilta. Rohkeus minulle tarkoittaa uskallusta ajatella itse.

Suomalainen yhteiskunta on rakennettu kovalla työllä ja taustalla on ollut ajatus siitä, että omat lapsemme ja lastenlapsemme saavat paremman elämän. Nyt näyttää siltä, että suomalaisten jälkikasvulle jätetään jättivelat. Kyseessä on omaisuuden uudelleen jako ja lisävallan saaminen. Voidaan siten kysyä, keillä on motivaatio ja kyky saattaa Eurooppa rahoituskriisiin ja veronmaksajat maksajiksi? Vastaus on pankkiirit ja poliitikot yhdessä. Ahneudella ei ole rajaa. Ei myöskään vallan halulla. Nämä kaksi inhimillistä ominaisuutta teettävät tekoja, joita tulisi hävetä ja korjata. Niin ei kuitenkaan juuri koskaan käy.

Euromaiden hätäluotot eivät ratkaise velkakriisiä, vaan ne ainoastaan viivyttävät totuuden hetkeä. Liian suuri velka ei katoa lisävelalla. Suomen noin 20 miljardin osuus lainoina ja takuina on kohtuuton. Kyse on niin isoista rahoista, että sitä ei enää ymmärretä. Samaan aikaan 15 miljardin kansallisomaisuutemme infrarakenteissa alkaa olla niin heikossa kunnossa, että se haittaa jo talouselämälle tärkeiden kuljetusten hoitamista nopeasti ja täsmällisesti, arvioi Rakennusteollisuus RT. Säästösyistä tehdyt liian ohuet päällysteet rispautuvat raskaan liikenteen alla muutamassa vuodessa.  Väylästö ᢹ tiet, rautatiet ja vesiväylät ᢹ vastaa Suomen peruselintoiminnoista. Hyvin toimiva tiestö on maan talouselämän tukijalka ja takaa myös kansalaisten turvallisen liikkumisen niin taajamissa kuin maaseudulla. Sen sijaan tuemme kriisitoimia, jotka vievät euroaluetta kohti liittovaltiota. Meneillään on suuren luokan muutos, josta Suomessa ei juuri keskustella. Ehkä ihmiset jotain oppivat, sillä Suomessa eivät kaikki niele virallista totuutta EU-rahoituskriisin perimmäisistä syistä ja tavoitteista. Totuus on lopulta kestävää lajia, vaikka sen esille tuleminen voi kestää. Ukkini sanoisi nyt, että meillä on huutava pula talonpoikaisjärkeä käyttävistä päättäjistä. 


Abraham Lincoln tunnisti totuuden kohtalon: - Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa. Joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa. Mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa.

Jaa tämä Facebookissa

 

21.5.2011

Rasismin pelko

Suurin osa maahanmuuton ongelmista liittyy humanitaariseen maahanmuuttoon. Aiheesta on yllättävän vaikea keskustella objektiivisesti, sillä tunteellinen lähestyminen heikommissa olosuhteissa elävien ihmisten auttamiseen usein estää tosiasioiden tunnustamisen. Itse asiassa yleinen maahanmuuttokeskustelu on 90-luvun alusta aina vuoden 2008 kunnallisvaaleihin ollut kritiikitöntä, jossa järkeväkin arvosteleva ääni tuomittiin ylimielisesti, tai yleensä sensuroitiin jo ennakkoon. Ei ole oikein, että jatkettaisiin sinisilmäistä maahanmuuttopolitiikkaa, kohta ollaan siinä tilaneessa kuin esim. Ruotsi. Nyt maahanmuuton ongelmista edes keskustellaan, mutta rasisimia pelätään niin hysteerisesti nykypäivänä, että muututaan sokeaksi jopa faktoille.

20.5.2011

Miksi maahanmuuttoon ei saa suhtautua kriittisesti ilman rasismisyytteitä?

Opiskeluaikana minulla oli sivuaineena kulttuurien välinen opetus. Niiden yhteydessä sain kuulla tummaihoisen naisen tarinan. Tämä nainen ei eronnut kantaväestöstä kuin ainoastaan ihonvärinsä perusteella. Hänet oli adoptoitu tänne vauvana. Oli todella surullista kuultavaa, kuinka huonosti häntä oli kohdeltu lapsesta aikuisuuteen asti. Syynä ihonväri.  Oman lapseni päiväkodissa on yksi tummaihoinen tyttö. Päiväkoti on onnistunut, hän on yksi muista. Tyttäreni tuli minulle kertomaan, että hän tietää miksi tytön ihonväri on tumma. Se on tumma, koska tyttö on syntynyt toisessa maassa. Sitten tyttäreni oli ilmeisen harmistunut minulle ja sanoi, miksi sinä et ole mennyt synnyttämään minua toiseen maahan, niin minullakin olisi tumma iho. Maahanmuuttokeskustelua käydään usein niin, että maahanmuuttajista puhutaan yleisellä tasolla yhtenä ryhmänä. Näinhän se ei ole.  Meillä on erilaisia maahanmuuttajia.  On esimerkiksi työperäisiä maahanmuuttajia, maahan avioliiton kautta saapuvia, kiintiöpakolaisia, EU-maista saapuvia kerjäläisiä ja turvapaikanhakijoita.

Maahanmuuttokriittisessä keskustelussa ei vastusteta ihon väriä, syntyperää tai kansallisuutta vaan maahanmuuton seurauksena tulleita ongelmia, kuten väkivaltarikollisuutta. Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön johtajan, rikosylikomisario Kari Tolvasen mukaan ulkomaalaistaustaisten tekemät väkivaltarikokset ovat monesti raaempia kuin suomalaisten tekemät. 2000-luvulla poliisin tietoon tulleista raiskauksista yli 40 prosentissa epäilty on ollut ulkomaalaistaustainen. Ryöstöissä sekä kiristyksissä osuus on lähes kolmasosa (HS.fi pääkaupunkiseutu 10.2.2008). Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 väkivaltarikoksista (sisältäen pahoinpitelyt) epäiltyjä somalialaisia oli tuhatta ihmistä kohti 56.92 ja irakilaisilla sama luku oli 54.97. Suomalaisia oli tuhatta ihmistä kohti epäiltynä väkivaltarikoksista 4.77 kertaa, mikä merkitsee sitä, että irakilaiset ja somalialaiset olivat epäiltynä väkivaltarikoksista yli 11 kertaa useammin kuin suomalaiset.  Kysymys ei ole enää yksittäistapauksista. Turvallisuus on yksi tärkeimmistä asioista jokaisessa maassa. Meidän tulisi tehdä kaikkemme, jotta väkivaltarikoksia voitaisiin ehkäistä. Tänne tulevat ulkomaalaiset, jotka kunnioittavat lakejamme ja tapojamme ovat tervetulleita. 

Jaa tämä Facebookissa

13.5.2011

Jos ei pidä lupaustaan on takinkääntäjä.
Jos pitää lupauksensa on takinkääntäjä. 
Niin tai näin takki aina väärinpäin.
Eipä taida älli painaa,
Suomi ottaa lisää lainaa.

10.5.2011

http://www.youtube.com/watch?v =tu5xgQz7oSg&NR=1

28.4.2011

 

Suomen tukiosuus moninkertaisesti omia luottoriskejä suurempi

Saksan, Ranskan, Britannian ja Suomen osuus Kreikan, Irlannin, Portugalin ja Espanjan luottoriskeistä sekä euromaiden, EU:n ja EKP:n kriisitoimista. Kaikkien kriisitoimien yhteismääräksi arvioitu 1 500 miljardia euroa.

 

Maan pankkien osuus kriisimaiden luottoriskeistä, %

Maan kriisivastuut suhteessa maan omien pankkien luottoriskeihin, %

Saksa

22,6

100,1

Ranska

17,6

97,1

Britannia

18,2

3,7

Suomi

0,1

1 080,0

Lähde: BIS, EU, VM, Taloussanomat

ᡙYou may fool all the people some of the time, you can even fool some of the people all of the time, but you cannot fool all of the people all the time.᡹

- Abraham Lincoln

28.4.2011

Suomalaisena Euroopassa

Olemme aina asuneet suomalaisina Euroopassa. Jokainen maa on oma yksilönsä EU:ssa ja jokaisella maalla on oma kulttuurinsa. Juhlat ja perinteet ovat osa jokaisen maan kulttuuria. Suomalaiset perinteet ovat minulle tärkeitä, sillä ne linkittävät meidät kansakuntaan ja sukupolvien ketjuun. Suurimpaan osaan kalenterijuhliamme liittyy uskonto, joko kristinusko tai sitä edeltäneet uskomukset ᢹ tai niiden sekamuodot. Olisipa perin outoa, jos uskonnolliseen juhlaan ei liittyisi uskonnollisia elementtejä. Joulua ja pääsiäistä on aika mahdoton perustellakaan muulla kuin uskonnollisella taustalla. Tuntuisi kummalliselta opettajana koulussa puhua pääsiäisenä vain pupuista. Toivottavasti suomalaiset perinteet ja juhlat säilyvät kouluissamme. Mikronesiassa töissä ollessani minulle ei tullut mieleenikään loukkaantua heidän ei-kristillisistä perinteistä ja juhlapyhistä. Minä osallistuin niihin. Amerikassa opiskellessani minua luultiin lähes poikkeuksetta ruotsalaiseksi. Korjasin heti olevani suomalainen, eihän se ole ollenkaan sama olenko ruotsalainen vai suomalainen. Olen ylpeä suomalaisuudestani. Matkustan myös usein Eurooppaan, koska minulla on siellä sukulaisia. Siskoni asuu Sveitsissä ja setäni Saksassa.

Yhteistyö EU-maiden välillä on todella tärkeää. EU-maiden osuus Suomen viennistä oli vuonna 2010 noin 55 %. Suomalaisten olisi myös hyvä opiskella mahdollisimman monta kieltä, vapaa kielivalinta mahdollistaisi inhimillisen omaksumiskyvyn rajoissa valitsemaan ne kielet, joihin todella haluaa keskittyä. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa englanti, saksa, ruotsi, venäjä, espanja ja ranska. Me tarvitsemme hyvää ja oikeudenmukaista yhteistyötä Euroopan kanssa. Nykyinen yhteistyön muoto, jossa brittiperäiset saatavat Kreikasta olivat noin 30 kertaa suuremmat kuin suomalaisperäiset saatavat, ja lainapaketissa meidän osuutemme oli 1,5 miljardia ja briteillä ei mitään, ei ole oikeudenmukaista. Suomen ei tule olla EU:n edustaja Suomessa, vaan Suomen edustaja EU:ssa. Politiikka on yhteistyötä, mutta tarvitaan myös rohkeutta pitää omia puoliaan. Ei Suomi oikeudenmukaisuuden puolestapuhujana menettäisi mainettaan.

Kohta on kouluissa kevätjuhla, koivuihin tulee lehdet ja ah, kuinka ihanalta se Suvivirsi taas kuulostaa.

 

17.4.2011

 

Merkeliä arvostellaan jättitakauksista euromaille jo oman hallituksen sisälläkin.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011041513556571_ul.shtml

 

16.4.2011

Luottamus täytyy ansaita päivä toisensa jälkeen hyvin tekemällä

Eilen saimme tuoreimmat kannatusluvut puolueille. Aivan mahtavat luvut Satakunnassa Perussuomalaisille 22%. Kannatus tulee ansaita joka päivä uudestaan ja hyvä on muistaa, että gallupit kertovat jo menneen tilanteen. Tänään on jälleen uusi päivä.

14.4.2011

Perin outoa

1. Vapaan kielivalinnan kannattajat leimataan vihapuheiden pitäjiksi.

- En vastusta ruotsin- tai englanninkielisiä ihmisiä (tai muitakaan kieliä puhuvia ihmisiä). Ruotsin kielen opettajan tyttärenä en myöskään vastusta ruotsin kieltä. Kannatan vapaata kielivalintaa.

2. Puheenjohtajat puhuvat ristiin.

-Katainen on huolissaan Suomen eläkerahoista. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ilmoitti soittaneensa juuri kuuteen suomalaiseen eläkeyhtiöön ja tarkisti, kuinka paljon niillä on sijoituksia Portugalissa. Viidessä niistä ei ollut yhtään sijoituksia ja yhdellä on minimaaliset sijoitukset.

3. Kansanäänestyksiä ei Stubbin mielestä voida pitää, koska muuten Suomesta tulee Impivaara.
-Onko Sveitsi Impivaara?

4. Muslimit eivät ole ongelma, mutta kristityt ovat, sillä perusteella, että he ovat niin suvaitsemattomia.

-Homoseksuaalisuus on edelleen rikos 77 maassa ja kuolemantuomion siitä voi saada Iranissa, Mauritaniassa, Nigeriassa, Saudi-Arabiassa, Sudanissa, Arabiemiraateissa ja Jemenissä. Kuolemantuomio on voimassa niissä maissa, joissa pääuskonto on islam.

5. SDP haluaa palauttaa varallisuusveron.

-SDP oli hallituksessa, kun se poistettiin.


6. Lastenraiskaajien nimiä ei saa julkistaa, koska se leimaa.
-Raiskattu lapsi kantaa traumaa loppuelämänsä. Raiskaaja valitsi, uhri ei. Lähes
poikkeuksetta pedofiili uusii tekonsa. Julkisuudella voitaisiin suojautua, se olisi myös
hyvä pelote ja osa rangaistusta.

 

13.4.2011

Yhteisen hyvän ajaminen

 1. Kerää tietoa ja analysoi sitä kriittisesti

On osattava arvioida lähteiden luotettavuus. Objektiivisen tiedon vääristämistä haluttuun muottiin sopivaksi tapahtuu politiikan ja median kentässä. Kaikkea tietoa on voitava arvioida kriittisesti ja puolueettomasti. Poliitikoilla on taipumus vääntää totuus sopusointuun omien intressiensä kanssa.

2. Pidä mielessäsi missio

Solidaarisuus on hyve. Kaikkien kanssa on hyvä tulla toimeen, mikäli se itsestä riippuu. On kuitenkin muistettava pitää ihmiset ihmisinä ja asiat asioina. Politiikassa ajetaan asioita.

3. Pyydä neuvoa

Ei viisas ole se, joka tietää kaiken, vaan se, joka tekee hyviä päätöksiä. Poliitikon tulisi hyväksyä rajallisuutensa ja tarvittaessa myöntää virheensä. Asiantuntijoita tulee ja menee.

4. Pidä yllä korkeaa moraalia

Älä vääristele totuutta.  Älä herjaa kilpailijoitasi. Meidän on käytettävä järkeä ja pääteltävä itse, missä menee reilun kilpailun raja. Tehdään henkilökohtaisia päätöksiä ja otetaan niistä henkilökohtaisesti vastuu. Epäonnistumisista ei syytetä huonosti neuvoneita.

 

11.4.2011

Talousihmettäkö tässä odotellaan?

Hätärahoituksen turvautuneet kriisimaat eivät kykene parissa vuodessa palauttamaan velanhoitokykyään ja palaamaan markkinarahoituksen pariin.Tällaiseen talousihmeeseen ei myöskään usko Thomas Mayer, vaan päin vastoin hän pitää todennäköisempänä kriisimaiden päätymistä suoraa päätä EFSF:n "väliaikaisesta" hoidosta ESM:n pitkäaikaishoitoon.

Deutsche Bankin Euroopan pääekonomisti Thomas Mayer käsittelee EU:n neuvoston viime kuun huippukokouksen saavutuksia ᢹ tai paremmin saavuttamatta jättämisiä ᢹ kriittisessä artikkelissaan Political risks to EMU rising.

Poliittista keskustelua Suomessa niin kuin muissakin euromaissa hämmentää ristiin rastiin vaihtelevat väitteet ja uskomukset kriisivaltioiden velkasaneerausten seurauksista.
Yhä mittavampia tukitoimia ja uusia hätäluottoja perustellaan väittämällä, että tukitoimien ainoa vaihtoehto olisi kaaos, uusi finanssikriisi ja talouden ankara lama. Mayer katsoo euromaiden väliaikaisen vakausrahaston EFSF:n (European Financial Stability Facility, suomeksi ERVV) myös vaikutuksiltaan tilapäiseksi. Sen keinoilla ei velkakriisi hellitä saati taltu, vaan pitkittyy ja pahenee. Velkakriisin pitkittäminen vuoteen 2013 ja ESM:n aloittamiseen asti on turhaa ajan ja rahan tuhlaamista, sillä väistämättömät velkasaneeraukset ovat jo nyt markkinoiden tiedossa.

Sen sijaan valtioiden rahoitushistoria kertoo, että järjestäytyneet ja hallitut velkasaneeraukset ennemmin estävät ylivelkaisten valtioiden suistumista kaaokseen kuin aiheuttavat kaaosta. "Sopusaneeraukset" ovat tiukan paikan tullen tyypillisesti estäneet eivätkä suinkaan aiheuttaneet rahoittajien kaoottista pakokauhua.

Saksalaisten äänestäjien mitta saattaa täyttyä sillä hetkellä, kun he oivaltavat juuttuneensa rahoittamaan ylivelkaisten euromaiden alijäämiä kenties ikuisiksi ajoiksi.
Mitta tulee täyteen silläkin hetkellä, kun Saksan ja muiden euromaiden äänestäjät oivaltavat parin vuoden kuluttua jääneensä yksin jakamaan vastuuta ESM:n velkasaneerauksista ᢹ kun yksityisillä rahoittajilla on ollut kosolti aikaa vetää vähin äänin omat varansa turvaan viimeistä euroa myöten. Juuri tähän yksityisen rahoituksen vetäytymiseen Portugali kaatui.

(Yllä oleva on poimintoja Jan Hurrin artikkelista Taloussanomissa 10.4.2011)

11.4.2011

Populismi, impivaaralaisuus ja puskista huutelu

Perussuomalaisten kannatus kertoo siitä, että Suomen kansalaiset ovat kyllästyneet nykyisiin vallanpitäjiin. Kysyntä muutokselle on ollut suuri. Monet suomalaiset ovat havainneet nykypoliitikkojen ajaman suunnan poikkeavan huomattavasti omasta käsityksestään hyvästä yhteiskunnasta. Olen kuullut Perussuomalaisia kutsuttavan populisteiksi, impivaaralaisiksi ja puskista huutelijoiksi. Onko poliittisen eliitin ja kansalaisten mielipiteen välillä tosiaan niin iso ero, että on huudeltava puskista? Esimerkiksi suurin osa kansalaisista vastustaa pakkoruotsia. Ihmisiä ei ole siis kuunneltu. Perussuomalaiset ovat antaneet ihmisille mahdollisuuden muutokseen. Itse nimittäisin asiaa demokratian kehitykseksi. Demokratiassa kansalla on mahdollisuus valita itselleen sellaiset päättäjät, jotka toteuttavat kansan tahdon. Esimerkiksi Sveitsissä demokratia toimii oikeasti. Onko Sveitsi impivaara? 

9.4.2011

Ihmisiä huijataan!

Kuka käyttää valtaa? Suuryritysten lobbaajat käyttävät valtaa - hyvänä esimerkkinä energiansäästölamppu. Millään järkiperusteilla ei voida sanoa, että energiansäästölamput olisivat hehkulamppuja parempia. Energiansäästölamppu on ongelmajäte, lasi ja rauta eivät tuhoa luontoa, elohopea tuhoaa!

Ylen 13.3. esittämä Ykkösdokumentti kertoi, että käyttämämme tuotteet suunnitellaan hajoamaan aikaisemmin, jotta kauppa kävisi paremmin.
"1920-luvulla syntyi kartelli, joka lyhensi hehkulampun kestävyyttä tahallisesti kahdessa vuodessa 2 500 tunnista vain tuhanteen tuntiin. Patenttia haettiin jopa 100 000 tuntia kestäville lampuille, mutta ne eivät koskaan nähneet päivänvaloa.Tuotantoa valvoivat Euroopan suurimmat valmistajat aina Phillipsistä Osramiin muun muassa sakkojen avulla. Nykyään tuotteen suunniteltu vanheneminen on arkipäivää yrityksille ja se kuuluu muun muassa tekniikan alan koulujen opetussuunnitelmaan. Laitteet voisivat kestää moninkertaisesti sen ajan, mitä ne kestävät, mutta silloin niiden kysyntä myös lakkaisi.᡹

Tähän voidaan puuttua rehellisellä politiikalla! 

9.4.2011

Maa kerrallaan...

Eikös pato pitänyt olla jo Kreikan jälkeen tukossa? Irlannin ja Portugalin jälkeen pato vuotaa yhä. Espanjassa on noin 20% työttömiä ja miljoona asuntoa myymättä. Velkasaneerauksia on edessä. Kreikalle on luvattu antaa 1.5 miljardia lainaa pikku hiljaa, noin 700 000 tuhatta on jo annettu. Velkasaneerauksen tullen me menetämme lainaamamme rahat. Menetämme myös osan takausrahoista, pahimmassa tapauksessa kaikki takaamamme rahat. Takaaminen oli virhe. The Economist lehti kirjoittaa, että ᡹Greece, Ireland and Portugal are bust. Admit it.᡹

Kansanäänestyksiä ei voida pitää, koska sitten ei pääse tekemään niin kuin itse haluaa, jos kansa rupeaa päättämään. 

6.4.2011

Kuntien IT-menot kuriin


Julkishallinnon vuotuiset IT-kulut ovat huikeat 1 miljardia euroa. Tämä johtuu siitä, että kuntien virastot ja terveydenhuollon organisaatiot ovat asiantuntemattomia AKT-asioissa ja näin ollen IT-palveluja tuottavien yrityksen armoilla. Vuoden 2011 tekniikalla olisi esimerkiksi täysin mahdollista toteuttaa sujuvasti kommunikoiva valtakunnallinen potilastietojärjestelmä, mutta tällä hetkellä se on täysin pirstaleinen ja keskenään kommunikoimaton jopa yhden sairaanhoitopiirin sisällä. Julkishallinnon virastoissa käytetään ulkomaisten jättifirmojen kalliita ohjemistoja, kun voitaisiin käyttää kotimaisia ilmaisia ohjelmia. Tällä hetkellä kaikki kunnat päättävät pitkälti itse ATK-hankinnoistaan, jonka vuoksi niissä on kirjavuutta ja epäedullisuutta.

Yksi ratkaisumalli olisi perustaa valtion toimesta yksikkö, jonka tehtävä olisi yhtenäistää terveydenhuollon potilastietojärjestelmät sekä järkeistää ja uudelleen organisoida kuntien IT-hankinnat.

4.4.2011

Lapsi tarvitsee äidin ja isän

 Homoille ei tulisi myöntää adoptio-oikeutta. Seksuaalinen suuntautuminen ei tee kenestäkään parempaa tai huonompaa ihmistä. Eikä se tee kenestäkään parempaa tai huonompaa vanhempaa. Tässä on kysymys luonnonjärjestyksestä. Koska lapsen tekemiseen tarvitaan mies ja nainen, niin myös lapsen kasvattamiseen parhaat ovat mies ja nainen. Useiden tutkimusten mukaan molempien vanhempien sukupuolimallia pidetään tärkeänä. Isän antama malli vaikuttaa tyttären elämään syvällisesti. Kun isä arvostaa tytärtään, hän kokee olevansa arvokas ja ansaitsevansa myös hyvän puolison. Isänsä hyväksymä nainen osaa ja rohkenee vaatia läheisiltään hyvää kohtelua.  Äidin merkitys tyttären elämässä on tärkeä. Äiti on malli naisesta, ei kukaan aloita naisena tai äitinä olemista tyhjästä. Poikalapsi tarvitsee tunteen siitä, että hänen isänsä rakastaa häntä ja poika voi kokea isänsä ihailtavana, jotta poika voisi hyväksyä hänet. Isän pitäisi tehdä jotain, jota poika voi arvostaa ja ymmärtää esim. pelata jalkapalloa tai kalastaa tai tehdä pyöräretki yhdessä poikansa kanssa. Pojalle suhde äitiin on hänen ensimmäinen suhteensa naiseen. Äidin kanssa hän saa kokemuksen siitä, millainen suhde naisen kanssa voi olla. Parhaimmillaan äiti voi antaa pojalle eväitä tulevia seurustelusuhteita varten.

Paraskaan isä ei korvaa äidin roolia, paraskaan äiti ei korvaa isän roolia. Naisella ja miehellä on molemmilla tärkeä rooli lapsen kasvattamisessa. Luonto on luonut vain naisen ja miehen lisääntymään keskenään.


27.3.2011

Vastaus

Olen saanut todella paljon sähköpostia, kiitos kaikille lähettäneille. Yhdessä näistä pyydettiin, että vastaisin julkisesti muutamiin kysymyksiin. Tässä tulevat.


Mitä mieltä olet korkeakoulujemme lukukausimaksuista? Pitäisikö sellainen määritellä kaikille vai ainoastaan ulkomailta tänne opiskelemaan tuleville? Suomalaisille ilmainen koulutus. Ulkomaalaisille ainakin EU:n ulkopuolelta tuleville maksulliseksi. Siinä pitäisi olla jokin vastavuoroisuus. Suomalainen, kun lähtee Englantiin, Amerikkaan ym. opiskelemaan, on muuten kallista! 

Osallistuminen EU:n takausrahastoon? Ei olisi pitänyt osallistua. Suomen olisi pitänyt noudattaa EU:n omia sääntöjä, joka kieltää toisen maan rahallisen auttamisen. Ei Suomi olisi EU:sta sen takia pois lentänyt. Eihän Kreikkakaan lentänyt, vaikka valehdellen ja vääristellen Unioniin mukaan pääsi. Tässä autetaan lähinnä Saksan ja Ranskan pankkeja, ei pulassa olevia valtioita.

Olet ollut kehitystyössä. Mitä mieltä olet Suomen valtion maksamasta kehitystuesta? Valitettavasti liian iso osa rahoista ei mene oikeaan kohteeseen. Rikkaiden maiden köyhät auttavat köyhien maiden rikkaita. Joskus jopa rahat mahdollistavat diktaattoreita sortamaan omaa kansaansa. Valtion tulee osallistua jonkin verran, mutta sitä pitäisi siirtää enemmän vapaaehtoispohjalle. Minusta on todella tärkeää auttaa muita ja itse olen Unisefin kuukausilahjoittaja. Tiukempaa valvontaa tarvitaan.

Oletko kirkollisia homoavioliittoja vastaan vai puolesta? Entä mikä on mielipiteesi homoparien mahdollisesta adoptio-oikeudesta? Olen homoavioliittoja vastaan. Olen myös vastaan homoparien adoptio-oikeutta.

Miten rahoitat/aiot rahoittaa vaalikampanjasi? Itse maksan. Vanhempani ovat myös pyytämättä tukeneet rahallisesti.

23.3.2011

Ahneus ei lopu

Kun pelastetaan Portugali, Kreikka, Irlanti ja Espanja, pelastetaan oikeastaan Saksan ja Ranskan pankkeja. Niiden pelastaminen kuuluisi näitä valvovien kotimaidensa viranomaisille. Suomalaiset pankit ovat olleet varovaisia. Suomelle saatavat kriisimaista eivät ole ongelma. Takaukset nostavat meidän omia rahoituskustannuksiamme ja vähentävät liikkumavaraamme. Emme enää tarvittaessa saa itse velkaa matalalla korolla, koska velan antajat katsovat Suomen olevan riski kaikkine sitoumuksineen. Lisäksi Kreikka ei useimpien asiantuntijoiden mukaan pysty maksamaan uusia lainojaan. Näin tapahtuessa Suomelle tulee iso lasku. Pankit jatkavat bonusten maksamista johtajille ikään kuin finanssikriisiä ei olisi ollutkaan. Tätä jatkuu niin kauan kuin riittää hölmöläisiä, jotka maksavat toisten viulut. Edessä on siis lisää lisää lisää...

21.3.2011

Suomi ei tarvitse lisää työttömiä!

Keskustan ja Kokoomuksen mielestä Suomi tarvitsee miljoona maahanmuuttajaa lisää työvoimapulan ehkäisemiseen. Työvoimapulaa luvattiin 1970-luvulla. Tuli työttömyys. Työvoimapulaa luvattiin 1980-luvun lopussa, tulikin suurtyöttömyys. Työvoimapulasta alettiin taas puhua 2000-luvun alussa. Työvoimapulaa meillä ei ole vieläkään. Työttömiä sen sijaan on noin 250 000. Myös erilaisissa työllisyyskoulutuksissa noin 100 000. Työkyvyttömyyseläkkeellä on noin 250 000 ihmistä. Tosiasiassa työvoima lisääntyy nykyisestä seuraavan vuosikymmenen aikana. Suurten ikäluokkien vielä eläkkeelle siirtymättömien 135 000 kansalaisen tilalle tulevien 15ᢹ19-vuotiaiden määrä on noin kolminkertainen 335 000. 

          Kun työvoimapulaa ei voida faktoilla osoittaa tulevaksi, on arvuuteltava päättäjien vääristelyn tavoitteita. Poliitikot tietävät, että kansan enemmistö ei halua nykyisen maahanmuuttopolitiikan jatkuvan. Puhutaan työvoimapulasta, jotta voidaan perustella yhä suuremman maahanmuuttajamäärän ottamisesta. Pitäisi keskittyä työllistämään jo Suomessa asuvat humanitäärisen maahanmuuton seurauksena tulleet työttömät sen sijaan että heitä otettaisiin tänne miljoona lisää korjaamaan väitettyä työvoimapulaa. Työperäiset maahanmuuttajathan ovat jo töissä määritelmänsä mukaan.

      Vammaiset ovat potentiaalinen työvoimaresurssi. Vammaiset ovat Suomessa harvemmin töissä kuin muualla Euroopassa. Noin 70 000:sta täysin työkykyisestä vammaisesta vain 60 prosentilla on työpaikka. Vammaisten työntekoa voitaisiin lisätä ja helpottaa työtä ja työoloja räätälöimällä. Heitä voitaisiin tukea esimerkiksi tarjoamalla osa-aikatyötä. Työterveyslaitoksen dosentti Nina Nevala kirjoittaa, että "Suomessa on arvioitu olevan 200 000 vammaista tai pitkäaikaissairasta henkilöä, jotka voisivat työllistyä.᡹ (HS.fi uutiset 21.3.2011). Ehdotankin, että hallitus käyttää rahaa ja keskittyy jo Suomessa asuvien työttömien työllistämiseen.

18.3.2011

"NO BAIL OUT"

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 125 artikla sisältää ns. no-bail-out -lausekkeen, joka tarkoittaa sitä, että unioni ja jäsenvaltio eivät ole vastuussa eivätkä ota vastatakseen toisen jäsenvaltion sitoumuksista. Suomen eliitti ei vieläkään myönnä, että Kreikalle annetut takaukset olisivat virhe. Ei ole enää lottovoitto syntyä Suomeen. Jokainen uusi lapsi saa paljon velkaa. Velkainen kansalainen ei ole vapaa. Hän on yhteisten velkojemme vanki. Miksi ei suoraan puhuta mihin veronmaksajien rahat menevät? Vääristellään, kierrellään ja pimitetään. Olen sitä mieltä, että jos itse on jonkun asian todella ymmärtänyt, sen pystyy selittämään niin, että tavallinen kansalainen sen myös ymmärtää. Suomen veronmaksajat eivät auta kreikkalaisia, vaan rikkaita pankkiireja. Kreikka maksaa tällä hetkellä lähes 13% korkoa pankeille, joka menee pankkiirien taskuun. Eli ne, jotka ovat ottaneet riskin ja lainanneet Kreikalle, saavat nyt isot rahat. Jos Kreikka olisi heti laitettu velkasaneeraukseen, vastuuttomasti lainaa antaneet pankit olisivat kaatuneet. Myös Saksan ja Ranskan valtiot olisivat joutuneet maksamaan paljon säästäjien rahoja, koska näillä mailla on eniten sijoituksia Kreikassa. Toki nämä valtiot olisivat voineet pelastaa kaatuvia pankkeja ottamalla niitä haltuunsa ja pääomittamalla niitä, jolloin häviö olisi ollut pienempi. Valtio omistajana määrää eikä huonosti asiansa hoitaneille pankkiireille bonuksia jaeta. Kukin valtio maksakoon itse omien pankkiensa tekemät riskisijoituksensa.

Sama eliitti haluaa kirjoittaa EU-jäsenyyden Suomen perustuslakiin, niin että

voivat siihen aina tulevaisuudessa vedota ja perustella suomalaisten kannalta todella huonoja päätöksiä.

Siteeraus M.Mooren elokuvasta: Capitalism - a Love Story:

Toimiiko demokratia?:

- Kaksi sutta ja lammas istuivat samassa pöydässä ja alkoivat äänestää mitä

syödään illalliseksi..

6.3.2011

E10 fiasko

E10-biopolttoaineen tuominen markkinoille on osoittautumassa esimerkiksi huonosta ja sinisilmäisestä energiapolitiikasta. Polttoaineenkulutuksen lisääntymisen on arvioitu virallisesti olevan 2%, mutta esimerkiksi saksalaisen arvostettu autoklubi ARCD:n arvion mukaan se olisi noin 3%. Kokemusperäisesti on autoilijoiden kesken epäilty jopa paljon korkeampia lukuja. Saksassa E10 ei ole mennyt kaupaksi: alle puolet autoilijoista käyttää sitä. Huonon myynnin seurauksena öljyala on uhannut lopettaa E10 valmistuksen. Valtio on puolestaan asettanut öljy-yhtiöille sakkomaksuksi 2 sentin korotuksen 98-oktaaniselle, jos ne eivät suostu myymään uutta bensalaatua. Sakon maksaisi lopulta autoilija. Yksi lisähuoli E10 käytössä on sen sopivuus auton moottorille. Etanolin on todettu vaurioittavan moottoreiden tiivisteosia. Osa autovalmistajista ei ole luvannut moottoreidensa kestävän biobensaa. Tämän perusteella sopii epäillä, tekeekö se hyvää minkäänlaisille moottoreille? Kentältä on kuulunut kokemuksia auton nykimisestä käytettäessä E10-bensaa, vaikka automalli on yhteensopivien listalla. Nykivä matkanteko tuskin tekee hyvää moottorille tai kulutukselle. On julkaistu tutkimuksia (esim. Natural Resources Research, 2005 vol. 14:1), joiden mukaan etanolin valmistaminen kasviaineksesta vie enemmän fossiilista energiaa kuin sen tuottama bioenergia. Miten voidaan lisäksi valvoa, että maailman eniten rahavaroja (ja samalla valtaa) omaavat öljy-yhtiöt valmistavat biopolttoainetta direktiivien mukaan uusiutuvista energianlähteistä eivätkä luonnon kustannuksella? E10-biobensiini on osoittautumassa flopiksi ja esimerkiksi nykyhallituksen sinisilmäisestä ja toistaitoisesta energiapolitiikasta, joka on koitumassa jälleen veronmaksajan kukkaron kärsittäväksi.

Yhteenveto E10-bensasta:

HAITAT

- Lisää polttoaineen kulutusta

- On kallista

- Vahingoittaa mahdollisesti moottoreita

- On mahdollisesti epätaloudellista valmistaa

- Uhkana valmistaminen luotoa tuhoten

 

HYÖDYT

-

 

6.3.2011

Keisarin uudet vaatteet

Keisarin uusia vaatteita on aina ollut ja tulee aina olemaan. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon ᡹kissantappovideo᡹ (Teemu Mäki), jossa kissa tapetaan kirveellä. Kuolleen kissan päälle ejakuloidaan. Teosta on myös esitetty Kiasmassa. Tätä kutsutaan postmoderniksi taiteeksi. Miksi tällaista tuetaan verovaroin? Kuinka paljon tällaista taidetta on, jota valtaosa veronmaksajista rahoittaa vastentahtoisesti? Ikuisuuskysymys kuuluu, mikä on taidetta ja mikä ei, ja kuka sen määrittelee?  Tällä hetkellä rahallisten tuen antamisesta taiteelle viime kädessä määrittelee kulttuuriministeriö ja Stefan Wallin. Sellainen taide, josta ihmiset oikeasti pitävät ei pärjätäkseen tarvitse valtion tukea, vaan menestyy omillaan. On todella hyvä asia näin taloudellisesti tiukkana aikana, että postmoderni taidekaan ei ole suojassa leikkurilta. Kaikesta täytyy voida puhua avoimesti. Politiikka on taistelua resursseista, mihin me yhteiset varamme käytämme.

 

1.3.2011

Vierailu eduskunnassa

 

Kansanvallan kunnioittaminen tarkoittaa sitä, että vastataan kysymyksiin. Ei käytetä väsyttämistekniikkaa ja puhua pulputeta kauan, sujuvasti asian vierestä. Rehellisyys on nostettava ensimmäiseksi arvoksi.

Kun avoimesti myönnetään, että ei voi olla samaa mieltä, eikä tarvitse olla, niin ei tarvitse väitellä. Minulle kunnioitus tarkoittaa samaa kuin arvon antaminen. Jokainen ihminen on arvokas.

          

6.2.2011

Harmaassa taloudessa härskiys palkitaan

Harmaa talous kannattaa. Isot voitot vastaan pieni kiinnijäämisen riski ja pienet sakot. 

Pääurakoitsija pitää saada vastuuseen koko aliurakointiketjun rikkeistä. Tilaajavastuulakia on arvosteltu syystä, koska vastuu ulottuu aliurakointiketjussa vain seuraavalle portaalle. Näin pääurakoitsija ei ole vastuussa siitä, mitä alempana ketjussa tapahtuu. Selvitysvelvollisuuden laiminlyönnistä määrättävät sakot tulee ainakin kymmenkertaistaa. Tänä päivänä sakko on maksimissaan 15 000 euroa. Tämän suuruisen sakon pelotusvoima isoille pääurakoitsijoille on yhtä tyhjän kanssa. Tilaajavastuulaki vuodelta 2007 velvoittaa rakennusurakoiden ja vuokratyövoiman tilaajaa varmistamaan, että aliurakoitsijat ovat maksaneet veronsa ja työntekijöidensä eläkevakuutusmaksut. Helsingin Sanomien mukaan laki ei ole onnistunut lopettamaan harmaata taloutta. Rakennusliiton arvion mukaan pimeitä työntekijöitä on alalla 20 000 henkeä ja veroja menetetään arviolta yli 300 miljoonaa euroa vuodessa.

 ᡹Ei se tapojansa paranna, joka ei mieltänsä pahoita.᡹

 

21.1.2011

Suora demokratia

Suora demokratia on demokratian muoto, jossa pääasiallisia vallankäyttäjiä ovat kansalaiset eivätkä valitut edustajat. Ihanteena on kaikkien kansalaisten yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Käytännössä suorana demokratiana pidetään edustuksellisessa demokratiassa erilaisia päätöksenteon mekanismeja, jotka mahdollistavat kansalaisten välittömän osallistumisen päätöksentekoon. Suomen edustuksellisessa demokratiassa ei voi äänestää asioista. Äänestetään vain henkilöitä.Yleensä ehdokkailla ei ole sitovia ja selviä linjauksia mistään. Joillakin ehdokkailla on muutama selvä linjaus, mutta ne saattavat muuttua eduskunnan äänestyksissä puoluekurin tai lehmänkauppojen takia. Lisäksi vaalijärjestelmässä äänestetään pääasiassa puolueita eikä henkilöitä. Ääni omalle ehdokkaalle saattaa auttaa puolueen listalta edustajaksi kuitenkin eri henkilön eri mielipitein.

Nykyjärjestelmässäkin eduskunnalla olisi mahdollisuus pitää neuvoa-antavia äänestyksiä, mutta niitä ei ole pidetty.  Ei ole ihme, että kansalaiset kokevat vaikutusmahdollisuutensa vähäisiksi. On aika saada kansan tahto eduskunnan päätöksiin yksittäisissä asioissa eikä vain henkilövalinnoissa neljän vuoden välein. Teemme parempia yhteisiä päätöksiä ja saamme tasa-arvoisemman yhteiskunnan, kun äänestämme asioista emmekä edustajista. Nykyinen järjestelmä on tehnyt edustajista huomattavan vaikutusvaltaisia ja avannut mahdollisuuden korruptiolle, jossa heidät on voitu "ostaa" edustamaan kantaa. Erityisesti tämä ilmenee päätöksissä, jotka ovat selvästi vastaan kansan enemmistön tahtoa. Tietenkään kansalaisilla ei ole mahdollisuuksia perehtyä jokaiseen asiaan, joten kansanedustuslaitos toimisi tavalliseen tapaansa, säätäen lakeja ja asetuksia. Suorassa demokratiassa kansa voisi kuitenkin milloin tahansa syrjäyttää eduskunnan päätösvallan ja järjestää itse mistä tahansa hyväksi katsomastaan asiasta kansanäänestyksen. Suorassa demokratiassa ylin valta on kansalla, ei eduskunnalla.

Täysin aukotonta systeemiä ei kuitenkaan ole olemassa. Yhteiskunnassa media on merkittävä vallan käyttäjä. Poliittinen elämä välittyy median kautta, ja poliittinen elämä värittyy mediassa. Median valta sanelee käyttäytymisemme ja joskus jopa ajattelemisemme säännöt. Internetin aikakaudella median valta on myös paljolti murtunut. Ihmiset ovat tulleet myös mediakriittisemmäksi. Kannatan suoraa demokratiaa. Kyllä kansa tietää.

 

19.1.2011

Kanttia priorisoida

Asioiden hoitaminen alkaa tosiasioiden tunnistamisesta ja tunnustamisesta. Velkaantumiselle on pantava piste. Leikkauksia on edessä. Talousahdingon pahetessa ensimmäisinä ollaan leikkaamassa kunnallisia palveluja. Suljetaan kouluja, päiväkoteja ja supistetaan terveydenhuoltoa. Puhutaan isoon ääneen, että rahat eivät riitä vanhustenhuoltoon. Miksi kukaan ei kysy, onko meillä varaa esimerkiksi maahanmuuttoon? Valtiohallinto ei pysty tuottamaan lukuja, joiden pohjalta kansalaiset voisivat tietää, mikä on nykyisen maahanmuuttopolitiikan kokonaishinta suomalaiselle yhteiskunnalle. TV1:n MOT-ohjelman (8.2.2010) toimittajat arvioivat, että maahanmuuttajien toimeentulotuet, asumistuet ja työttömyyskorvaukset ovat vuosittain noin 300 miljoonaa euroa. Samoin he arvioivat, että Suomi käyttää maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalveluihin noin 200 miljoonaa euroa. Poliittisille järjestöille annettavat tuet ovat isoja. Maan kaksikielisyydestä johtuvat kulut sisältäen pakkoruotsin ovat korkeat. Kriisinhallinta maksaa. Ilmastomaksut ovat kovat. Suomen EU-jäsenmaksu on suhteellisesti ottaen koko unionin kallein. Toisten maiden tukipaketteihin menee paljon rahaa. Miksi pääomaverotus ei ole progressiivista? Tarvitsevatko suurituloiset lapsilisiä? Kehitysapuun menee paljon rahaa. Niin kivaa kuin se olisikin pelastaa koko maailma, se ei vain ole mahdollista. Poliitikon tärkeimpiä tehtäviä on priorisointi. Aloitettaisiinko suomalaisista vanhuksista? Leikataan priorisoiden, ei aloiteta vanhuksista ja lapsista.

 

15.1.2011

Olen aina halunnut osallistua maailmanparantamiseen. Tämänhetkinen politiikka sotii minun demokratian käsitystäni vastaan. Minun on mahdotonta hyväksyä politiikkaa, joka johtaa suomalaisten jäämisen vähemmistöön omassa maassaan. Enkeli taivaan ja Suvivirsi ovat muodostuneet suureksi ongelmaksi yhteiskunnassamme ja sitä kautta kouluissamme. Minkälainen on näiden poliitikkojen ja opettajien itsetunto, jotka jatkuvasti kyselevät muilta: mitä meidän on tehtävä, mitä kaikkea meidän on hävitettävä kulttuuristamme, jotta miellyttäisimme muualta tänne tulleita? Tämänkaltainen toiminta ei edistä hyvää yhteistyötä muista kulttuureista tulleiden kanssa.

Nykyään ei oikein kukaan uskalla olla mitään mieltä, koska sehän voi vaikka loukata jotain. Teineille tehtiin kysely, millainen nyt kuuluu olla? Vastaus oli, että ei saa olla liikaa mitään mieltä. Olen saanut mahdollisuuden nähdä, että eri tavalla ajattelevia ihmisiä on jo olemassa. Kysymys kuuluukin, onko edes olemassa kahta ihmistä, jotka olisivat täysin samanmielisiä kaikissa asioissa? Minä haluan rohkaista ihmisiä lisäämään itsetuntemustaan. Saa olla mieltä.

15.1.2011

Sveitsi hyväksyi ulkomaisten rikollisten automaattikarkotuksen (SK24.fi) 

Sveitsiläiset hyväksyivät sunnuntaina lakiesityksen, jonka mukaan vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotetaan maasta automaattisesti. Tästä pidettiin kansanäänestys. Sveitsin poliittinen järjestelmä on ainutlaatuinen maailman valtioiden joukossa. Se ei perustu vallassa olevan puolueen ja opposition vastakkaisasetteluun, vaan suoraan demokratiaan eli sitoviin kansanäänestyksiin, joissa kansa käyttää ylintä valtaa. Sveitsissä parlamentin jäsenet eivät ole kokopäiväisiä poliitikkoja, kuten esimerkiksi Suomessa, vaan he kokoontuvat neljä kertaa vuodessa kolmeksi viikoksi kerrallaan hoitamaan maan asioita. Parlamentin jäsenet työskentelevät loput vuodesta erilaisissa työpaikoissa.

Kansa voi kumota minkä tahansa liittoparlamentin säätämän lain ja aloitteiden kautta tehdä lisäyksiä perustuslakiin. Kansalaisilla on eräänlainen veto-oikeus lakiehdotuksiin, ja se voi käyttää sitä yleisessä lippuäänestyksessä tai kansanäänestyksessä. Kuka tahansa voi halutessaan kerätä 50 000 allekirjoitusta lakia vastustavaan vetoomukseen sadan päivän sisällä. Jos keräys onnistuu, on asiasta järjestettävä kansallinen äänestys. Olisiko Suomessa jätevesilaki tullut koskaan voimaan, jos kansalaisilla olisi ollut mahdollisuus äänestää? Olisimmeko taanneet Kreikkaa? Olisiko hyväksi havaittua hehkulamppua vaihdettu energiansäästölamppuihin, jotka ovat myrkyllisiä (linkki)?

Suoran demokratian kannattaminen on halua kantaa vastuuta. Se ei ota keneltäkään valtaa pois, vaan päinvastoin jakaa sen tasan kaikkien osallisten kesken. Kun jokaisella kansalaisella on yksi ääni päätöksenteossa, sen tasa-arvoisempaa järjestelmää ei ole olemassa.

 

14.1.2011

Loanheitto

Poliittisessa loanheitossa käytetään enemmän aikaa kertoa äänestäjilleen, kuinka huono toinen kaveri on, sen sijaan, että kertoisi mitä asioita tulisi korjata. Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren mielestä Perussuomalaisten puheenjohtajaan Timo Soiniin suhtaudutaan Suomessa kuin isoon vauvaan. Jaakonsaaren mielestä Soinilta ei vaadita poliittisiin kysymyksiin kunnon vastauksia ja hänestä vain todetaan "voi, voi, kun se kasvaa" (Linkki). Poliitikolta näin sivistymätöntä kommenttia on hyvin vaikea ymmärtää. Onko kysymyksessä kateus?

Europarlamentaarikko Olli Rehnin saadessa puheenvuoro EU-parlamentissa (Suomella pienenä maana niitä on harvoin), hän käytti koko aikansa haukkumalla maamiestään Timo Soinia (linkki). Miten tämä edisti Suomen asiaa EU:ssa? Onko kysymyksessä pelko? Perussuomalaiset on nykymenolle itsenäinen poliittinen vaihtoehto. Jatkuvat tulonsiirrot rikkaille ovat monille liikaa ja kansan enemmistön tahdon vastainen politiikka on tulossa tiensä päähän. Hyvällä poliitikolla on nöyryyttä kuunnella muita.

 

1.1.2011

Hyvää uutta vuotta 2011

Oi, ihmiset toistanne suvaitkaa

Suvaitsevaisuus on päivän sana. Vallalla oleva yhteiskunnallinen ilmapiiri määrittelee mitä pitää suvaita ja mitä ei saa suvaita. Se, että minä ja ystäväni molemmat pidämme klassisesta musiikista, ei tarkoita, että me suvaitsemme toistemme musiikkimakua. Tosiasiassa suvaitsevaisuus edellyttää erimielisyyttä ja uskomusten erilaisuutta. Suvaitsevaisuuttasi ei mitata samanmielisyydelläsi. Kun syytät toista suvaitsemattomuudesta, syytätkö häntä siitä että hän ei hyväksy sinun ajatustasi tai uskomustasi. Jos ei ole todellista totuuksien välistä ristiriitaa, ei jää mitään suvaittavaa. Erimielisyyksien tai niiden merkityksen eliminoiminen, tekee suvaitsevaisuuden tarpeettomaksi.

Minusta painostus samanmielisyyteen on suurempi ongelma kuin erimielisyys. Liberaalit ovat liberaaleja vain liberaaleille, ja suvaitsevaiset ovat suvaitsevaisia vain suvaitsevaisille. Tosin jotkut suuntaukset hyväksytään suvaittavien joukkoon, mutta tällä hetkellä esim. kristillisiä konservatiiveja ei. Käsitykseni suvaitsevaisuudesta alkaa siitä, että meillä säilyy uskonnonvapaus ja sananvapaus. Suvaitsevaisuus lähtee kunnioituksesta ihmistä kohtaan, jolla on asioista eri käsitys. Se raivaa tilaa luovalle dialogille erilaisten uskomusten välille, ja ystävyyssuhteille erimielisyyksistä huolimatta.

 

31.12.2010

Perussuomalaishuuma on johtanut poikkeusratkaisuun Yleisradiossa. Puolue voi sittenkin nousta vain suurille puolueille tarkoitettuun vaalitenttiin.

Persuhuuma

Perussuomalaisten poliittinen ilmapiiri tempaisee ihmisiä mukaansa. Kansalaisille tulee myönteinen käsitys politiikasta, jos he kokevat tulleensa kuulluksi. Politiikan päätehtävänä on yhteisten asioiden hoitaminen. Kun puhumme yhteiskuntamme tilasta, tapana on esittää kritiikkiä ja nostaa esiin epäkohtia. Asioiden hoitaminen alkaa epäkohtien tunnistamisesta ja tunnustamisesta. Vasta sen jälkeen niihin voidaan puuttua. Kansalaisia kiinnostaa politiikka, jos he oikeasti kokevat voivansa vaikuttaa asioihin. Ei pelkästään äänestämällä ihmisiä eduskuntaan, jotka sitten päättävät asiat heidän puolestaan. Kansanedustajien tehtävä on edustaa kansaa. Miksi kansalta ei kysytty, takaako Suomi Kreikalle lainan vai ei? Onhan kyse meidän verorahoistamme. Slovakia ei taannut Kreikkaa, tämä olisi ollut mahdollista myös Suomelle. Kansan tulisi saada äänestää tärkeistä päätöksistä, se on demokratiaa. Miksi meillä on kansanäänestyksiä niin vähän? Itse haluaisin äänestää mm. pakkoruotsista.

29.12.2010

Pakkoruotsia vastustaa 80 prosenttia kansasta - mitä tekevät poliitikot? (SK24.fi)

Kouluilla on käytettävissään kieliopintoihin rajallinen määrä oppitunteja. Mitä enemmän meillä on kaikille pakollisia kieliopintoja, sitä vähemmän mahdollisuuksia oppilailla on valita muita kieliopintoja. Suomessa englanti ei ole pakollinen oppiaine kouluissa, mutta käytännössä suurinosa peruskoululaisista opiskelevat sitä ainakin osan kouluvuosistaan.Millä tavalla toisen kotimaisen kielen opiskelun pakollisuus kouluissa edistää tai ylläpitää Suomen kaksikielisyyttä? Se, että valtio on kaksikielinen mutta kansalaiset eivät, ei ole rikkaus vaan rasite kansalaisille. Ruotsinkielisten määrä Suomessa on vähentynyt jatkuvasti ruotsin opiskelun pakollisuudesta huolimatta. Tänä päivänä enää noin yksi prosentti Suomen väestöstä kommunikoi ainoastaan ruotsiksi (pakkoruotsi.net).

Ajan, rahan ja inhimillisen omaksumiskyvyn rajoitusten vuoksi emme voi kouluissamme opettaa oppilaille kaikkea mahdollista. Meidän on siis tehtävä rajauksia ja päätettävä, mitkä ovat niitä tietoja ja taitoja, joita kaikkien tulisi osata.

Ahvenanmaan maakunnassa koulujen opetuskieli on ruotsi eikä kouluissa ole pakollista suomen kielen opetusta.

 

21.12.2010

Suomessa aloittaa vuonna 2012 ihmisoikeuskeskus

Tällaiset virastot kasvavat itsekseen kuin pullasorsien parvet, joten 10 vuoden menoennuste 20 miljoonaa euroa on varmasti alakanttiin. (Pauli Vahtera)

Zyskowicz tuomitsi koko suomalaisen ihmisoikeuskeskustelun pelkäksi rikollisten hyysäämiseksi. "Mistä Suomen niin sanotut ihmisoikeusjuristit keskustelevat? He keskustelevat siitä, että eihän Suomessa vain roistojen ja konnien oikeuksia miltään osin loukata."

Zyskowiczin mukaan uhrien oikeuksista juuri kukaan ei ole kiinnostunut, ja todellinen ihmisoikeusongelma Suomessa ovat tuomioistuinten pitkät käsittelyajat. "Käyttämällä nämäkin miljoonat eurot tällaisen ihmisoikeuskeskuksen ja sen teoriaherrojen palkkojen sijaan oikeuslaitoksen voimavarojen vahvistamiseen tässä ja nyt, tehtäisiin paljon suurempi palvelus ihmisoikeuksien toteutumiselle."

HUOM! Reumasairaalan pelastaminen olisi maksanut vain 2 miljoonaa.

Meillä on jo olemassa oikeuslaitos, jonka päätehtävänä on ajaa ihmisten oikeuksia. Ellei se toimi, sitä pitäisi kehittää. Eikä vain lisätä byrokratiaa lisäämällä kallispalkkaisia virkamiehiä, joita on muutenkin liikaa.

Meillä on myös jo olemassa Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin, ylikansallinen riippumaton tuomioistuin, joka valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista. Eli mikäli Suomen kolmen oikeusasteen käsittelyn jälkeenkin kokee ihmisoikeuksiensa tulleen loukatuksi, voi valittaa Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen.

Käytetty raha on aina jostain pois. Meidän on näin laman aikaan hyvin tarkkaan priorisoitava mihin yhteiset varamme käytämme. Byrokratia ei välttämättä paranna ihmisoikeuksien todellista toteutumista. Tuonkin vuotuisen summan käyttäminen suoraan esimerkiksi vanhusten olojen parantamiseksi olisi iso satsaus.

 

20.12.2010

Verorahat ovat isännätöntä rahaa!

Ei ole tosiaan ihme, että kunnilta loppuvat nopeasti rahat. Tiina Lundellin toimittamassa ohjelmassa perehdyttiin kaupunkien korjaus- ja rakennustöihin. Urakoiden kilpailutukset voittaa yleensä halvimmalla työn tekevä. Siitä saattaa syntyä lopulta iso lasku, koska hinnan polkeminen aiheuttaa paineen saada työlle katetta kepulikonstein.

MOT: Lupa laskuttaa
20.12. klo 20.00 | TV1